Κόσμος

Σοκ & δέος στην Άγκυρα: «Ο μακελάρης υμνούσε τον Ν. Σταματελόπουλο τον Τουρκοφάγο» - Eρντογάν: «Αλήτη, η Αγιά Σοφιά είναι τζαμί!»


Σοκ και δέος επικρατεί στην Άγκυρα, καθώς ο μακελάρης της Ν. Ζηλανδίας είχε γεμίσει το όπλο του με την λέξη «Turkofagos». Πέραν της λέξης «Turkofagos», δηλαδή αυτός που «τρώει» τους Τούρκους ο δράστης είχε γεμίσει το όπλο του με ονόματα των «ειδώλων» του, καθώς και αναφορές στις νίκες του Ευρωχριστιανισμού εναντίον Μουσουλμάνων, Τούρκων και Οθωμανών.

Γράμματα και αριθμοί σε Λατινικά, Κυριλλικά, αλλά και Γεωργιανά αλφάβητα, λέξεις και ημερομηνίες που σχετίζονται με τόπους, ανθρώπους και μάχες που συνδέονται με βίαιη σύγκρουση καθ ‘όλη την ιστορία μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων είναι μόνο λίγα από αυτά που περιλαμβάνονται πάνω στο πολυβόλο.

Η τουρκική εφημερίδα Daily Sabah «αποκρυπτογράφησε» τους «κωδικούς» που ήταν γραμμένοι επάνω στο όπλο.

Τουρκοφάγος (Turk-eater ή αυτός που «τρώει» Τούρκους):Ψευδώνυμο του Νικήτα Σταματελόπουλου, γνωστού ως Νικηταράς, ο οποίος ήταν έλληνας οπλαρχηγός, ενώ αποτέλεσε και ηγετική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

14 Λέξεις (ή 14/88): Ένα σύνθημα που προέρχεται από ένα απόσπασμα της αυτοβιογραφίας του Αδόλφου Χίτλερ και αποτελεί ένα πλέον δημοφιλές ρητό που χρησιμοποιείται από ακροδεξιούς, το οποίο είναι πιο γνωστό ως: «Πρέπει να εξασφαλίσουμε την ύπαρξη του λαού μας και ένα μέλλον για τα λευκά παιδιά».

«Εδώ είναι το μεταναστευτικό σας πακέτο!»: Αναφορά στο Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση που υπογράφηκε από τον ΟΗΕ τον περασμένο Δεκέμβριο.

John Hunyadi: Ούγγρος στρατηγός και κυβερνήτης της Τρανσυλβανίας. Κατάφερε να νικήσει τις οθωμανικές δυνάμεις και το 1441 και πάλι το 1442, αναστέλλοντας την επέλασή τους στην Κεντρική Ευρώπη.

732 Βattle of Τours: Η μάχη του Πουατιέ (732) ή μάχη της Τουρ (όπως είναι επίσης γνωστή) ήταν μια μάχη μεταξύ των ενωμένων δυνάμεων των Φράγκων και των Βουργουνδών υπό την ηγεσία του Κάρολου Μαρτέλου ενάντια στους Άραβες υπό τον Αμπντούλ Ραχμάν Ιμπίν Αλ Γκαφίκι που ήδη είχαν προωθηθεί και καταλάβει την Ισπανία. Η μάχη έληξε με νίκη των πρώτων. Η μάχη αυτή αποτελεί ορόσημο για την ευρωπαϊκή μεσαιωνική ιστορία, καθώς αυτή έκρινε την αποσόβηση του κινδύνου από την αραβική εξάπλωση στην Δυτική Ευρώπη

Lepanto 1571: Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου (ιταλ. Battaglia di Lepanto) είναι μια από τις σημαντικότερες ναυμαχίες στην παγκόσμια ιστορία. Αποτελεί, δε, ακόμη και ιστορικό σταθμό στη ναυτική τακτική, καθώς και στη ναυπηγική. Η μάχη αυτή σήμανε ουσιαστικά το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Μεσόγειο.

Δείτε την φωτογραφία:

Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Απάντησε ο Ταγίπ Ερντογάν στον μακελάρη της Ν.Ζηλανδίας, που έγραψε οτι θέλει να πάει στην Κωνσταντινούπολη και να γκρεμίσει τους μιναρέδες από την εκκλησία της Αγίας Σοφίας.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας σε προεκλογική του ομιλία στην πόλη Γκαζίαντεπ, έδωσε απάντηση στο μανιφέστο του τρομοκράτη της Νέας Ζηλανδίας.

«Aυτός ο αλήτης τί λεει για την᾽᾽ Ιστανμπουλ᾽᾽ ; Αδέλφια μου, την αποκαλεί Κωνσταντινούπολη! Θα κάνει, θα μετατρέψει λέει την Αγία Σοφία πάλι σε εκκλησία. Όσο υπάρχει αυτός ο λαός, όσο υπάρχει αυτή η ψυχή, δεν θα το επιτρέψει αυτό δεν θα συμβεί αυτό».

Παράλληλα ο Ερντογάν δήλωσε και για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ: «Από την άλλη υπάρχει ο πρωθυπουργός που κατηγορείται για διαφθορά. Ο γιος του ανέβασε ενα μήνυμα στο twitter η Κωνσταντινούπολη είναι η πρωτεύουσα του Βυζαντίου και είναι υπό τουρκική κατάληψη. Αλήτη, ανήθικε! Eσείς κάνατε εισβολή σε όλη την Παλαιστίνη!».

Στο τρομοκρατικό του μανιφέστο, έγραψε ο μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας για τους Τούρκους, την Κωνσταντινούπολη και την Αγιά Σοφιά:

«Μπορείτε να ζείτε ειρηνικά στα δικά σας εδάφη και μπορεί να μην σας πειράξει κανείς. Στην ανατολική πλευρά του Βοσπόρου. Αλλά αν επιχειρήσετε να ζήσετε σε ευρωπαϊκά εδάφη, οπουδήποτε δυτικά του Βοσπόρου, θα σας σκοτώσουμε και θα σας διώξουμε από τα εδάφη μας. Ερχόμαστε για την Κωνσταντινούπολη και θα καταστρέψουμε κάθε τζαμί και κάθε μιναρέ στην πόλη. Η Αγιά Σοφιά θα ελευθερωθεί από τους μιναρέδες και η Κωνσταντινούπολη θα ανήκει ξανά δικαιωματικά τους χριστιανούς. Φύγετε όσο έχετε ακόμα την ευκαιρία».

Όπως υποστήριξε ο Brenton Tarrant, «ένας απλός, λευκός άνδρας,γεννημένος οικογένεια μεσαίας τάξη και χωρίς πανεπιστημιακές σπουδές», επέλεξε τη Νέα Ζηλανδία λόγω της θέσης της, για να δείξει ότι ακόμη και τα πιο απομακρυσμένα μέρη του κόσμου δεν ήταν απαλλαγμένα από «μαζική μετανάστευση».

Στο κείμενό του εξηγεί πως ήθελε να επιτεθεί κατά μουσουλμάνων και ανέφερε ως κίνητρό του τη « λευκή γενοκτονία», όρος που χρησιμοποιούν ρατσιστικές ομάδες για να αναφερθούν στη μετανάστευση και την αύξηση του πληθυσμού των μειονοτήτων.

Ο δράστης, όπως προκύπτει από την ανάλυση του κειμένου του, φαίνεται ότι προετοίμαζε εδώ και μήνες τις επιθέσεις στη Νέα Ζηλανδία, καθώς ξεκίνησε να γράφει το κείμενο στις 21 Ιανουαρίου και έκανε την τελευταία αλλαγή χθες, λίγες ώρες πριν την αιματοχυσία στα δύο τεμένη.

Το κείμενό του έχει τίτλο «Η Μεγάλη Αντικατάσταση» και στόχος του, όπως ο ίδιος γράφει, είναι να δημιουργήσει «μία ατμόσφαιρα φόβου» και να προκαλέσει «βία εναντίον των μουσουλμάνων». Μάλιστα, Ττο κείμενο ξεκινά με ένα ποίημα του Ντίλαν Τόμας.

Στο «μανιφέστο», ο δράστης αυτοχαρακτηρίζεται «eco-fascist», που νεότερος ήταν κομμουνιστής, μετά αναρχικός, στη συνέχεια φιλελεύθερος πριν γίνει φασίστας. Δηλώνει ότι το σημείο κλειδί της ριζοσπαστικοποίησης του είναι η ήττα της ηγέτιδας της άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές το 2017 και η επίθεση με φορτηγό στην Στοκχόλμη με πέντε νεκρούς ανάμεσά τους και ένα κορίτσι 11 ετών τον Απρίλιο 2017.

Την ίδια ώρα, ο 28χρονος Αυστραλός δηλώνει θαυμαστής του Νορβηγού ακροδεξιού Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ που σκότωσε 77 ανθρώπους στη Νορβηγία του 2011 και υπέρμαχος της «λευκής φυλής». Μάλιστα, γράφει ότι είχε επαφή μαζί του και «πήρα την ευχή για την αποστολή μου αφού επικοινώνησα με τους αδερφούς του ιππότες».

Ο δράστης αναφέρεται επίσης σε άλλους δράστες παρόμοιων επιθέσεων, όπως στον Ντάρεν Όσμπορν, τον 48χρονο Ουαλό, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη επειδή τον Ιούνιο του 2017 παρέσυρε με φορτηγάκι μια ομάδα μουσουλμάνων κοντά στο τζαμί του Φίνσμπερι Παρκ, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και τραυματίζοντας άλλους δώδεκα.

Δείτε βίντεο:

https://www.youtube.com/embed/R4qTWMGYVGA?version=3&rel=1&fs=1&autohide=2&showsearch=0&showinfo=1&iv_load_policy=1&wmode=transparent

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ