Κόσμος

Προ οικονομικού πολέμου η Τουρκία - Ακάρ: "Τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει η εγκατάσταση των S-400" - Έρχονται κυρώσεις από ΗΠΑ!

Με ανυπομονησία περιμένουν στην Άγκυρα το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, καθώς ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, ανέφερε πως τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει η εγκατάσταση.

Το ζήτημα των S-400 έχει αποτελέσει το βασικό "αγκάθι" στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, καθώς η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει σε πολλές περιπτώσεις με αντίποινα. Η επιβολή κυρώσεων, κίνηση που έχει μελετηθεί σε βάθος από το αμερικανικό Πεντάγωνο, είναι θέμα χρόνου πλέον.

Η Άγκυρα, με τους S-400 αναμένει και έναν σφοδρό οικονομικό πόλεμο από τις ΗΠΑ. Έναν πόλεμο που θα γονατίσει το καθεστώς Ερντογάν και θα φέρει τεράστιες γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Η διαδικασία ανάπτυξης των ρωσικών S-400 στην Τουρκία θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, συμπληρώνοντας ότι η πολεμική αεροπορία μελετά πού πρέπει να εγκατασταθούν.

Για τον Οκτώβριο προσδιόρισε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, την έναρξη της εγκατάστασης του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 στην Τουρκία.

«Η ανάπτυξη των S-400 θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο, η πολεμική αεροπορία μελετά σε ποιες περιοχές είναι καλύτερο να εγκατασταθούν», δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ.

Ο Τούρκος υπουργός επανέλαβε, επίσης, ότι η απόκτηση των ρωσικών αμυντικών συστημάτων δεν αποτελούσε μια «προτίμηση της Τουρκίας, αλλά ένα απαραίτητο μέτρο».

Πρόσθεσε ότι η Άγκυρα και η Ουάσιγκτον «συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για την πιθανή προμήθεια των αντιπυραυλικών συστημάτων Patriot των ΗΠΑ».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε δηλώσει ότι κανένα κράτος δεν έχει το δικαίωμα να προσπαθήσει να εμποδίσει την Τουρκία από την αγορά των S-400, ειδικά αν δεν θέλουν να πουλήσουν τα δικά τους συστήματα στην Άγκυρα.

Πρόσφατα, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών προειδοποίησε ότι μπορεί να επιβληθούν δευτερεύουσες κυρώσεις στην Τουρκία και η χώρα να χάσει την πρόσβαση στα μαχητικά F-35 εάν προχωρούσε με τα σχέδια απόκτησης των S-400.

Η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν σύμβαση 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Δεκέμβριο του 2017 για την απόκτηση συστημάτων S-400 με την πρώτη μονάδα να προγραμματίζεται να φτάσει στη χώρα αργότερα μέσα στη φετινή χρονιά.

Σχεδιασμένο να αντιμετωπίζει εχθρικά αεροσκάφη, drones, πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς, το S-400 είναι το πιο προηγμένο μεταφερόμενο σύστημα αεράμυνας στο ρωσικό οπλοστάσιο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ