Πολιτική

Καταρρέει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Μακεδονία: Στο 12% στην Α’ Θεσσαλονίκης - Τρίτο κόμμα σε πολλούς νομούς, έκπληξη με την δεύτερη θέση

Όλες οι δημοσκοπήσεις του τελευταίου έτους αλλά και όσες διεξάγονται το τελευταίο διάστημα και αφορούν τη Βόρεια Ελλάδα δείχνουν ξεκάθαρα πως οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ στη Μακεδονία κι όχι μόνο, για τις δημοτικές εκλογές, πληρώνουν το «μάρμαρο» της συμφωνίας των Πρεσπών.

Μάλιστα, αυτό το αρνητικό κλίμα ένιωσε καλά στο πετσί του ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στο πρόσφατο ταξίδι του στη Θεσσαλονίκη που -εκτός των άλλων- ήρθε αντιμέτωπος και με τον επιχειρηματικό κόσμο, ο οποίος τις περισσότερες φορές κινείται ανεξάρτητος από τλέτοιου είδους ζητήματα.

Κάποιοι δεν θέλουν να έχουν επαφή με τη γειτονική χώρα, κάποιοι άλλοι συμπαρατάσσονται με την κυβέρνηση πιστεύοντας ότι οι μπίζνες είναι πάνω από τη διπλωματία και την πολιτική. Όμως, αυτό που αναδεικνύεται ως βασικό συμπέρασμα είναι ότι στη Βόρεια Ελλάδα επικρατεί αναβρασμός και το Μακεδονικό «θάβει» τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών ανέδειξαν αυτή την οργή που επικρατεί και η οποία εκφράζεται με την αρνητική αποδοχή που έχει το κυβερνών κόμμα και οι υποψήφιοί του. Σε σημείο μάλιστα που να κινδυνεύουν με εξαφάνιση ακόμη και νυν περιφερειάρχες, όπως ο κ. Καρυπίδης.

Ούτε λόγος βεβαίως για εκλογή του εκλεκτού του ΣΥΡΙΖΑ στην κεντρική Μακεδονία, του δημοσιογράφου κ. Γιαννούλη για τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας πήγε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα ο κίνδυνος να έρθει τρίτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ σε κάποιους νομούς της Β. Ελλάδας δεν είναι ένα σενάριο πολιτικής φαντασίας. Το σενάριο αυτό είναι πολύ πιθανό να συμβεί σε νομούς όπως η Καστοριά, οι Σέρρες και η Φλώρινα, εκεί δηλαδή όπου ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πέσει στην τρίτη θέση κάτω από την Χρυσή Αυγή! Την τάση αυτή επιβεβαιώνει μια νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Opinion Poll για την εφημερίδα Καρφίτσα.

Δήμος Θεσσαλονίκης

Προβάδισμα εμφανίζεται να έχει ο κ. Νίκος Ταχιάος με 15,7% και ακολουθεί με μια βραχεία διαφορά ο κ. Γιώργος Ορφανός με 12,3% , ενώ μάχη για την τρίτη θέση δίνουν πια ο κ. Κώστας Ζέρβας και ο κ. Σπύρος Βούγιας με 9,8% και 9,7% αντίστοιχα.

Ακολουθούν η κυρία Κατερίνα Νοτοπούλου με 6,5% και ο κ. Πέτρος Λεκάκης με 5%. Όλοι οι άλλοι υποψήφιοι εμφανίζουν πολύ χαμηλές επιδόσεις, ορισμένοι από τους οποίους και κάτω από 1%.

Σχετικά με το γενικότερο πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται στον κεντρικό Δήμο, στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές η ΝΔ με 28,8% παίρνει μια μεγάλη διαφορά της τάξης του 17,7% αφού ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 11.1%.Ακολουθούν η ΧΑ με 4,8%, το ΚΙΝΑΛ με 4,4% , το ΚΚΕ 2,6%, η Ένωση Κεντρώων με 2,4%.

Όταν γίνεται αναγωγή χωρίς λευκά, άκυρα και αποχή, η ΝΔ εμφανίζεται στο 33% έναντι 12.,7% (διαφορά 20,3%) του ΣΥΡΙΖΑ με την ΧΑ 5,55%, το ΚΙΝΑΛ 5%, το ΚΚΕ 3% και την Ένωση Κεντρώων 2,7%.

Πλέον η ελληνική κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί μια συμφωνία που θα βγάζει καθημερινά πλείστα προβλήματα, σε καθεστώς απίστευτης πίεσης από την πλευρά των Ελλήνων που δεν μπορούν να την αποδεχθούν.

Κι αν για το Μαξίμου οι διαμαρτυρίες οργανώνονται από ακραίους εθνικιστές, η αλήθεια φαίνεται κυρίως στις έρευνες που κάνουν οι δημοσκόποι.

Και οι οποίες δείχνουν ότι 7 στους 10 Ελληνες δεν πιστεύουν ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι καλή, ενώ πάνω από τα Τέμπη τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος είναι τραγικά σε σύγκριση με τον μέσο όρο στην υπόλοιπη χώρα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...