Κύπρος

Άσκηση-«μαμούθ» στην Α. Μεσόγειο: Γαλλο-ισραηλινή δύναμη κρούσης «μπλοκάρει» την Τουρκία - Σε ετοιμότητα μαχητικά, πλοία & υποβρύχια

'Φωτιά¨παίρνει η Α.Μεσόγειος από την γαλλο-ισραηλινή αεροναυτική άσκηση σε μια περιοχή που πλέουν και ρωσικά πολεμικά πλοία . 

Αύριο θα  πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντησης Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ  παρουσία του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μ.Πομπέο, η οποία έχει εξοργίσει πάρα πολύ την Άγκυρα και προσωπικά τον Τούρκο ηγέτη, ενώ η κόντρα Τουρκίας-Ισραήλ μεταφέρεται στην Α.Μεσόγειο και την Κύπρο πλέον μετά τις κατηγορίες εκατέρωθεν .

Πληροφορίες που  αναφέρουν ότι στη διάρκεια της διευρυμένης τριμερούς, στο ανακοινωθέν που θα εκδοθεί θα υπάρχει αυστηρή προειδοποίηση για τις απειλές που εκτοξεύονται από τρίτες χώρες, υπονοώντας σαφώς την Τουρκία.

https://twitter.com/BabakTaghvaee/status/1107761427706720256

Από σήμερα  μονάδες επιφανείας και υποβρύχιο του γαλλικού πολεμικού ναυτικού σε συνεργασία με την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία και το πολεμικό ναυτικό, διεξάγουν κοινές ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην Α.Μεσόγειο κοντά στην Κύπρο.

Οι μοίρες των μαχητικών αεροσκαφών υλοποιούν  αποστολές A2A & A2G στην Α.Μεσόγειο. Επίσης, ισραηλινά μαχητικά  αεροσκάφη F-16D υλοποιούν σενάρια SEAD ( εξουδετέρωσης σταθμών ραντάρ) προετοιμαζόμενα για πιθανές πολεμικές επιχειρήσεις κατά των Ιρανών φρουρών στην Συρία .

Την ίδια στιγμή εκρηκτικό κλίμα επιχειρεί η Τουρκία ενόψει της τριμερούς συνάντησης, ενώ ανεβάζει το θερμόμετρο κατά Ισραήλ και Κύπρου.

Η Τουρκία, δεσμεύει  με NAVTEX 0359/19 περιοχή που βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ νότια της Λεμεσού (η οποία έχει δεσμευθεί και για την 25η Μαρτίου), ενώ το μεσημέρι της Κυριακής οι τουρκικές Αρχές εξέδωσαν νέα NAVTEX 0368/19 με την οποία δεσμεύεται για ασκήσεις μεγάλη περιοχή δυτικά της Πάφου.

Η κόντρα Τουρκίας–Ελλάδος και Κύπρου έχει μεταφερθεί και απέναντι στο Ισραήλ, το οποίο βλέπει να απειλούνται με την «τουρκική ΑΟΖ» δικά του ζωτικά συμφέροντα, μεταβάλλοντας και αναβαθμίζοντας την κόντρα με τον Ερντογάν.

Υπενθυμίζουμε ότι ουσιαστικά όλα δυναμιτίστηκαν μετά τις δηλώσεις του  Γιαρ Νετανιάχου, υιού του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο οποίος απευθυνόμενος στον Τούρκο πρόεδρο, έγραψε κάτω από το Tweet του πατέρα του,  το οποίο τον αποκαλούσε δικτάτορα:  «Και να του υπενθυμίσω (του Ερντογάν) ότι η Ιστανμπούλ στην πραγματικότητα είναι μια πόλη με το όνομα Κωνσταντινούπολη. Η πρωτεύουσα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και το κέντρο του ορθόδοξου χριστιανισμού για περισσότερα από χίλια χρόνια πριν από την τουρκική κατοχή.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε δηλώσει πριν λίγες ημέρες : «Ερντογάν, ο δικτάτορας που στέλνει δεκάδες χιλιάδες πολιτικούς αντιπάλους στη φυλακή, διαπράττει γενοκτονία εναντίον των Κούρδων και κατέχει τη Βόρεια Κύπρο, κάνει κήρυγμα σε εμένα, στο Ισραήλ και στις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις Άμυνας, τη δημοκρατία και την ηθική του πολέμου. Είναι αστείο».

Η παρουσία αμερικανικού πυρηνοκίνητου υποβρυχίου στην Σούδα, τα γαλλικά αεροσκάφη και πλοία στην Κύπρο, και η παρουσία ισραηλινών μαχητικών στην ίδια περιοχή με την «μορφή» άσκησης προμηνύουν ότι ο Ερντογάν έχει αποκλειστεί στην Α.Μεσόγειο και έχει λίγες διεξόδους στην περιοχή ίσως ΒΑ της Κύπρου.

Το πώς θα αντιδράσει η Άγκυρα θα το δούμε το επόμενο διάστημα …με πολύ μεγάλη προσοχή.

https://youtu.be/oK1MJDILrA0?t=3

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...