Εκκλησία

Νέα δεδομένα στις σχέσεις Εκκλησίας-κυβέρνησης: Απομακρύνεται από το Μαξίμου, πλησιάζει στο Φανάρι η Ελλαδική Εκκλησία

Κι ενώ σήμερα η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος βάσει προγράμματος θα προβεί στην εκλογή Βοηθών Επισκόπων για την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, χθες και επισήμως κλονίστηκαν οι κατά τα φαινόμενα αγαστές σχέσεις με την κυβέρνηση.

Με βάση λοιπόν όσα ανακοινώθηκαν μετά το πέρας της δεύτερης συνεδρίασή της η Ιεραρχία εμμένει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στην επιχειρούμενη συνταγματική μεταβολή, ουσιαστικά παραμένοντας στην θέση της προηγούμενης Ιεραρχίας προ μηνών.

Παράλληλα ζητάει να συνεχισθεί ο διάλογος με την Πολιτεία και επί άλλων θεμάτων ήτοι για τις οργανικές θέσεις των Κληρικών και των Εκκλησιαστικών Υπαλλήλων, την αποζημίωση για την απαλλοτριωθείσα εκκλησιαστική περιουσία έως το 1939, τη διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας μετά τις Συμβάσεις της 18.9.1952.

Το ερώτημα είναι πως θα συνεχισθεί ο διάλογος από την στιγμή που οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι διαφωνούν...

Κι αυτό διεφάνη και από την ανακοίνωση του υπουργείο Παιδείας με την οποία σχολίασε την απόφαση της Ιεραρχίας.

Δυσάρεστη εξέλιξη χαρακτηρίζει την απόφαση της Ιεραρχίας το υπουργείο Παιδείας και ο κ. Γαβρόγλου ειδικά για το φλέγον ζήτημα αναφορικά με το μισθολογικό των ιερέων στέλνει μήνυμα πως δεν νοείται διάλογος με κόκκινες γραμμές και κατηγορεί την Ελλαδική Εκκλησία πως δεν παρουσίασε εναλλακτική. Κάτι το οποίο έκανε και μετά την τελευταία συνάντηση με την φαναριώτικη αντιπροσωπεία που είχε βρεθεί προ ημερών στην Αθήνα.

Επομένως εκ των πραγμάτων τα νέα δεδομένα απομακρύνουν την διοικούσα Ελλαδική Εκκλησία από το Μαξίμου, επηρεάζοντας προφανώς και τις σχέσεις που είχαν χτιστεί ανάμεσα σε Αρχιεπίσκοπο και πρωθυπουργό, και την φέρνουν πιο κοντά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, κάτι που είχε διαπιστωθεί και από το κοινό ανακοινωθέν των δύο πλευρών όταν πραγματοποιήθηκαν οι επαφές με τον κ. Γαβρόγλου.

Το ενδιαφέρον είναι πως η Ελλαδική Εκκλησία δεν περιορίζεται μόνο στο μισθολογικό αλλά εκφράζει και την αντίθεσή της με την συνταγματική αναθεώρηση συγκεκριμένων άρθρων σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως “Εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στην ανωτέρω επιχειρούμενη συνταγματική μεταβολή και ευελπιστεί ότι η επόμενη αναθεωρητική Βουλή δεν θα καταργήσει ή αλλοιώσει τα άρθρα του Συντάγματος, που αναφέρονται στην πολιτισμική και κοινωνική ιδιοπροσωπεία του Έθνους μας και την προστασία της οικογένειας, που είναι το κύτταρο του κοινωνικού ιστού.”

Από την άλλη πλευρά η ανακοίνωση του υπουργείου ήταν πιο επιθετική από άλλες φορές:

“Σε μια Δημοκρατία ο διάλογος μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας δεν μπορεί να διεξάγεται με κόκκινες γραμμές και στείρες αρνήσεις. Δεν νοείται η απάντηση της Εκκλησίας σε μια ολοκληρωμένη κι αναλυτική πρόταση της Πολιτείας να είναι μία άρνηση χωρίς κανένα επιχείρημα. Η Κυβέρνηση είναι πάντοτε έτοιμη να διεξάγει ειλικρινή κι εξαντλητικό διάλογο εντός του πλαισίου της συμφωνίας της 6/11/2018, χωρίς εξαιρέσεις, επιλεκτικές προτιμήσεις και εκ των υστέρων τελεσίγραφα, όπως αυτά που τέθηκαν με τη σημερινή απόφαση της Ιεραρχίας.”

Αλλά αυτό πυο θα πρέπει να ανησυχεί για τα επόμενα βήματα είναι εκείνο που ο κ. Γαβρόγλου λέει και ξαναλέει με κάθε ευκαιρία, δηλαδή πως η κυβέρνηση είναι αυτή που αποφασίζει....

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...