Κόσμος

Επικίνδυνος αναβρασμός στο Ιράν - Αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις - Προς κοινές επιχειρήσεις με Τουρκία κατά Κούρδων

Στους δρόμους του Ισφαχάν στο Ιράν αλλά και άλλων πόλεων έχουν ξεχυθεί εκατοντάδες διαδηλωτές την ώρα που τα κοινωνικά δίκτυα ξανακαλούν σε νέες αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις, λόγω της ανεργίας αλλά και των αναχρονιστικών νόμων της χώρας.

Πρόκειται για συνταξιούχους και εργαζόμενους σε εργοστάσιο χάλυβα στο Ισφαχάν που διαμαρτύρονται έντονα εναντίον του Ισλαμικού καθεστώτος του Ιράν για μήνες μη καταβληθέντων μισθών.

Οι δε συνταξιούχοι των χαλυβουργείων ξεκινούν πορεία διαμαρτυρίας, φωνάζοντας "κρύβεται τις συντάξεις μας κάτω από τα ρούχα που φορούν οι Σιίτες κληρικοί".

Πρόκειται για ένα ολοένα και αυξανόμενο άσχημο κλίμα στην χώρα, μετά και την προχθεσινή λαϊκή παρέμβαση σε δρόμο της Τεχεράνης, από απλούς πολίτες κατά της ιρανικής αστυνομίας, μέλη της οποίας σταμάτησαν με βίαιο τρόπο γυναίκα που οδηγούσε χωρίς να φοράει μαντίλι στο κεφάλι.

Μιλάμε για πρωτόγνωρο περιστατικό το οποίο προκάλεσε την οργή των πολιτών κατά του στυγνού καθεστώτος, ενώ είναι ενδεικτικό του εκρηκτικού κλίματος που επικρατεί στην κοινωνία του Ιράν.

Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές είναι κυρίως νέοι, ηλικίας 15 έως 29 ετών. Το 24% των διαδηλωτών που κατηγορούν την πολιτική του προέδρου της χώρας, Χασάν Ροχανί, είναι κυρίως γυναίκες και άνεργοι.

Την ίδια ακριβώς στιγμή η Τεχεράνη συμφώνησε με την Άγκυρα για να διεξάγουν κοινή στρατιωτική επιχείρηση ενάντια στους Κούρδους μαχητές.

Για όσους δεν γνωρίζουν, το Ιράν διαθέτει στα δυτικά σύνορα περιοχές που μένουν Κούρδοι και τους οποίους το θεοκρατικό καθεστώς έχει στοχοποιήσει εδώ και πολύ καιρό.   

https://twitter.com/BabakTaghvaee/status/1103297941501038598

«Η Τουρκία και το Ιράν θα πραγματοποιήσουν κοινή επιχείρηση εναντίον των Κούρδων μαχητών», δήλωσε ο υπουργός εσωτερικών της Τουρκίας.

"Η Τουρκία πολεμάει τους μαχητές του (ΡΚΚ) για μια δεκαετία, ενώ οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας πολεμούν κατά των θυγατρικών της οργάνωσης αυτής, που αφορούν  το Κόμμα της Ελεύθερης Ζωής του Κουρδιστάν (PJAK). Και οι δύο οργανώσεις έχουν στρατιωτικές βάσεις στο γειτονικό Ιράκ", ανέφερε ο Τούρκος υπουργός στο Al Jazeera.

«Αν ο Αλλάχ είναι μαζί μας, θα πραγματοποιήσουμε κοινή επιχείρηση εναντίον του ΡΚΚ μαζί με το Ιράν», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σόυλου στα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Τούρκος υπουργός δεν διευκρίνισε όμως τις λεπτομέρειες της προτεινόμενης επιχείρησης ή το χρόνο αυτής, καθώς και την περιοχή.

Υπενθυμίζουμε όμως ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι θα διεξαχθεί κοινή στρατιωτική επιχείρηση κατά των κρησφύγετων των Κούρδων  στο Ιράκ.

Πρόκειται σαφώς για ένα επικίνδυνο σκηνικό που έχει δημιουργηθεί, μιας και οι Τούρκοι θέλουν να εμπλέξουν στο ζήτημα των Κούρδων της Συρίας και τους Ιρανούς, κάτι που θα επιφέρει την αντίδραση των ΗΠΑ, οι οποίες μετέφεραν προ ημερών συστοιχία πυραύλων THAAD στο Ισραήλ.

Αν και εφόσον εμπλακούν οι Ιρανοί σε Συρία, Ιράκ και αλλού με το υπό δημιουργία Κουρδιστάν, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε πολεμική αναμέτρηση των μουσουλμάνων με ΗΠΑ/Ισραήλ.

Άλλωστε το γνωστό ινστιτούτο Stratfor είχε αναφέρει πριν ένα μήνα ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ συσπειρώνουν τα αραβικά κράτη σουνιτικού δόγματος εναντίον της Τεχεράνης και Άγκυρας, και αυτό λέει πολλά για τα σχέδια στην περιοχή.

Η Μέση Ανατολή έχει διαχωριστεί σε δύο στρατόπεδα, των οποίων ηγούνται οι ισχυροί της Δύσης. Στο πρώτο έχουμε τον άξονα Ρωσία-Ιράν-Τουρκία και στο δεύτερο ΗΠΑ-Ισραήλ-Κούρδοι-Σ.Αραβία.

Σε μικρό χρονικό διάστημα θα έχουμε καταιγιστικές εξελίξεις τόσο στον διπλωματικό τομέα, όσο και στον αμυντικό.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...