Κόσμος

Οι εκλογές "ζαλίζουν" τον Ερντογάν - Χάνει Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη & άλλες 8 πόλεις - Κατηγορεί την Ακσενέρ για σχέσεις με PKK

Υπό το βάρος δυσοίωνων δημοσκοπήσεων, ο Τούρκος πρόεδρος ανεβάζει τους τόνους μόλις λίγα 24ωρα πριν τις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου. «Τυράκι» για τους ισλαμιστές ψηφοφόρους οι αναφορές στην Αγία Σοφία αλλά και προσπάθεια αποδόμησης των αντιπολιτευόμενων κεμαλιστών.

Οι τουρκικές προκλήσεις της 25ηςΜαρτίου και έπειτα, έρχονται να ενταχθούν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο όξυνσης της έντασης εκ µέρους της Άγκυρας, µόλις λίγα 24ωρα πριν από τις κρίσιµες δηµοτικές εκλογές που είναι προγραµµατισµένο να πραγµατοποιηθούν στη γείτονα την ερχόµενη Κυριακή, 31 Μαρτίου.

Εάν πιστέψουµε, µάλιστα, τις αναλύσεις στον τουρκικό Τύπο (του Αχµέτ Τακάν, για παράδειγµα, στην εφηµερίδα «Yeniçağ»), τότε το καθεστώς Ερντογάν «φοβάται» επερχόµενες ήττες σε τουλάχιστον δέκα πόλεις, στις οποίες η αντιπολίτευση εµφανίζεται να διατηρεί ένα προβάδισµα 4-5 ποσοστιαίων µονάδων.

Οι περιοχές που αναφέρονται ως πηγές ανησυχίας για το ισλαµοσυντηρητικό κυβερνητικό στρατόπεδο ενόψει των εκλογών της 31ης Μαρτίου είναι συγκεκριµένα οι: Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη, Προύσα, Αδάνα, Αττάλεια, Σαµψούντα, Χατάι (Αντιόχεια), Σανλιούρφα, Αντιγιαµάν και Μπαλίκεσιρ.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος Ερντογάν και οι συν αυτώ (Ακάρ, Τσαβούσογλου, Κουρτουλµούς, Σοϊλού κ.ά.) εµφανίζονται τα τελευταία 24ωρα να ανεβάζουν τους τόνους έχοντας το βλέµµα (και) στην κάλπη.

Ειδικά οι αναφορές στην Αγία Σοφία έρχονται να λειτουργήσουν διττά: ως προσπάθεια αποδόµησης του αντιπολιτευόµενου κεµαλικού Ρεπουµπλικανικού Λαϊκού Κόµµατος (CHP) που «έκανε» την Αγία Σοφία µουσείο πίσω στη δεκαετία του 1930 (µε απόφαση τότε του ιδίου του Μουσταφά Κεµάλ), αλλά και ως αφορμή για όλους τους ισλαµιστές ψηφοφόρους και τους αναποφάσιστους, τους οποίους παράλληλα το καθεστώς Ερντογάν προσπαθεί να πείσει ότι «απειλούνται» και από εξωτερικούς εχθρούς, εργαλειοποιώντας ακόµη και µεµονωµένες τραγωδίες όπως ήταν το πρόσφατο πολύνεκρο µακελειό στα τεµένη της µακρινής Νέας Ζηλανδίας.

Οι τουρκικές προκλήσεις έρχονται, όµως, παράλληλα να επαναθέσουν εµφατικά και εκείνο το πλέγµα των πάγιων τουρκικών διεκδικήσεων σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωµάτων, ένα πλέγµα που δεν υπόκειται σε προεκλογικές ερµηνείες. Το Αγαθονήσι ξεχωρίζει, άλλωστε, ως ένα από τα νησιά που οι αντιπολιτευόµενοι κεµαλιστές της Τουρκίας αναφέρουν εδώ και χρόνια ως «παρανόµως κατεχόµενα από την Ελλάδα».

Η UNESCO "κλείνει το στόμα" του Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά

Όπως επισημαίνει πηγή που μίλησε στο ρωσικό πρακτορείο Σπούτνικ, μία τέτοια απόφαση πρέπει να έχει την έγκριση του διεθνούς οργανισμού, δηλαδή της διεθνούς «ομπρέλας» προστασίας των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς.

«Όλες οι αποφάσεις σχετικά με την εφαρμογή της σύμβασης για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς λαμβάνονται από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Αν μια χώρα έχει υπογράψει τη σύμβαση και επιθυμεί να αλλάξει το όνομα ενός μνημείου, θα πρέπει να υποβάλλει την πρότασή της προς έγκριση στην επιτροπή», αναφέρει η πηγή της UNESCO.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την επίκληση φανατικών μουσουλμάνων για κατάργηση του εισιτηρίου προκειμένου να μπαίνουν στην Αγία Σοφία για να προσευχηθούν είπε ότι «μετά τις εκλογές η είσοδος στην Αγία Σοφία θα είναι δωρεάν. Μπορούμε να ανοίξουμε την Αγία Σοφία προς τους επισκέπτες όχι ως μουσείο αλλά ως τζαμί».

«Δεν είναι μία παράλογη πρόταση, μπορεί να γίνει, γιατί όχι; Εύκολα μπορεί να γίνει. Μόνο που αντί για «μουσείο» θα την ονομάσουμε «Τζαμί Αγία Σοφία». Όπως έρχονται οι τουρίστες στο Μπλε Τζαμί και δεν πληρώνουν, το ίδιο και στο Σουλεϊμάνιγε ή στο τζαμί Φατίχ, το ίδιο μπορεί να γίνει και στην Αγία Σοφία.

Θα βγει από το καθεστώς του μουσείου. Εξάλλου γνωρίζετε ότι το καθεστώς αυτό δόθηκε πολύ μετά. Αυτό ήταν μία νοοτροπία του κεμαλικού κόμματος και αυτή τη νοοτροπία εμείς θα την αλλάξουμε», τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

"Νομικός πόλεμος" κατά αντιπολίτευσης-Ακσενέρ

Εντός της Τουρκία, τώρα, ο Ερντογάν έχει ανοίξει ακόμα ένα μέτωπο με την αντιπολιτευόμενη Ακσενέρ. Κατηγορεί μέλη του κόμματος και το ίδιο το κόμμα για επαφές και συμμετοχή του κουρδικού PKK, οργάνωση που το τουρκικό καθεστώς χαρακτηρίζει "τρομοκρατική".

Όπως αναφέρουν φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ στην Τουρκία, μεταξύ του καταλόγου υποψηφίων και υποψήφιων μελών του δημοτικού συμβουλίου του "Καλού Κόμματος" υπήρχαν σχεδόν 30 ονόματα που συνδέονται άμεσα με το PKK.

Τα δημοσιεύματα αυτά, έρχονται λίγες εβδομάδες μετά από την αποκάλυψη του ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, για τις απειλές του Ερντογάν για νομικές κυρώσεις στην αντιπολιτευόμενη Μ. Ακσενέρ, σε μια προσπάθεια να μειώσει τον πολιτικό ανταγωνισμό, καταλύοντας τη δημοκρατία.

Όπως γράφαμε, έχασε εντελώς το μέτρο και την αίσθηση της λογικής ο Τούρκος ηγέτης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνοντας ότι έκανε μήνυση κατά της Μεράλ Ακσενέρ, επικεφαλής του εθνικιστικού Κόμματος (İYİ) της χώρας, προειδοποιώντας την ότι μπορεί να πάει στη φυλακή.

Οι δηλώσεις του Ερντογάν ακολουθούν δηλώσεις της ίδιας για τις δημοτικές εκλογές, στη δυτική επαρχία Ντενιζλί, όπου η Ακσένερ δήλωσε ότι ο Ερντογάν μίλησε σαν η Τουρκία να πηγαίνει στον πόλεμο αντί για δημοτικές εκλογές.

«Έχασε το μέτρο, έγινε αλαζονικός, λέει ότι ήταν ένας από εσάς, αλλά τώρα ταξιδεύει με 300 σωματοφύλακες και 20 διαφορετικά αυτοκίνητα για να αποκρύψει ποιος είναι μέσα», είπε η «Λύκαινα».

Το Καλό Κόμμα και το κύριο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) αντιπολίτευσης σχημάτισαν μια συμμαχία για τις προσεχείς τοπικές εκλογές στις 31 Μαρτίου και διοργάνωσαν κοινές συναθροίσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι τα σχόλια της Ακσενέρ ήταν άσεμνα και για αυτό έχει υποβάλει νομική καταγγελία εναντίον της, ενώ μίλησε για μαζικό αγώνα στην ανατολική επαρχία Elazığ.

Επεσήμανε δε ότι η Akşener δεν ήταν εκλεγμένη βουλευτής και συνεπώς δεν έχει κοινοβουλευτική ασυλία, ενώ ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας συνέχισε αναφέροντας ότι η ηγέτης του Καλού Κόμματος δεν έχει πλέον «τόπο να κρυφτεί».

«Κοιτάξτε εκείνους που ευρίσκονται στη φυλακή, τα μέλη της FETÖ που περνούν τον χρόνο τους πίσω από τα κάγκελα, μπορείτε να βρεθείτε στην ίδια θέση», δήλωσε ο Ερντογάν στην Ακεσενέρ ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών στην αντιπολίτευσης.

Η κατάσταση της τουρκική οικονομίας αλλά και ο φόβος του Ερντογάν για πολιτική ήττα, δημιουργούν ένα σπασμωδικό τουρκικό καθεστώς, που προσπαθεί να εκτονώσει την κρίση με κάθε τρόπο.

Οι στόχοι της Άγκυρας είναι οι Κούρδοι, η αντιπολίτευση εντός της χώρας, αλλά και φυσικά η Ελλάδα που έχει γίνει βασικός αποδέκτης της Ερντογανικής παράνοιας.

https://www.youtube.com/watch?v=5xFIe5Zyako

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ
ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...