Βαλκάνια

Αλλάζει το σύνταγμα του Κοσόβου για ένωση με το Πρέσεβο - Σχέδιο αποσταθεροποίησης της Σερβίας - Εμπλοκή Δύσης-Σόρος

Τα πάνω κάτω ετοιμάζουν κάποιοι στην γειτονιά μας, με εκρηκτικά σενάρια τα οποία δύναται να αποσταθεροποιήσουν το σύνολο της βαλκανικής Χερσονήσου. 

Ο Πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι μίλησε ξεκάθαρα υπέρ της διόρθωσης των συνόρων με τη Σερβία και της ενοποίησης της περιοχής της κοιλάδας του Πρέσεβο με το Κοσσυφοπέδιο, με στόχο την υλοποίηση πάση θυσία του σχεδίου Σόρος-ΗΠΑ με την ανάληψη του πλήρους ελέγχου του υπερ-καναλιού Θες/νίκη-Σκόπια-Πρέσεβο-Δούναβης, με το οποίο θα ελέγχονται όλα τα αγαθά που θα εισέρχονται στην Ευρώπη.

Αναφερόμενος στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Κοσοβάρος Πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι αυτό είναι το όραμά του και θα εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση μέχρι και για την αλλαγή του ιδρυτικού εγγράφου της χώρας.

«Διόρθωση των συνόρων, ναι. Με ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος του Κοσσυφοπεδίου. Με τη συμπερίληψη των περιοχών Presevo, Bujanovac και Medvedja στο Κοσσυφοπέδιο. Θα εργαστώ για να αλλάξω το Σύνταγμα. Η αλλαγή του Συντάγματος δεν είναι το τέλος του κόσμου», δήλωσε ο Θάτσι.

Για να δικαιολογήσει αυτή την κίνηση ο Θάτσι πρόσθεσε ότι ενώ ήταν πρωθυπουργός, το σύνταγμα τροποποιήθηκε 4 φορές. Επανέλαβε εκ νέου την ιδέα ότι δεν θα επιτρέψει συζητήσεις για εδαφική ή διαχωριστική ανταλλαγή εδαφών του Κοσσυφοπεδίου, αλλά αυτό δεν πείθει τον πρωθυπουργό Ρασμούς Χαραντινάι.

«Ο Θάτσι πιστεύει ότι μπορεί να μας παραπλανήσει με την ιδέα μιας ελαφράς διόρθωσης των συνόρων με τη Σερβία», προειδοποίησε ο Χαραντινάι.

«Η συνοριακή σήμανση είναι μια διαδικασία που έρχεται μετά την αναγνώριση. Τα σύνορά μας υπάρχουν, οι περιπολίες της αστυνομίας μας το ίδιο, δεν αλλάζουμε τίποτα», πρόσθεσε ο αρχηγός της κυβέρνησης στο Κοσσυφοπέδιο.

"Ναι αλλά τότε πώς η κοιλάδα του Πρέσεβο θα ενωθεί με το Κόσοβο;", διερωτώνται πολλοί ειδικοί αναλυτές.

Την ίδια στιγμή σήμερα πολλές χιλιάδες  Σέρβοι διαδηλωτές κατηγορούν τον πρόεδρο Α. Βούτσις απαιτώντας την παραίτηση του.

Στο Βελιγράδι έχουν ξεκινήσει μαζικές διαμαρτυρίες με το σύνθημα «Ένας από τα πέντε εκατομμύρια» ενάντια στον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Marinka Tepic και Marija Lukic, ο πρώην γραμματέας του δήμαρχου Milutin Jelicic, τον οποίο πολλές γυναίκες κατηγορούν για σεξουαλική παρενόχληση και πολλοί άλλοι που σπονσονάρονται από την δύση.

Οι διαδηλώσεις στο Βελιγράδι και σε άλλες σερβικές πόλεις έγιναν υπό το σύνθημα «Ένας από τα πέντε εκατομμύρια», που προωθείται από τις δηλώσεις του Σέρβου προέδρου του περασμένου έτους, όταν είχε δηλώσει ότι δεν θα υποκύψει σε πέντε εκατομμύρια ανθρώπους που τον κατηγορούν άδικα.

Οι «διαδηλωτές» κατηγορούν δήθεν τον Βούτσις ότι παραβιάζει τις δημοκρατικές ελευθερίες, καταπιέζει τους πολιτικούς αντιπάλους και ελέγχει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ωστόσο, πρόκειται για ασύστολα ψέματα που έχουν σχέση με σχέδιο «Δούρειος ίππος» από τις ΗΠΑ για την αλλαγή ρότας από το Βελιγράδι, παράδοσης του Πρέσεβο και αλλαγής του συντάγματος με αναγνώριση του κράτους του Κοσόβου.

Οι σχέσεις Ρωσίας–Σερβίας και η βάση των Ρώσων στο Νις αποτελούν όμως τον στόχο των ΗΠΑ, σε μια χώρα που μπορεί μελλοντικά να αποτελέσει της «Συρία» των Βαλκανίων.

Τώρα όμως, ένα τέτοιο σενάριο είναι λιγότερο απίθανο, διότι έχουμε έντονη ρωσική στρατιωτική παρουσία στο Νις (3000 Ρωσοι σύμβουλοι) ενώ έχουμε αναβάθμιση στον  εξοπλισμό των σερβικών ενόπλων δυνάμεων με οπλικά συστήματα αιχμής, όπως αεροσκάφη, πυραύλους κά. 

Ο Πούτιν καραδοκεί και θα χτυπήσει τις ΗΠΑ αν προσπαθήσουν να κάνουν στη Σερβία ότι πήγαν να κάνουν στην Ουκρανία. 

https://youtu.be/qIu5Z5ktTes

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης