Εκκλησία

Ξεκίνησε η Ιεραρχία: Τι συζητήθηκε χθες σε εκδήλωση για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Άνοιξε η αυλαία των εργασιών της έκτακτης συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος σήμερα το πρωί με την ατζέντα καυτή και το κλίμα τεταμένο.

Όπως αναφέραμε και χθες η πιστή Ορθόδοξη κοινωνία περιμένει αποτέλεσμα και δεν θα ήθελε να δει πάλι ριψάσπιδες και μεσοβέζικες λύσεις.

Ήδη όλη την περασμένη εβδομάδα αρκετοί Ιεράρχες με συνεντέυξεις ή από άμβωνος έστειλαν μηνύματα αντίστασης.

Επίσης ήδη έχουν υπάρξει αντιδράσεις σε σχέση με τις εκλογές των νέων Μητροπολιτών. Ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης πρόσφατα αντέδρασε στην αυτο-τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου ως τοποτηρητή στην Γλυφάδα, ενώ ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας με ένα άρθρο-ποταμό για την εκλογή Τιτουλάριων Επισκόπων έστειλε πληθώρα μηνυμάτων.

Υπενθυμίζεται πως στην προηγούμενη συνεδρίαση της Ιεραρχίας ο ίδιος ο κ. Χρυσόστομος , αλλά και ο Μητροπολίτης Καισαριανής είχαν αποχωρήσει θορυβωδώς, επιβεβαιώνοντας την εικόνα της αναταραχής στους κόλπους της διοικούσης Εκκλησίας.

Κι ενώ σήμερα όλα είναι ανοιχτά χθες είχαμε ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Κράτος και Εκκλησία» που διοργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση στο ξενοδοχείο King George παρουσία ακαδημαϊκών, καθηγητών, πολιτικών, Ιεραρχών-και εκπροσώπου του Αρχιεπισκόπου, αλλά και πλήθους κόσμου.

Κεντρικοί ομιλητές ήταν:

o Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος Σαββάτος, καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ

η κα. Τασία Χριστοδουλοπούλου, αντιπρόεδρος της Βουλής

ο κ. Ιωάννης M. Κονιδάρης, ομοτ. καθηγητής Εκκλησιαστικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ

ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΑΠΘ, πρώην αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών

Συντονίστρια ήταν η κα. Μαρία Αντωνιάδου, δημοσιογράφος - Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ

Ο κ. Κονιδάρης κάνοντας και την ιστορική αναδρομή είπε μεταξύ άλλων πως η Εκκλησία έφτασε να είναι υποχείριο του κράτους που έφτασε στο σημείο να την χρησιμοποιήσει και ως όργανο αντεγκληματικής πολιτικής καθιερώνοντας την δυνατότητα επιβολής επιτιμίου αφορισμού για τον υπεύθυνο παράνομων πράξεων. Αναφέρθηκε στις στρεβλώσεις, αλλά και στους τριγμούς με το Φανάρι, για την δε πρόταση της κυβέρνησης την χαρακτήρισε “οξύμωρη” και είπε πως δεν βλέπει ξεκάθαρη αναθεωρητική διάσταση και την ενεταξε σε ένα ευρύτερο πλαίσιο συμφωνίας με την διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η κα Χριστοδουλοπούλου είπε πως το κράτος μας δεν είναι θρησκευτικά ουδέτερο, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας τόνισε πως η διάσπαση και οι κίνδυνοι εκ των θρησκευτικών πολέμων στον Μεσαίωνα στην Δ. Ευρώπη ουδέποτε υπήρξαν τον ελλαδικό χώρο, ενώ ο Βαγγέλης Βενιζέλος πως η Ορθόδοξη Εκκλησία πριν από επικρατούσα θρησκεία είναι πρωτίστως υποκείμενο της θρησκευτικης ελευθερίας, ενώ στάθηκε και στο μάθημα των Θρησκευτικών και στην απόφαση του ΣτΕ, αλλά και στην περίπτωση του κτήματος Προμπονά.

https://www.facebook.com/80258823622/videos/383517538910280/

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΧΡΉΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...