Κόσμος

"Εκρήξεις" από τον "πόλεμο" Ερντογάν-Νετανιάχου - Ρούμπιν: «Οι Εβραίοι δεν είναι ασφαλείς στην Τουρκία - Ετοιμάζει διωγμούς η Άγκυρα»

Κινδυνεύουν οι Εβραίοι της Τουρκίας από την μεγάλη κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα Ερντογάν και Νετανιάχου; 

Ο γνωστός Μ.Ρούμπιν ερευνητής στο ινστιτούτο American Enterprise Institute και πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου στηλιτεύει την Τουρκία του Ερντογάν και ζητά από τους Εβραίους της χώρας να φύγουν από την χώρα διότι κινδυνεύουν.  

Ο ηγέτης της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήρθε σε πλήρη ρήξη με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου απειλώντας σιωπηρά την ευημερία της ήδη μειούμενης εβραϊκής κοινότητας της Τουρκίας, τονίζει ο Αμερικανός πρώην αξιωματούχος.

«Μην προκαλείτε», δήλωσε ο Ερντογάν στους Εβραίους, πριν επισημάνει ότι δεν είχε ακόμη λάβει καμία ενέργεια εναντίον των Τούρκο-Εβραίων ή των συναγωγών τους.

Αυτό, φυσικά, δεν είναι η πρώτη απειλή της τουρκικής κυβέρνησης εναντίον της εβραϊκής κοινότητας της χώρας.

Πριν από μια δεκαετία, τότε ο υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν είχε δηλώσει στους Τούρκο-Εβραίους ηγέτες ότι αν το Κογκρέσο των ΗΠΑ εγκρίνει ψήφισμα που καταδικάζει τη γενοκτονία των Αρμενίων, η κυβέρνηση του Ερντογάν δεν θα αισθάνεται καμία υποχρέωση να εμποδίζει τους όχλους των φανατικών ισλαμιστών να επιτεθούν κατά των συναγωγών της χώρας.

«Μπορεί να μην έχει συμβεί ακόμα, αλλά θα γίνει σύντομα. Είναι αλήθεια ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία μπροστά στην σημερινή τουρκική κυβέρνηση ήταν πιο φιλόξενη στους Εβραίους, ακόμα και από πολλές ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες. Οι Εβραίοι βρήκαν καταφύγιο σε οθωμανικές περιοχές μετά την απέλαση τους από την Ισπανία του 15ου αιώνα, και παρέμειναν γενικά ευπρόσδεκτοι για αιώνες μετά.

Ένας από τους λόγους που οι διαδοχικοί Τούρκοι σουλτάνοι αποδέχθηκαν και προστάτευσαν την εβραϊκή κοινότητα ήταν ότι, οι Εβραίοι ήταν μία από τις λίγες μη οθωμανικές ομάδες που δεν είχαν προβεί σε εξέγερση εναντίον του Σουλτάνου στην Κωνσταντινούπολη.

Έλληνες, Αρμένιοι, Βούλγαροι, Άραβες, Αιγύπτιοι, Σύροι και Σέρβοι, από την άλλη πλευρά, υλοποιούσαν συνεχώς κινήματα αυτονομίας.

Όσο για τους Κούρδους, βεβαίως αυξήθηκαν επανειλημμένα μετά την τουρκική ανεξαρτησία και εξακολουθούν να το κάνουν.

Νωρίς στη βασιλεία του, ο Ερντογάν ανακάλυψε ότι η αντισημιτική πολιτική ήταν ένα ισχυρό πολιτικό εργαλείο. Για το θέμα αυτό, το ίδιο ισχύει και για τον σύμμαχο του Fethullah Gulen.

Τα χρόνια του Ερντογάν ήταν τρομακτικά για τους Τούρκο-Εβραίους. Ο Τούρκος ηγέτης και οι ανώτεροι αξιωματούχοι του έχουν εμπλακεί πολλές φορές σε αντισημιτικές θεωρίες συνωμοσίας.

Παράδειγμα το ζήτημα στο πάρκο Γκεζι και τα Wikileaks; Το όλο επεισόδιο θεωρήθηκε μια εβραϊκή πλοκή για να πλήξει την Τουρκία. Οι περιβαλλοντικές διαμαρτυρίες του 2013 στο Gezi Park ήταν μια ακόμη εβραϊκή υπόγεια παρέμβαση, κατά μια μερίδα Τούρκων.

Οι Εβραίοι, βλέπετε, ασχολήθηκαν με μια μορφή δράσης για να κτυπήσουν υπόγεια την Τουρκία στο σημείο που έπασχε και να επιτύχουν αυτό που δεν μπορούσε να κάνει το "λόμπι επιτοκίων".

Ακόμη και  η σύζυγος του Ερντογάν ενέκρινε μια ταινία που χρηματοδοτήθηκε από μεγάλους δωρητές στο πολιτικό κόμμα του Ερντογάν, η οποία έδειχνε ότι οι Εβραίοι υποκίνησαν τον πόλεμο στο Ιράκ για να συγκεντρώσουν τα όργανα νεκρών Ιρακινών πολιτών και να πωλήσουν για το κέρδος.

Ο Ερντογάν υποστηρίζει Τούρκους διαδικτυακούς συγγραφείς που εκφράζουν μεγάλο μίσος για τους Εβραίους. Υλοποιώντας  μια φιλο-παλαιστινιακή ρητορική, ο Ερντογάν, υποστηρίζει σθεναρά την Χαμάς, που απαιτεί την εξόντωση των Εβραίων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πολύχρονη εβραϊκή κοινότητα της Τουρκίας έχει ήδη αρχίσει να αποχωρεί από την χώρα.

«Το 2016, ο αριθμός των Τουρκο-Εβραίων της Τουρκίας που έφυγαν από την χώρα διπλασιάστηκε. Σε ποσοστιαία βάση, η μεγαλύτερη αύξηση μετανάστευσης καταγράφηκε αυτή την περίοδο στην Τουρκία", σημειώνει η εβραϊκή υπηρεσία μετανάστευσης.

Σε μια ατυχή ειρωνεία, οι Τούρκο-Εβραίοι φεύγουν τώρα από την Τουρκία για τους ίδιους λόγους που έφυγαν από την Ισπανία και την Πορτογαλία και αυτοί είναι η ελευθερία και η ασφάλεια.

Όλοι οι Εβραίοι που παραμένουν στην Τουρκία, ή ακόμα και αυτοί που επισκέπτονται την Τουρκία ως τουρίστες, βάζουν τώρα τη ζωή και την ελευθερία τους σε κίνδυνο.

Καθώς η οικονομία της Τουρκίας παραπαίει και χιλιάδες Τούρκοι ευρίσκονται ήδη στη φυλακή, ο Ερντογάν ψάχνει για αποδιοπομπαίους τράγους.

Οι τουρκικές συναγωγές θεωρητικά μπορούν να προστατευθούν από την τουρκική αστυνομία και τις ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης, αλλά η ευρωπαϊκή υπηρεσία πληροφοριών πιστεύει ήδη ότι ο Ερντογάν έχει ετοιμάσει σχέδιο κατά αυτών.

Η καλύτερη επιλογή για τους Τουρκο -Εβραίους είναι να αφήσουν τις παραισθήσεις ότι «μπόρα είναι θα περάσει», να ξεπεράσουν την αδράνεια τους και να φύγουν τώρα γρήγορα από την Τουρκία», καταλήγει ο Ρούμπιν.

Δεν μας είπε όμως ο Αμερικανός πρώην αξιωματούχος, τι θα γίνει με τις άλλες μειονότητες της Τουρκίας , όπως τους Έλληνες, τους Αρμένιους, κά από το καθεστώς Ερντογάν;

Θα βρεθούν και αυτές στο μάτι του κυκλώνα όταν ξεκινήσουν να τρέχουν τα γεγονότα;

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ