Ένοπλες Συρράξεις

«Φωτιά» απέναντι από την Κρήτη: Έρχεται πολεμική επιχείρηση των ΗΠΑ στη Λιβύη - Αμερικανικό υποβρύχιο στην Σούδα

Απέναντι από την Κρήτη στο κατ΄ευφημισμό κράτος της Λιβύης, η Ρωσία φέρεται να μετέφερε πριν  3 μήνες   πυραύλους KALIBR-N και S-300, ενώ ρωσικά πλοία που διαθέτουν πυραύλους Club-N κινούνται στην περιοχή των ακτών της χώρας, αφήνοντας άφωνη την δύση.

 «Η Ρωσία μεταφέρει στρατεύματα και πυραύλους στη Λιβύη σε μια προσπάθεια να επιβάλει ένα νέο στραγγαλισμό στη Δύση», είχε δηλώσει η Τερέζα Μέι .

Η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών ενημέρωσε την πρωθυπουργό της χώρας, ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να καταστήσει τη χώρα της Βόρειας Αφρικής υπό τον έλεγχο του, δημιουργώντας μια «νέα Συρία», σύμφωνα με την εφημερίδα Sun, αναφέραμε με άρθρο μας πριν περίπου τρεις μήνες.

Σήμερα φαίνεται ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν νέα στρατιωτική επιχείρηση στην Λιβύη, ειδικά τώρα που μας «τελείωσε» η Συρία, μιας και το τεράστιο παιχνίδι ελέγχου της Α.Μεσογείου, συμπεριλαμβάνει και το έλεγχο της χώρας αυτής η οποία μετά την πτώση του Καντάφι το 2011 έχει βυθιστεί στο χάος.      

Το γνωστό αμερικανικό ινστιτούτο Brookings Institution υποστηρίζει ότι υπάρχει «αναζωογονημένη αμερικανική εμπλοκή» στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής νέου πρεσβευτή των ΗΠΑ.

«Οι αναφορές στη Λιβύη είναι ένα σοβαρό ζήτημα», δήλωσε ο Michael E. O» Hanlon, ανώτερος συνεργάτης και διευθυντής έρευνας στο Brookings.

Η  Λιβύη υπήρξε σημαντική πηγή ξένων μαχητών και τρομοκρατών στο Ιράκ και τη Συρία. Έχει σημειωθεί ότι από το 2011, η χώρα έχει αποτελέσει βάση  εκατοντάδων χιλιάδων ισλαμιστών».

Η έκθεση του ινστιτούτου Brookings που καθορίζει μαζί με άλλα ινστιτούτα την πολιτική των ΗΠΑ, προτείνει στις Ηνωμένες Πολιτείες να συνεργαστούν με τα Ηνωμένα Έθνη για να  επιφέρουν την «ειρήνη» στην χώρα αυτή.

«Προτείνουμε μια νέα προσέγγιση των ΗΠΑ στη Λιβύη, η οποία επικεντρώνεται στην αναζωογονημένη αμερικανική δέσμευση  για ειρήνη και ευημερία»., αναφέρει η έκθεση. 

Η έκθεση συνιστά «επίσης ένα συμβούλιο κυβερνητικής εποπτείας και έναν χρηματοδοτικό μηχανισμό για την  Λιβύη.

Ο Φρέντρικ Βέχρεϊ, ανώτερος συνεργάτης στη Μέση Ανατολή, στο ινστσιτούτο Free Carney για την διεθνή ειρήνη, δήλωσε ότι επέστρεψε πρόσφατα από τη Λιβύη και διαπίστωσε μια αίσθηση ανησυχίας «και ότι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρες καταστάσεις. Υπάρχει αναρχία και βία καθημερινά».

Όταν ακούμε για ειρήνη και ευημερία, τότε ναι ΗΠΑ/ΝΑΤΟ ετοιμάζονται για πολεμικές επιχειρήσεις σε μια χώρα που διαθέτει τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, τα οποία διεκδικούν ισόποσα και οι Ρώσοι.

Το Κρεμλίνο υποστηρίζει σθεναρά τον ισχυρότερο πολέμαρχο της Λιβύης, στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, τα στρατεύματά του οποίου προμηθεύει με βαρύ εξοπλισμό και εκπαιδευτές. Ο Χαφτάρ είναι ο ηγέτης του Εθνικού Στρατού της Λιβύης και διοικεί ολόκληρη την ανατολική πλευρά της χώρας .

Η  Μόσχα έχει καταλάβει τον έλεγχο μέρους της ακτογραμμής της Λιβύης, με σκοπό να διακόψει την ροή μεταναστών που διασχίζουν τη Μεσόγειο και να  ελέγξει φυσικά  το εμπόριο πετρελαίου .

Σε οποιαδήποτε δράση της συμμαχίας στην χώρα αυτή μεγάλο ρόλο θα διαδραματίσει η Κρήτη η οποία αποτελεί μαζί με την αμερικανική  βάση στην Σούδα το «αβύθιστο αεροπλανοφόρο» της δύσης στην περιοχή.

Χθες στην Σούδα έφθασε το αμερικανικό υποβρύχιο USS Florida (SSGN 728), όπως είχε προγραμματιστεί, και θα παραμείνει για πέντε ημέρες .

Όπως αναφέρεται από τους Αμερικανούς, η βάση της Σούδας είναι μια λειτουργική βάση που επιτρέπει στις δυνάμεις των συμμάχων του ΝΑΤΟ να είναι εκεί που χρειάζονται και όταν χρειάζονται για να εξασφαλίσουν ασφάλεια και σταθερότητα στην Ευρώπη, την Αφρική και τη Νοτιοδυτική Ασία.

Πρόκειται σαφώς όμως για προεόρτια μιας ακόμη κόντρας Ρώσων και Αμερικανών σε μια χώρα η οποία ουσιαστικά δεινοπαθεί, μετά την Συρία, η οποία θα πρέπει να διαμοιραστεί λόγω του τεράστιου φυσικού της πλούτου και μόνο.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...