Κύπρος

Κύπρος ώρα μηδέν - ΓΕΕΦ σε Κυβέρνηση: «Αγοράστε άμεσα Leopard 2A4» - Προειδοποίηση από πρώην ΥΠΕΞ: «Ο Ερντογάν θα χτυπήσει!»

Εξελίξεις έχουμε στην Κύπρο, εκεί όπου οι Τούρκοι, πριν λίγες εβδομάδες μετακίνησαν άρματα μάχης από την Θράκη και τα μετέφεραν στα Κατεχόμενα. Πρόκειται στην ουσία για πολεμικές προετοιμασίες για μελλοντικές επιχειρήσεις.

Τα τουρκικά άρματα μεταφέρθηκαν στην Κύπρο από την Ανατολική Θράκη και αποτελούν μέρος της 1ης τουρκικής Στρατιάς του Έβρου, όπου ο τουρκικός Στρατός έχει συγκεντρώσει το σύνολο των αρμάτων μάχης με πυροβόλο διαμετρήματος 120mm (Leopard-2A4, M-60T Sabra) και των εκσυγχρονισμένων αρμάτων με πυροβόλο 105mm (Leopard-1T).

Είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία μετακινεί στην Κύπρο αυτού του τύπου τα άρματα μάχης, που αυξάνουν κατακόρυφα τις επιχειρησιακές δυνατότητες των κατοχικών δυνάμεων, αφού πρόκειται για ένα από τα πιο σύγχρονα και εξελιγμένα στρατιωτικά συστήματα που διαθέτει ο τουρκικός στρατός σε επίπεδο στρατού ξηράς.

Η ουσία όμως είναι ότι έχουν προβεί και σε άλλες σημαντικές αναβαθμίσεις και ενισχύσεις σε όλους σχεδόν τους κλάδους.

Πηγές αναφέρουν ότι στην Μεγαλόνησο έχει μετακινηθεί πιθανότατα μονάδα αδιευκρίνιστου αριθμού μελών, των τουρκικών ειδικών δυνάμεων καθώς και μονάδα πεζικού και ίσως ακόμη και βαρέα όπλα

Υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι ο τουρκικός κατοχικός στρατός ενισχύεται συνεχώς με προσωπικό και οπλικά συστήματα με διάφορους τρόπους, ενόψει των σχεδίων της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΓΕΕΦ

Στην αναζήτηση μεταχειρισμένων αρμάτων μάχης Leopard 2A4 προς άμεση προμήθεια, έχει οδηγηθεί η Κύπρος. Ενώπιον αυτής της νέας απειλής, από την αναβάθμιση του αρματικού δυναμικού των τουρκικών δυνάμεων, εκ της αναπτύξεως αρμάτων με πυροβόλο 120 mm, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) εισηγήθηκε την άμεση “απάντηση” και η κυπριακή κυβέρνηση επανεξετάζει την προοπτική της λύσεως που προτείνει από την άνοιξη του 2017 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (ΕDA) μέσω του Σχεδίου Βελτιστοποιήσεως Κυρίου Άρματος Μάχης Leopard 2 (OMBT-Leo 2), αναφέρει το doureios.com

Το OMBT-Leo 2 προβλέπει ότι κράτη – μέλη του EDA που χρησιμοποιούν ήδη τον εν λόγω τύπο άρματος, μπορούν να προσφέρουν με διαδικασία εκμισθώσεως αριθμό αρμάτων σε ενδιαφερόμενα άλλα κράτη – μέλη που επιδιώκουν την αναβάθμιση των τεθωρακισμένων δυνάμεών τους. Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες με σημαντικό αριθμό αρμάτων Leopard 2A4 και μαζί με την Ισπανία θεωρούνται οι δύο μοναδικές χώρες που μπορούν να λειτουργήσουν ως “Providers”.

Από ελληνικής πλευράς, μετά και την εισήγηση του ΓΕΣ, έχει γνωστοποιηθεί ότι μπορεί να διατεθεί μέχρι μία Επιλαρχία Μέσων Αρμάτων (ΕΜΑ) 41 Leopard 2A4, με το σκεπτικό ότι από το αντίτιμο που θα εξασφαλισθεί, θα εξευρεθούν πόροι για την υλοποίηση ενός προγράμματος αναβαθμίσεως των υπολοίπων αρμάτων του τύπου που διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός.

Στην τελευταία συνάντηση των κρατών μελών του EDA για την εξέταση της πορείας του OMBT-Leo 2 τον περασμένο Φεβρουάριο, η Κύπρος κατέθεσε επισήμως την επιχειρησιακή απαίτηση για μία ΕΜΑ 41 αρμάτων Leopard 2A4. Το “πρόβλημα” είναι ότι η Ισπανία, έχει ενημερώσει ότι μπορεί να διαθέσει μέχρι 19 άρματα, συνεπώς η μόνη εναλλακτική πηγή απομένει η Ελλάδα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ έχει γίνει αποδέκτης “έντονου” ενδιαφέροντος από φιλικές χώρες όπως η Ρουμανία, για την παραχώρηση Leopard 2A4. Είναι αυτονόητο όμως ότι στην περίπτωση της Κύπρου δίδεται απόλυτη προτεραιότητα για λόγους εθνικούς. Από πολιτικής απόψεως, εκτιμάται ότι μετά την τουρκική πρωτοβουλία να αναπτύξει Leopard 2A4 στα κατεχόμενα, δεν αναμένονται αντιρρήσεις από την γερμανική κυβέρνηση σε μια τέτοια ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σήμερα ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει 170 άρματα Leopard 2 HEL και 183 Leopard 2A4.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΠΡΩΗΝ ΚΥΠΡΙΟ ΥΠΕΞ

Ως πολύ σοβαρές πρέπει να εκλάβουμε τις απειλές που εξαπολύει ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε σχέση με το ενεργειακό μας πρόγραμμα, δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ρολάνδης, στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι του ΣΙΓΜΑ.

Ο κ. Ρολάνδης, προχωρώντας ένα βήμα πάρα πέρα εξέφρασε την εκτίμηση ότι: «Ο Ερντογάν είτε θα κτυπήσει και θα μας φέρει σε τεράστια δυσκολία, είτε εκεί (σ.σ στην κυπριακή ΑΟΖ) είτε εντός της Κύπρου ή θα φέρει εκείνος μηχανήματα για να κάνει γεωτρήσεις».

Ερωτηθείς ο κ. Ρολάνδης αν αποκλείεται το πρώτο από τη στιγμή που κάνει ήδη το δεύτερο, δεν το απέκλεισε, λέγοντας ότι μπορεί να τα κάνει και τα δυο καθώς πρόκειται για έναν απρόβλεπτο ηγέτη.

«Μπήκε μέσα στη Συρία, την Αφρίν, την βόρεια επαρχία, είναι εκεί τα στρατεύματα τώρα, πείτε μου ποιος ξεσηκώθηκε στο κόσμο να πει κάτι», διερωτήθηκε.

Παράλληλα, ο κ. Ρολάνδης, δήλωσε ότι μέχρι τώρα η Τουρκία κτύπησε άγρια την Κύπρο 3 – 4 φορές. «Το είπε και το έκανε. Μας βομβάρδισε το 1964, κατέλαβε το 1/3 της Κύπρου το 1974, μας σταμάτησε με τους πυραύλους S-300 (…) και τώρα απειλεί εδώ. Αυτή η απειλή για μένα είναι πολύ – πολύ σοβαρή ιστορία. Το να λέμε απλώς ότι συνεχίζουμε το ενεργειακό μας πρόγραμμα και δεν μας ενδιαφέρει δεν είναι η σωστή τακτική», υπογράμμισε.

Ως λύση σε αυτά τα ζητήματα, ο κ. Ρολάνδης, επανέφερε την πρόταση που είχε κάνει στο παρελθόν για συμφωνία με τους Τουρκοκυπρίους στο ζήτημα του φυσικού αερίου όπου τα έσοδα θα έμπαιναν σε ένα λογαριασμό.

Ερωτηθείς αν αυτή η πρόταση δεν έχει υλοποιηθεί πλέον με την ψήφιση του Ταμείου Υδρογονανθράκων, ο κ. Ρολάνδης απάντησε αρνητικά.

Όπως εξήγησε με το Ταμείο όπως έχει ψηφιστεί, δεν ξεκαθαρίζεται τι θα γίνει στο μέλλον αν δεν λυθεί το Κυπριακό. Η πρόταση του κ. Ρολάνδη, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο ίδιος, είναι ότι οι Τ/κ θα πρέπει να λάβουν τα χρήματα σε βάθος δέκα ετών αν δεν λυθεί το Κυπριακό.

https://www.youtube.com/watch?v=w8WGcfkE07I

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ