Ένοπλες Συρράξεις

Ο κύβος ερρίφθη: Γαλλία & ΗΠΑ αναλαμβάνουν την προστασία της Κυπριακής ΑΟΖ με πολεμικά πλοία & αεροσκάφη - Συμφωνία-κόλαφος για την Τουρκία

Ο «Γλαύκος» ενεργοποίησε τεράστιες διεργασίες στην Κύπρο και στην περιοχή της Αν. Μεσογείου με περαιτέρω προοπτικές. Στο πλαίσιο αυτό ΗΠΑ και Γαλλία επιλέγουν την Κύπρο ως επιχειρηματική και επιχειρησιακή τους βάση.

Εντός του μηνός, αναμένεται η υπογραφή μεγάλης αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Λευκωσίας και Παρισιού, στο πλαίσιο της οποίας θα δημιουργηθεί στον κόλπο του Βασιλικού μεγάλο στρατιωτικό λιμάνι. Πρόκειται για έργο με μεγάλες προοπτικές, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ».

Παράλληλα στις 20 Μαρτίου οι Νετανιάχου, Αναστασιάδης και Τσίπρας θα συζητήσουν με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο στο Ισραήλ, σημαντικά ζητήματα, όπως η βέλτιστη αξιοποίηση της ενεργειακής και συνεπώς και της γεωπολιτικής πρωτοκαθεδρίας που αποκτά στη Μεσόγειο ο δυτικός συνασπισμός.

Εξάλλου υψηλά ιστάμενη κυβερνητική πηγή δηλώνει στην «Κ», ότι τώρα είναι για την Κύπρο η ώρα της δημιουργίας υποδομών ανάλογων με το εκτόπισμα και τη σοβαρότητα του ενεργειακού πρότζεκτ στο οποίο συμμετέχουμε.

YΠΑΜ Κύπρου: Συνεχείς οι ενέργειες για αναβάθμιση στρατιωτικών σχέσεων Κύπρου - Γαλλίας

Η Γαλλία είναι σύμμαχός μας, και στα πλαίσια αυτά κάνουμε συνεχώς ενέργειες για αναβάθμιση των στρατιωτικών σχέσεών μας, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας, Σάββας Αγγελίδης.

Σε δηλώσεις του μετά το εθνικό μνημόσυνο για τον Γρηγόρη Αυξεντίου, και ερωτηθείς για σημερινά δημοσιεύματα στις εφημερίδες «Πολίτης» και «Η Καθημερινή» που αναφέρονται σε ισχυροποίηση της αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία, κατασκευή ναυστάθμου στη ναυτική βάση στο Μαρί, εκσυγχρονισμό της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο, και σε επικείμενη υπογραφή μεγάλης αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Λευκωσίας και Παρισιού, ο κ. Αγγελίδης είπε πως «η δική μου θέση είναι ξεκάθαρη, ότι η Γαλλία είναι σύμμαχός μας και στα πλαίσια αυτά κάνουμε συνεχώς ενέργειες για αναβάθμιση της σχέσης μας, είτε αυτή αφορά το Μαρί, όπως έχετε αναφέρει, είτε αεροπορική βάση ή οτιδήποτε άλλο".

«‘Εχει σχέση ξεκάθαρα με την αναβάθμιση των στρατιωτικών σχέσεών μας μαζί με τη Γαλλία», σημείωσε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι φαίνεται πως η Κύπρος καθίσταται μια περιφερειακή δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Υπουργός Άμυνας είπε πως «εάν δουλέψουμε με σοβαρότητα πιστεύω ότι αυτό που διαλαλούμε συνέχεια», ότι δηλαδή η Κύπρος έχει ρόλο να διαδραματίσει όσον αφορά τη σταθερότητα στην περιοχή μας, «μπορούμε να το πετύχουμε με αυτές τις συνεργασίες».

Ο κ. Αγγελίδης επεσήμανε πως αυτό αφορά και τις διμερείς συνεργασίες της Κύπρου με ευρωπαϊκές χώρες αλλά και τις τριμερείς συνεργασίες που έχουμε.

"Δεν είναι απλώς λόγια. Συνέχεια γίνονται έργα προς αυτή την κατεύθυνση", σημείωσε.

Εξάλλου σχολιάζοντας παρατήρηση δημοσιογράφου πως αναπτύσσεται και μια εμπιστοσύνη προς την Κύπρο, κυρίως από μεγάλες χώρες, ο Υπουργός Αμυνας επεσήμανε πως αυτό είναι συνέπεια της αξιοπιστίας που έχουμε για αυτά τα ζητήματα.

ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΣΤΟΛΟΣ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ

Οι δηλώσεις του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τον περασμένο Ιανουάριο στη Λευκωσία, για την αμυντική συνεργασία Λευκωσίας – Παρισίων αποτέλεσαν τη σφραγίδα της επιτυχούς κατάληξης των διεργασιών που βρίσκονταν σε εξέλιξη για μεγάλο χρονικό διάστημα και αφορούσαν τη γαλλική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο με αγκυροβόλιο στην Κύπρο. Ήδη η κατασκευή ναυστάθμου ο οποίος θα φιλοξενεί τα γαλλικά πολεμικά προχωρεί ταχέως στην περιοχή της ναυτικής βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, αναφέρει η εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ της Κύπρου.

Ο Εμανουέλ Μακρόν στις δηλώσεις του δεν θα μπορούσε να ήταν περισσότερο σαφής λέγοντας: «Ειδικότερα η Κύπρος αποτελεί έναν ενδιάμεσο σταθμό για το γαλλικό ναυτικό και ιδιαίτερα για το αεροναυτικό συγκρότημα που σχηματίστηκε γύρω από το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle. Υπολογίζω πολύ σε αυτή τη συνεργασία, στην οποία αντικατοπτρίζεται η φιλοδοξία μιας κυρίαρχης Ευρώπης η οποία εξασφαλίζει τα μέσα για να προφυλάξει τον εαυτό της. Αυτή η συνεργασία αποτελεί για μένα ένα σημαντικό στοιχείο του ευρωπαϊκού σχεδιασμού άμυνας τον οποίο έχουμε ενισχύσει πολύ στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου». Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Γαλλία από το 1974 και μετά αποτελούσε βασική πηγή προμήθειας στρατιωτικού υλικού στην Κύπρο, όταν σχεδόν όλες οι δυτικές χώρες είχαν στοιχηθεί με το εμπάργκο που επέβαλαν οι ΗΠΑ.

Ναύσταθμος υψηλών προδιαγραφών

Η ναυτική βάση στο Μαρί είχε δημιουργηθεί για να εξυπηρετεί τα πλοία, τη ναυτική διοίκηση της ΕΦ και ήταν περιορισμένων δυνατοτήτων. Με την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της θα μπορεί να δέχεται μεγάλα πολεμικά πλοία, λειτουργώντας ως μόνιμο αγκυροβόλιο του γαλλικού ναυτικού, με παρουσία φρεγατών που σήμερα επιχειρούν στην Ανατολική Μεσόγειο με διοικητικό κέντρο το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Μαρί θα βρίσκεται σε μόνιμη βάση επιτελείο Γάλλων αξιωματικών. Η διοίκηση της βάσης θα ανήκει στην ΕΦ. Επίσης, στη ναυτική βάση θα μπορούν να ελλιμενίζονται και άλλα πολεμικά πλοία χωρών μελών της ΕΕ, που σήμερα για πρακτικούς λόγους φιλοξενούνται στα λιμάνια Λεμεσού και Λάρνακας. Η βάση θα διαθέτει όλες τις υποδομές διοικητικής μέριμνας και τεχνικής υποστήριξης των πλοίων.

Σημαντική συμβολή στο δίκτυο ασφάλειας που δημιουργείται θα παίξει και ο εκσυγχρονισμός της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο, η οποία θα φιλοξενεί ευρωπαϊκές δυνάμεις, οι οποίες ωστόσο δεν θα χρησιμοποιούν το κυπριακό έδαφος ως ορμητήριο για επιθετικούς σκοπούς. Η ναυτική και η αεροπορική βάση σε συνδυασμό με το Κέντρο Επιχειρήσεων «Ζήνων» στη Λάρνακα καθίστανται πλέον σημαντικές υποδομές που έχει να προσφέρει η Κύπρος για τους σκοπούς της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας.

Υπομονή για δύο πλοία

Η ειλημμένη απόφαση για αγορά ακόμα δύο πλοίων ανοικτής θαλάσσης για τις ανάγκες του ναυτικού της ΕΦ ενδεχομένως να καθυστερήσει να υλοποιηθεί για κάποιο διάστημα, αφού δεν είναι έτοιμες οι υποδομές ελλιμενισμού τους. Ο προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι προς την αγορά τους, είτε ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση των έργων στη ναυτική βάση στο Μαρί είτε αργότερα. Η καθυστέρηση δεν θεωρείται κρίσιμης σημασίας αφού τα μέσα που υπάρχουν σήμερα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες επιτήρησης της ΑΟΖ και των χωρικών υδάτων.

Στροφή στη Δύση

Η Κυπριακή Δημοκρατία από την ίδρυσή της σχοινοβατούσε μεταξύ Ανατολής και Δύσης, «αλληθωρίζοντας» περισσότερο προς Ανατολάς και όχι μόνο λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Επρόκειτο για πολιτική απόφαση, η οποία εκ του αποτελέσματος δεν κρίνεται και ως η πλέον σοφή. Η αίτηση ένταξης και η ένταξη στην ΕΕ το 2004 υπήρξαν το κομβικό σημείο που άρχισε να ξεκαθαρίζει το τοπίο ως προς τον προσανατολισμό του κράτους και υιοθέτησης του άτυπου δόγματος «ανήκομεν εις τη Δύσιν», που διατυπώθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή για την Ελλάδα τη δεκαετία του ’70.

Σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ, με τη συμμετοχή της στη ζώνη του ευρώ αλλά και στην PESCO (Permanent Structured Cooperation), που φιλοδοξεί να καταστεί ο αμυντικός βραχίονας της ΕΕ, με ατμομηχανή που τραβάει την άμαξα τη Γαλλία, η οποία σε κάθε ευκαιρία τονίζει την αναγκαιότητα της αμυντικής συνεργασίας των ευρωπαϊκών χωρών, με αποστάσεις από το ΝΑΤΟ, στο οποίο τον πρώτο λόγο έχουν οι ΗΠΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Κύπρος ως μία από τις λίγες χώρες της ΕΕ με ιδιαιτέρως περιορισμένες αμυντικές δυνατότητες και με το πλέον κρίσιμο πρόβλημα ασφάλειας, που δημιουργεί η τουρκική κατοχή, αξιοποιεί τα εργαλεία της PESCO, προβάλλοντας και την ιδιότητά της ως εξωτερικού συνόρου της ΕΕ σε μια ασταθή περιοχή. Η συνεργασία με τη Γαλλία καλύπτεται από αυτή την ομπρέλα.

Γαλλικά αεροσκάφη στη βάση «Αντρέας Παπανδρέου»

Στο πλαίσιο των συνεργασιών και του ρόλου που η Κύπρος θέλει να αναλάβει στην PESCO, είναι ήδη γνωστό ότι έχουν δρομολογηθεί και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι διεργασίες συνεργασίας με τη Γαλλία για την οποία σύντομα αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις σε ανώτατο επίπεδο. Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται στην Κύπρο και η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, η οποία επίσης θα έχει συζητήσεις με τον Κύπριο ομόλογο της Σάββα Αγγελίδη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...