Ελληνοτουρκικά

Συναγερμός στην Άγκυρα: «Έλληνες & Ισραηλινοί θα στοχοποιούν με πυραύλους τα Στενά» - «Κινδυνεύουν τα πολεμικά πλοία»

Συναγερμός έχει σημάνει στο τουρκικό γενικό επιτελείο μετά την ανακοίνωση εγκατάστασης ελληνο-ισραηλινού ραντάρ στην Κρήτη, το οποίο θα ελέγχει μια τεράστια περιοχή ακτίνας 600 χιλιομέτρων με τη βοήθεια και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων.

Μιλάμε για πλήρη έλεγχο ολόκληρου του Αιγαίου, της Κύπρου που θα  εκτείνεται έως τα Δαρδανέλια  και την Α.Μεσόγειο, καθιστώντας τον τουρκικό στόλο και τα αεροσκάφη «στόχους» πυραυλικών συστημάτων με αντίστοιχες δυνατότητες …δραστικού βεληνεκούς.

Στο θέμα αναφέρθηκε χθες το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, σήμερα όμως έρχονται στο φως της δημοσιότητας νεότερες πληροφορίες.

«Το ελληνο-ισραηλινό ραντάρ, εκτός από τις βελτιωμένες λειτουργίες του,  θα δίνει στις δύο χώρες ένα μεγάλο στρατηγικό πλεονέκτημα, εξασφαλίζοντας έλεγχο σε μια εκτεταμένη έκταση επιφάνειας, ενώ συνδεόμενο με εκτεταμένο σύστημα ραντάρ θα παρέχει επίσης σε πυραύλους  δυνατότητες σχετικά με την σκόπευση», αναφέρει επακριβώς η τουρκική εφημερίδα hurriyetdailynews.com.

Κακά τα ψέματα το ραντάρ που θα ελέγχει ότι κινείται για παράδειγμα στο Αιγαίο, θα δίνει την δυνατότητα σε πολεμικά αεροσκάφη, UCAV και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς να στοχεύουν τα …πάντα.

Σε αυτό ακριβώς αναφέρονται οι Τούρκοι προμηνύοντας την μελλοντική εγκατάσταση πιθανώς  ισραηλινών/αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Κρήτη, για να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη ροή του East Med από την ΝΑ Μεσόγειο-Κρήτη, στην ηπειρωτική Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη.      

«Με τη βοήθεια αυτού του ναυτικού ραντάρ, Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρος θα είναι σε θέση να παρακολουθούν το τουρκικό έδαφος καθώς και τις κινήσεις των τουρκικών πολεμικών πλοίων στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου 24 ώρες των 24ωρο», συνεχίζει η τουρκική εφημερίδα .

Τα υπάρχοντα συστήματα ραντάρ του Ισραήλ επιτρέπουν ήδη στη χώρα να επιτηρεί την τουρκική επικράτεια στις μεσογειακές και νοτιοανατολικές περιοχές, αλλά με το ραντάρ Long Horizon, η δυνατότητα του Ισραήλ να παρακολουθεί την Τουρκία θα αυξηθεί δύο φορές.

Στον κοινό σταθμό ραντάρ, οι ισραηλινοί εμπειρογνώμονες θα μεταφέρουν τις πληροφορίες και στην ελληνική πλευρά, η οποία  θα μπορέσει να αποκτήσει δεδομένα που συλλέχθηκαν, αυξάνοντας τις δυνατότητες κατά τουρκικών στόχων .

Το έργο της εγκατάστασης ραντάρ "Long Horizon" εμφανίστηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του πρώην υπουργού Άμυνας Πάνου Κομμένο στην πρωτεύουσα του Ισραήλ Τελ Αβίβ το 2015, αλλά αναβλήθηκε προσωρινά λόγω των βαθύτερων οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας.

Η εγκατάσταση  του ραντάρ  ήρθε στην επιφάνεια μετά την συμφωνία για τον αγωγό East Med  για την εκμετάλλευση των πόρων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο από τις ακτές  του Ισραήλ στην Ελλάδα και έτσι  ξεκίνησε και πάλι.

Το  ραντάρ  "Long Horizon" θα έχει την ικανότητα να παρακολουθεί σχεδόν όλες τις  τουρκικές ακτές (εκτός απ' αυτές στην Μαύρη Θάλασσα) όταν προστεθεί στα επί του παρόντος εγκατεστημένα συστήματα  ραντάρ του Ισραήλ, σύμφωνα με αναφορές των ελληνικών και ισραηλινών ΜΜΕ.

Τους τελευταίους δύο μήνες,  Ισραήλ και  Ελλάδα, μαζί με την Κύπρο, ενισχύουν την οικονομική και στρατιωτική συνεργασίας τους, συμπεριλαμβανομένου του 2.000 χιλιομέτρων υποθαλάσσιου αγωγού στην ανατολική Μεσόγειο και με νέα σχέδια στην Κρήτη αλλά πιθανόν και αλλού.

Η εγκατάσταση του συστήματος ραντάρ "Long Horizon" στην ανατολική Κρήτη αναμένεται να προσφέρει στις δύο χώρες τεράστια πλεονεκτήματα με την εκτεταμένη περιοχή κάλυψης που υπερβαίνει τα υπάρχοντα παραδοσιακά ραντάρ, και αυτό δεν το θέλουν με τίποτα οι Τούρκοι οι οποίοι θα κάνουν πιθανόν πράγματα και θαύματα όταν εφόσον τοποθετηθεί το ραντάρ.

Υπάρχουν σίγουρα και άλλα που συμφωνήθηκαν στην τριμερή συνάντηση στο Ισραήλ και τώρα αναμένονται σιγά-σιγά να βγαίνουν στην φόρα, διότι ο αγωγός θα συνοδεύεται σίγουρα από  ισχυρή αεροναυτική δύναμη που θα ελέγχει την απρόσκοπτη ροή του αερίου στην Ευρώπη πάση θυσία. 

Επίσης,  στα τέλη του μήνα, 40 Ισραηλινοί δόκιμοι θα μεταφερθούν με ελληνικό αρματαγωγό από τη Χάιφα μέχρι την Κρήτη.

Οι Ισραηλινοί θα συμμετάσχουν μαζί με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις στην άσκηση «Noble Dina ’19» και έπειτα θα επιστρέψουν στη Χάιφα, αφού κάνουν στάσεις στη Μήλο και στη Ρόδο.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...