Ελληνοτουρκικά

«Ρουκέτα» Αποστολάκη: «Aνησυχούμε για την πρόκληση ενός ατυχήματος στο Αιγαίο» - «Μπορεί να υπάρχουν ανεξέλεγκτες εξελίξεις»


Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης για να κάνει παρέμβαση στον ΟΗΕ. Ο υπουργός, μιλώντας στον ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τον Νίκο Χατζηνικολάου, τόνισε ότι η Ελλάδα κάνει τιτάνιες προσπάθειες να κρατήσει τις ισορροπίες στην περιοχή και να μην ανταποκριθούμε στις προκλήσεις. 

Ανησυχούμε για την πρόκληση ενός ατυχήματος το οποίο θα έχει ανεξέλεγκτες εξελίξεις, όπου μπορεί να προκληθεί μια κλιμάκωση" είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αποστολάκης.

Σε ερώτηση του ΑΝΤ1 για την παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Πρωθυπουργό, σημείωσε: "Ενώ προσπαθούμε να πέσει η ένταση αυτές οι ενέργειες δεν είναι προς αυτήν την κατεύθυνση... η ενέργεια αυτή είχε έναν συμβολισμό και ήταν μια χοντρή πατάτα, προσπάθησαν οι Τούρκοι να το ανασκευάσουν λέγοντας ότι δεν έκαναν παραβίαση, ότι αυτοί ήταν εκεί και αυτό είναι ένα άλλο κακό μήνυμα, να δημιουργούν ένα κατεστημένο με τις ενέργειές τους".

Ο κ. Αποστολάκης συμμετείχε σήμερα ως κεντρικός προσκεκλημένος σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, που διοργάνωσε η οργάνωση “American Jewish Committee”.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας στις τοποθετήσεις του:

Επισήμανε τις διαχρονικά άριστες σχέσεις της Ελλάδας με ΗΠΑ και Ισραήλ, οι οποίες και πιστοποιούνται τόσο από τον υφιστάμενο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ όσο και από την συνεχώς βελτιούμενη αμυντική συνεργασία με το Ισραήλ.

Εξέφρασε την επιθυμία της Ελλάδας για περαιτέρω επέκταση και ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας με ΗΠΑ και Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ανέλυσε το σύνθετο περιβάλλον ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, γεγονός που καθιστά επιβεβλημένη την ανάπτυξη διεθνών αμυντικών συνεργασιών για την αποτελεσματική ενίσχυση της σταθερότητας.

Υπογράμμισε την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Ελλάδας που απορρέουν από τη συμμετοχή της σε ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΟΗΕ καθώς και την παράλληλη υλοποίηση από ελληνικής πλευράς ευρέος πλέγματος δράσεων αμυντικής διπλωματίας.

Τόνισε την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία αντιμετωπίζεται από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Επίσης αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του κατά την οποία συμφωνήθηκε η επανεκκίνηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και η από κοινού δράση για τη μείωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

Αναφέρθηκε τέλος στην τριμερή συνάντηση κορυφής μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, με τη συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, η οποία και πιστοποιεί τη βούληση για την διασφάλιση σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:

ΔΕΚΑΔΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Του έδωσαν και κατάλαβε κατά το κοινώς λεγόμενο οι Τουρκαλάδες στο Αιγαίο, ίσως από υπερβολικό ζήλο στην υλοποίηση των παρορμητικών αναφορών του Ερντογάν στον κατά την εκτίμησή του εύκολο στόχο, που είναι η Ελλάδα, την οποία στοχοποιεί σε κάθε ευκαιρία.

Συνολικά 46 ήταν οι παραβιάσεις των Τούρκων που εμφανίστηκαν στο Αιγαίο με τέσσερα ζεύγη μαχητικών F-16 και δύο ζεύγη F-4. Σε όλες τις περιπτώσεις έλαβαν την πρέπουσα απάντηση, χωρίς κραυγές, όμως έλαβαν και διαβίβασαν το μήνυμα του “ξύλου” που τους περιμένει αν ο “σουλτάνος” αποδειχθεί επαρκώς ηλίθιος ώστε να επιχειρήσει να επιβάλει τετελεσμένα. Αρκεί να αφήσουν τα καλόπαιδα των πολεμικών μοιρών…

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 27η ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ: 6 (4x2F-16 & 2x2F-4)

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ: –

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ: 12

ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ: 6

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ: 8

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ: 42

ΕΜΠΛΟΚΕΣ: 4

ΠΕΡΙΟΧΗ: ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ, ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ

1. 1 εκ των ανωτέρω παραβιάσεων ήταν η υπέρπτηση που πραγματοποίησε ένα ζεύγος τουρκικών Α/Φ F-16 την 12:20 άνωθεν ν. Φαρμακονήσι στα 25.000 ft.

2. 2 εκ των ανωτέρω παραβιάσεων ήταν οι υπερπτήσεις που πραγματοποίησε ένα ζεύγος τουρκικών Α/Φ F-16 την 13:16 άνωθεν ν. Φαρμακονήσι στα 4.500 ft και την 13:19 άνωθεν ν. Αγαθονήσι στα 18.000 ft.

3. Τα ανωτέρω Α/Φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...