Κόσμος

«Βουλιάζει» το τουρκικό F-35 & η Άγκυρα βιάζεται: Η ASELSAN αναβαθμίζει με 1,1 δισ. δολάρια τα F-16 - Τους περιμένει στη «γωνία» η ΠΑ

Η Τουρκία εξοπλίζει την πολεμικής αεροπορία μέχρι τα «δόντια» με το βλέμμα πάντα στραμμένο στην Ελλάδα κυρίως και μετά στις υπόλοιπες χώρες της αποκαλούμενης «συμμαχίας της Ανατολικής Μεσογείου» (Ισραήλ-Αίγυπτο), στοχεύοντας κυρίως και πρώτα στο Αιγαίο, στο οποία επιζητεί πλήρη κυριαρχία.

Σύμφωνα με αναφορές, η τουρκική αμυντική εταιρεία  ASELSAN θα εξοπλίσει ολόκληρο τον στόλο των τουρκικών αεροσκαφών F-16  με ένα νέο ραντάρ τύπου AESA και ορισμένα άλλα συστήματα.

Αυτή η κίνηση όμως έχει και άλλο συμβολισμό. Η Άγκυρα αντιλαμβάνεται πλέον ότι τα F-35 έχουν τελειώσει και ετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα.

Πρόκειται για σαφή απάντηση στο αντίστοιχο ελληνικό πρόγραμμα αναβάθμισης των ελληνικών F-16 σε VIPER, με το οποίο η χώρα μας ευελπιστεί  να αποκαταστήσει την ισορροπία στην περιοχή του Αιγαίου, απέναντι  στον αυξημένο αριθμό των τουρκικών αεροσκαφών.

Πρόκειται για ένα καλά μελετημένο σχέδιο που αφορά προσπάθεια για την  τελική επικράτηση των Τούρκων σε συνδυασμό με την αμφισβήτηση 18 ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και την διχοτόμηση του ελληνικού Αρχιπελάγους στον 25ο παράλληλο.

Αυτό μας έδειξαν οι Τούρκοι, μετά το περιστατικό με την παρενόχληση του Έλληνα πρωθυπουργού και με τις ανακοινώσεις της δικής τους  ΠΑ και του τουρκικού τύπου για το Αγαθονήσι, το οποίο  για τους... γείτονες αποτελεί  ξεδιάντροπα  "τουρκικό έδαφος".

Αναβάθμιση τουρκικών F-16

Η αναβάθμιση θα δημιουργήσει μια κοινή διαμόρφωση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού για το στόλο των τουρκικών αεροσκαφών F-16 Block 40 και 50. Περισσότερα από 200 αεροσκάφη F-16 αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του σημερινού στόλου μαχητικών της Τουρκίας.

Τα συστήματα που θα ενσωματωθούν στα αναβαθμισμένα πλέον F-16 της Τουρκίας περιλαμβάνουν:

Ραντάρ AN / APG-69 (V) 9 που εγκαθίσταται επί του παρόντος σε νέα αεροσκάφη F-16 Advanced Block 50/52

Έγχρωμες ενδείξεις του πιλοτηρίου

Ο Modular Mission Computer και νέους επεξεργαστές ηλεκτρονικών

Σύστημα Cueing (JHMCS)

Δεδομένα Link 16

Νέοι αναμεταδότες αναγνώρισης-φίλων--εχθρών (IFF)

Συστήματα νυχτερινής όρασης AN ​​/ AVS-9

Σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου (EW) BAE Systems 'AN / ALQ-178 (V) 5+, τοποθετημένο εσωτερικά, με δυνατότητες προειδοποίησης και εμπλοκής ραντάρ για την αυτοπροστασία των αεροσκαφών.

Τα τουρκικά αεροσκάφη θα τροποποιηθούν επίσης για να δεχθούν  νέα συστήματα πυραύλων, παρόμοιων τύπων με ( AIM-9X Sidewinder, AIM-120 AMRAAM και MBDA Meteor)  .

Πρόκειται σαφώς για μια μεγαλόπνοη προσπάθεια που δεν φτάνει, παρά τις τουρκικές φανφάρες, τα ελληνικά VIPER σε καμία περίπτωση. 

Σε συνδυασμό με την προσπάθεια εκπαίδευσης νέων πιλότων έχουμε σχέδιο  δημιουργίας μιας "ισχυρής" υποτίθεται  τουρκικής πολεμικής αεροπορίας τα επόμενα χρόνια.

Όμως ξέρουν καλά, πως ότι και να κάνουν, η Ελλήνική ΠΑ βρίσκεται πάντα εκεί που πρέπει. Το ξύλο που τρώνε καθημερινά στο Αιγαίο οι Τούρκοι είναι γνωστό πλέον σε όλο το ΝΑΤΟ, όπου εκεί εκθειαζούν καθημερινά τα Ελληνικά γεράκια.

https://youtu.be/TF3Btv1dyoQ?t=2

Η ελληνική ΠΑ από την πλευρά της όμως,  οφείλει να ζητήσει από το ελληνικό πεντάγωνο νέους ισχυρούς πυραύλους  αέρος-αέρος για να εξοπλίσει τα αεροσκάφη της, ενώ μονόδρομος είναι η αγορά ή «ενοικίαση» εξοπλισμένων με πυραύλους μη επανδρωμένων οχημάτων σε απάντηση των τουρκικών.

Ο «πόλεμος» που φαίνεται ότι σχεδιάζουν οι Τούρκοι πάνω από το ελληνικό Αρχιπέλαγος εδώ και αρκετά χρόνια, μας δείχνει ότι πρέπει να κινηθούμε ταχύτατα το επόμενο διάστημα, μιας και ουσιαστικά θα βρεθούμε μόνοι απέναντι στις άνομες ορέξεις του σουλτάνου Ερντογάν που συνεχίζει να ονειρεύεται αυτοκρατορίες και μεγαλεία.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ