Οπλικά συστήματα

Πάγωσαν τα τουρκικά ΜΜΕ: «Ελλάδα και Ρωσία είναι σε συμφωνία για το εκσυγχρονισμό των S-300»

Το σύστημα πυραυλικής άμυνας S-400 που θα λάβει η Τουρκία από τη Ρωσία, ώθησε την Ελλάδα να ανανεώσει το σύστημα πυραυλικής προστασίας S-300 που είχε αγοράσει παλαιότερα, γράφει δημοσίευμα της τουρκικής Γενί Ακίτ.

Η Ρωσία ανέφερε ότι κατέληξε σε συμφωνία με την Ελλάδα για την ανανέωση των συστημάτων πυραυλικής άμυνας S-300 τα οποία είχαν προηγούμενα πωληθεί στην Ελλάδα.

Ο νέος υπουργός Άμυνας της Ελλάδας, Ευάγγελος Αποστολάκης και ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα, Αντρέι Μάσλοφ, συναντήθηκαν στο κτίριο του υπουργείου Άμυνας στην Αθήνα.

Η συνάντηση εστιάστηκε στον εκσυγχρονισμό των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-300PMU1 και Tor-M1, τα οποία αποτελούν κομβικά συστήματα για την αεράμυνα της χώρας μας.

Στη συνάντηση αποφασίστηκε ο εκσυγχρονισμός των S-300 και η στήριξή τους με τα αμυντικά συστήματα TOR-M1 HSS.

Στην κατεύθυνση αυτή, τα S-300 που είναι στην Ελλάδα θα αποσταλούν στη Ρωσία.

Η Ρωσία θα στείλει πίσω τα S-300 και τα TOR-M1 HSS στην Ελλάδα μετά τη λειτουργία ολοκλήρωσης του εκσυγχρονισμού, αναφέρει το τουρκικό δημοσίευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Το Παρασκήνιο», η Ελλάδα έχει ήδη αποστείλει στη Ρωσία δύο βλήματα τύπου 48N6E των α/α S-300, για να διαπιστωθεί η κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Να θυμίσουμε οτι οι S-300 αποκτήθηκαν το 1996 από την Κύπρο, αλλά κατόπιν ισχυρών πιέσεων από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την Μεγάλη Βρετανία, τελικά τα συστήματα εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα. Μαζί με τις δύο πυροβολαρχίες, αποκτήθηκαν 96 βλήματα, με το μέγιστο βεληνεκές -για αεροδυναμικούς στόχους-, να ανέρχεται στα 150-200 χιλιόμετρα και το ελάχιστο να ειναι της τάξεων των 5 χιλιομέτρων.

Πρόκειται για μια κίνηση ουσίας, που έχει καθυστερήσει κιόλας λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ έρχεται την ίδια ώρα που η Τουρκία έχει παραγγείλει την πλέων σύγχρονη εκδοχή του ρωσικού α/α συστήματος, του S-400. Αυτήν τη στιγμή μπορουν να εξεταστούν διάφορες προτάσεις αναβάθμισης-εκσυγχρονισμού, καθώς διαθέσιμη είναι η διαμόρφωση S-300PMU-2 Favorite, με το βλήμα 48N6E2 και μέγιστο βεληνεκές 195 χιλιόμετρα. Το σύστημα εν λόγω α/α βλήμα ειναι ικανό να αναχαιτίσει μαχητικά αεροσκάφη, βλήματα κρουζ, βαλλιστικά βλήματα μικρού βεληνεκούς και τακτικά βαλλιστικά βλήματα μέσου βεληνεκούς. Εκτός από τις παραπάνω εκδόσεις και διαμορφώσεις, έχουν αναπτυχθεί και άλλες εκδόσεις του S-300, όπως η έκδοση S-300VM Antey-300 για χρήση από τις χερσαίες δυνάμεις.

Όσον αφορά τους Tor-M1, η αρχική σύμβαση, ύψους 552 εκατ. δολαρίων, για την προμήθεια 21 α/α συστημάτων υπογράφηκε τον Φεβρουάριο του 1999. Εξ αυτών 6 παραδόθηκαν στην Κύπρο, ως αντάλλαγμα για τη μεταφορά των S-300PMU-1 στην Ελλάδα. Κατόπιν της πολιτικής θύελλας που προκλήθηκε σχετικά με την αγορά των Tor-M1 και ιδιαίτερα απο την αδυναμία της Ρωσίας να διασυνδέσει τα Tor-M1 και S-300PMU-1 μεταξύ τους και με το ελληνικό δίκτυο αεράμυνας, Ελλάδα και Ρωσία ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις (τον Απρίλιο του 2004) για την επίλυση των παραπάνω ζητημάτων.

Οι διαπραγματεύσεις ολοκληρωθήκαν με επιτυχία έναν χρόνο αργότερα και οι δύο χώρες συμφώνησαν και υπέγραψαν την αναδιαπραγμάτευση της αρχικής σύμβασης. Η χώρα μας αυτήν την στιγμή διαθέτει στις τάξεις της 518 επιχειρησιακά βλήματα 9Μ331, μέγιστου βεληνεκούς 12 χιλιομέτρων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ