Εθνικά θέματα

Μοιράζει προεκλογικό χρήμα το ΥΠΕΘΑ: Αυξήσεις μισθών σε στρατεύσιμους και προσλήψεις ΕΠΟΠ

Τι ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Παναγιώτης Ρήγας.

Μία πιο «λεπτομερή παρουσίαση» του νέου σχεδίου νόμου «πάρε κόσμε» του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, στοχεύοντας να αναδειχθούν συγκεκριμένα «λαϊκής υφής» μέτρα, όπως η αύξηση του μισθού των στρατιωτών από τα 8 ευρώ στα 30 ευρώ μηνιαίως, που δεν το είχε αναφέρει καν κατά την προχθεσινή παρουσίαση του νομοσχεδίου στους στρατιωτικούς συντάκτες, ή την εξαγγελία προσλήψεων Επαγγελματιών Οπλιτών στη βάση του «1:1» (ένας φεύγει-ένας προσλαμβάνεται) πραγματοποίησε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Αμύνης Παναγιώτης Ρήγας, στο ραδιόφωνο “News 24/7” («Παιχνίδια εξουσίας» των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού).

Τελείως επιγραμματικώς, γιατί τα περισσότερα τα έχουμε αναφέρει κατά την προ ημερών παρουσίαση του νομοσχεδίου στους στρατιωτικούς συντάκτες, ο ΑΝΥΕΘΑ ανέφερε τα εξής:

– Πιθανότητα αυξήσεως του μισθού των στρατευσίμων από τα 8 ευρώ μηνιαίως που είναι σήμερα από το 2001, στα 30 ευρώ μηνιαίως, όπως είναι η πρότασή του «αν υπάρξει δημοσιονομική δυνατότητα», όπως σημείωσε χαρακτηριστικώς, προσθέτοντας: «και αναλογικά θα αυξηθεί για όσους στρατεύσιμους έχουν οικογένειες. Είναι συμβολικό αλλά στέλνει και ένα μήνυμα σε αυτά τα παιδιά».

– Στο πλαίσιο του κανόνα 1 προς 1, θα γίνουν προσλήψεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, σε αντίθεση με το 5:1 (πέντε απομακρύνσεις – μία πρόσληψη) που εξαγγέλλει η Νέα Δημοκρατία.

– Δίδονται άλλα τρία χρόνια υπηρεσίας στους Οπλίτες Βραχείας Ανακατατάξεως (ΟΒΑ), που μπορούν έτσι να φτάσουν τα 6 χρόνια συνολικώς, «δίδοντάς τους κάποια προοπτική».

– Η μείωση της θητείας αφορά τις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες, όπου θα επωφεληθούν όλα τα αγόρια των οικογενειών αυτών και όχι μόνο οι πρωτότοκοι. Τα αγόρια των πολύτεκνων οικογενειών θα κάνουν 6 μήνες θητεία και των τρίτεκνων 8 μήνες όσοι υπηρετούν στο ΣΞ και 9 μήνες, για όσους υπηρετούν στην ΠΑ και το ΠΝ.

– Όσοι έχουν κηρυχθεί ανυπότακτοι και παρουσιαστούν μέχρι το 2020, θα απαλλαγούν από όλες τις κυρώσεις και τα πρόστιμα.

– Μείωση για την εναλλακτική θητεία των αντιρρησιών συνειδήσεως, που τώρα ήταν 15 μήνες «για λόγους τιμωρητικής αντίληψης», όπως είπε, προσθέτοντας: «Είχαμε μεγάλες παρεμβάσεις από την ΕΕ και είναι σωστό να γίνει 12 μήνες όση είναι η θητεία που έχουν όλοι».

– Απελευθέρωση χώρων στρατοπέδων, με την απαραίτητη προϋπόθεση όμως να υπάρχει συγκροτημένο σχέδιο από την τοπική αυτοδιοίκηση. «Όπου υπάρχει σχέδιο δίνεται στρατόπεδο. Με τον δήμαρχο Λάρισα και το δήμαρχο Κοζάνης έχει γίνει αυτό» σημείωσε χαρακτηριστικώς. «Πρόκειται για εξαγγελία που έχει ήδη κάνει ο Πρωθυπουργός από τα Περιφερειακά Συνέδρια και οφείλουμε να το ολοκληρώσουμε με υπογραφές το επόμενο διάστημα» πρόσθεσε παραμονές των δημοτικών εκλογών.

– Για τα εξοπλιστικά σημείωσε ότι «Η αποτρεπτική ισχύς της χώρας είναι αναμφισβήτητη. Πληρώσαμε πολύ ακριβά τις μίζες για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Είναι προς συζήτηση η αγορά φρεγατών. Προχωρήσαμε στην αναβάθμιση των F16».

Αναφορικώς για τις πολιτικές εξελίξεις και τις ακραίες αντιδράσεις του κόσμου, ο ΑΝΥΕΘΑ, αφού σημείωσε ότι «θεωρώ ότι θα κερδίσουμε τις ευρωεκλογές», σημείωσε: «Κυκλοφορώ και δεν έχω αισθανθεί ποτέ την αποδοκιμασία του κόσμου. Οι αντιδράσεις στη Μακεδονία προέρχονται από ελάχιστους. Οι μεθοδεύσεις αυτές γίνονται με την πλήρη ανοχή της ΝΔ και αυτό είναι επικίνδυνο. Δεν πρόκειται για μια διεκδίκηση κοινωνικών αιτημάτων, εμπεριέχει εθνικισμό, αλυτρωτισμό και ακραίες καταστάσεις. Κλείνουν τα μάτια τους σε ό,τι συνέβη όλα τα προηγούμενα χρόνια».

Τέλος για τη «Συμφωνία των Πρεσπών», ο Π.Ρήγας σημείωσε: «Η κυβέρνηση πήρε την ευθύνη για τη συμφωνία των Πρεσπών γιατί διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν ακουμπούσαν την καυτή πατάτα και γι' αυτό φτάσαμε ως εδώ. Το θέμα συνδέεται με την ασφάλεια στα Βαλκάνια. Θα πρέπει να δοθεί μια απάντηση από όλο το δημοκρατικό σύστημα, δεν μπορούμε να βλέπουμε προσπάθεια ορμπανοποίησης στη χώρα μας. Στη χώρα μας κάποιοι ασπάζονται τις πρακτικές Ορμπαν. Το ΚΙΝΑΛ έχει μεγάλο μένος εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και δείχνει ότι βρίσκεται στην άλλη πλευρά, αφού θέλει τη νίκη της ΝΔ. Στην Ευρώπη γίνονται συνεργασίες πράσινων, κεντροαριστεράς, κόκκινων. Εδώ δεν το αντιλαμβάνονται».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...