Ελληνοτουρκικά

Νέο παραλήρημα Χ.Aκάρ: «Στην Κύπρο το 1974 γράψαμε ένα έπος - Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα σε Αιγαίο και Κύπρο»

Οι προκλητικές δηλώσεις από την Τουρκία συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Γραφικοί πλέον οι αξιωματούχοι της Άγκυρας, συνεχίζουν την πολεμική ρητορική αναφερόμενοι στα εγκλήματα του Έθνους τους ως "έπη".

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ σε ομιλία του στην Άγκυρα ανέφερε πως «Ένα έπος έχει γραφτεί και το 1974 στην Κύπρο. Απο τους ήρωες μας τους νεκρούς μας και από εσάς. Εμείς ήρθαμε πιο αργά στην Κύπρο τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 1974 στην Κύπρο. Είχαμε έρθει στην Κύπρο για να σας βοηθήσουμε όμως εσείς είχατε τελειώσει την δουλειά».

Ο Ακάρ ανέφερε παράλληλα πως «στην Κύπρο, η Τουρκία, θα συνεχίσει να είναι η εγγύηση της ειρήνης και της ασφάλειας, στα πλαίσια των συμφωνιών συμμαχίας και εγγυήσεων και να υπερασπίζεται να δικαιώματα και τα συμφέροντα της.

Στο Αιγαίο, στην Κύπρο και στην ανατολική Μεσόγειο, είμαστε υπέρ της επίλυσης όλων των θεμάτων στα πλαίσια της καλής γειτονίας, της ειρήνης και του διεθνούς δικαίου. Όμως, δεν επιτρέψαμε και δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο! Όλοι πρέπει να γνωρίζουν δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επιβιώσει κάποια απόφαση, χωρίς την παρουσία, την έγκριση, τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας».

Οι προκλητικές δηλώσεις του Χ. Ακάρ, έρχονται ως απάντηση σε όσα είπε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης. Συγκεκριμένα ο ΥΕΘΑ, είχε επισημάνει από τη Νέα Υόρκη την ανησυχία του για τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο.

«Η Ελλάδα δεν είναι απροστάτευτη χώρα. Έχει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις που διατηρούν στο ακέραιο την επιχειρησιακή τους ικανότητα», ήταν το μήνυμα του υπουργού 'Αμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη προς την Ομογένεια των ΗΠΑ, με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου - με αφορμή τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις σε βάρος του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Έλληνα πρωθυπουργό πάνω από το Αγαθονήσι - είπε πως «η πρόθεση της Ελλάδας είναι ότι οι ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιούνται για να λειτουργούν αποτρεπτικά και να διατηρούν την ειρήνη στην περιοχή, αλλά αν χρειαστεί θα χρησιμοποιηθούν. Το έχουμε δηλώσει πολλές φορές. Η επίκληση ότι η χώρα είναι ανοχύρωτη και δεν προστατεύεται, είναι ανοησίες και επικίνδυνες δηλώσεις. Είναι προς τη λάθος κατεύθυνση και άδικη προς τις ένοπλες δυνάμεις. Η Ελλάδα είναι από τις καλύτερα φυλασσόμενες χώρες. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι από τις ισχυρότερες της Ευρώπης και ο χώρος που υπερασπίζονται, αν και δύσκολος, τον γνωρίζουν πολύ καλά και είναι καλά στημένες και σχεδιασμένες. Ενώ οι συνεργασίες μας στην περιοχή μας δίνουν επιπρόσθετη ισχύ. Ενώ και η παρουσία των ΗΠΑ - που έχουν αυξήσει την παρουσία τους στη Μεσόγειο αλλά και στην Ελλάδα - είναι και μια άλλη ενότητα εγγύησης».

Ο υπουργός 'Αμυνας πρόσθεσε ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις επιδεικνύουν καθημερινά την ετοιμότητά τους.

«Η ψυχραιμία με την οποία αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις αυτές, δείχνουν πόσο ισχυρές και σοβαρές είναι. Το δύσκολο δεν είναι να κάνεις ένα πόλεμο, αλλά να μην κάνεις πόλεμο».

Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης επισκέπτεται τη Νέα Υόρκη από τις 27 έως 29 Μαρτίου, προκειμένου να συμμετάσχει στην Υπουργική Διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...