Υγεία

Προσοχή: Τα ύποπτα σημάδια του καρκίνου του παγκρέατος

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμος καρκίνος, καθώς η διάγνωσή του γίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις σε προχωρημένο στάδιο.

Δημοσκόπηση που έγινε πρόσφατα σε 4.000 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι η πληροφόρηση του κοινού σχετικά με τα συμπτώματα της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου παρουσιάζει σημαντικά κενά. «Δεν θέλουμε ο κόσμος να πανικοβάλλεται αν εμφανίζει ένα ή περισσότερα συμπτώματα, καθώς θα αποδειχτεί ότι τελικά οι περισσότεροι δεν πάσχουν από καρκίνο του παγκρέατος» αναφέρει ο Άλεξ Φορντ, διευθύνων σύμβουλος του Pancreatic Cancer UK, σύμφωνα με το BBC, προσθέτοντας ωστόσο ότι «είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει ο κόσμος περισσότερα γι’ αυτή την ασθένεια και να απευθύνεται στον γιατρό του αν έχει ανησυχίες».

Όσο νωρίτερα γίνει η διάγνωση, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες ο καρκίνος να είναι εγχειρήσιμος. Η χειρουργική επέμβαση είναι η θεραπεία που σώζει ζωές, επισημαίνει ο Φορντ.

Σύμφωνα με τον οργανισμό Pancreatic Cancer UK, τα πιο κοινά συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος είναι τα εξής:

– πόνος στο στομάχι και τη μέση
– ανεξήγητη απώλεια βάρους
– δυσπεψία
– αλλαγές στη γαστρεντερική λειτουργία, π.χ. κόπρανα που επιπλέουν

Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι επίσης τα εξής:

– απώλεια της όρεξης
– ίκτερος (κιτρίνισμα του δέρματος/των ματιών ή φαγούρα στο δέρμα)
– ναυτία και τάση προς έμετο
– δυσκολία κατάποσης
– πρόσφατη διάγνωση για διαβήτη

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...