Ελληνοτουρκικά

H Άγκυρα αμφισβητεί την Ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο: Προκλητικός χάρτης - Ανεβάζουν την ένταση τα Τουρκικά ΜΜΕ

Με αφορμή την άσκηση «Γαλάζια πατρίδα» η οποία τόσο έχει διαφημιστεί από τον τύπο, η τουρκική ελίτ (αξιωματούχοι και ολιγάρχες) έχουν σχέδια για διεκδίκηση τουλάχιστον του μισού Αιγαίου.

Αξίζει να σημειωθεί
ότι για την άσκηση η οποία θα πραγματοποιηθεί σε θάλασσα, αέρα και ξηρά, η
Τουρκία έχει κλείσει με ΝΑVTEX περιοχές του νοτιοανατολικού Αιγαίου και την
νοτιοανατολική περιοχή της Μεσογείου, περιλαμβάνοντας την υφαλοκρηπίδα του
Καστελόριζου, περιοχή νοτιοανατολικά της Ρόδου, καθώς επίσης και της
αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με την μέθοδο αυτή έχει κάνει σαφείς τις προθέσεις της για το Αιγαίο, ενώ στην Α.Μεσόγειο τα πράγματα είναι περισσότερο περίπλοκα.

TI ANAΦΕΡΟΥΝ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΜΕ

Οι χάρτες αυτοί δείχνουν 5 σημεία τουρκικού ενδιαφέροντος από το Βόρειο Αιγαίο κοντά σε Σαμοθράκη, Λήμνο, Λέσβο, Χίο, και Καστελόριζο. Οι Τούρκοι έχουν δεσμεύσει περιοχές στις οποίες προτίθενται να προκαλέσουν την Ελλάδα ενώ έτερος χάρτης δείχνει το μέγεθος της τουρκικής «Γαλάζιας πατρίδας» από την Μαύρη θάλασσα , Αιγαίο (το διχοτομεί σαφώς) μέχρι νότια της Κύπρου.

Μάλιστα εμπλέκει σαφώς και την περιοχή ευθύνης αεροπορικού ελέγχου του 6 CAOC του στρατηγείου στο Εσκισεχίρ με αυτό της περιοχής ευθύνης αεροπορικού ελέγχου του 7ου CAOC στην Λάρισα σε μια προσπάθεια να διχοτομηθεί καταρχήν το Αιγαίο.

«Η τουρκική άσκηση «Γαλάζια πατρίδα» εισέρχεται εντός του FIR Αθηνών-Κων/πολης σε απόσταση 6 μιλίων από τα σύνορα και με τον τρόπο αυτό δεν συνυπολογίζονται τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Ούτε η ελληνική κυβέρνηση ούτε η αντιπολίτευση αντέδρασαν σε αυτό το θέμα», καταλήγει ο Τούρκος αρθρογράφος.

Η Τουρκία παίζει
πολύ καλά το παιχνίδι με τις παράνομες  Navtex, προσπαθώντας να
αμφισβητήσει ελληνική και κυπριακή κυριαρχία.  

Οι εξελίξεις όμως τρέχουν και οι Τούρκοι φαίνεται να μην τις προλαβαίνουν. Για αυτό πιθανότατα ετοίμασαν σχέδιο με την επικείμενη άσκηση όπου  το τουρκικό ναυτικό και η Τουρκική Ακτοφυλακή θα "απλωθούν" σε περιοχές που δεν  υπάρχουν όρια δικαιοδοσίας και δεν έχουν καθιερωθεί με συμφωνίες. Ο επικεφαλής της Τουρκικής Ακτοφυλακής A.Kentir μίλησε για αποστολές  προστασίας υποδομών στρατηγικής σημασίας με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου.

Εκτός από το Αιγαίο, οι Τούρκοι προσπαθούν να πάρουν θέση για να χωρίσουν στα δύο και την Α.Μεσόγειο λόγω των κοιτασμάτων.

Ένα τέτοιο σχέδιο απλά όμως θα έβαζε πιθανότατα αντιμέτωπες Ελλάδα, Ισραήλ, Αίγυπτο, ΗΠΑ από την μία πλευρά, Τουρκία και Ρωσία από την άλλη,  σε μια τρομερή πιθανή λέμε αναμέτρηση.

Σε λίγες ώρες , 102 πολεμικά πλοία της Τουρκίας θα ανοιχτούν στις 3 θάλασσες που την περιβάλλουν για τη γιγαντιαία πρόβα πολέμου.

Φρεγάτες και κορβέτες πλήρως εξοπλισμένες με πυρομαχικά θα αποπλεύσουν από τις βάσεις του Γκιολτζούκ και Ακσάζ και θα εισέλθουν στο Αιγαίο αρχικά .

«Το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας έχει θέσει σε συναγερμό το σύνολο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σε αυτή τη γιγαντιαία πρόβα πολέμου», όπως την θεωρεί η Άγκυρα .

Τεθωρακισμένα οχήματα, αεροσκάφη, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ελικόπτερα όλων των τύπων θα συμμετάσχουν μέρος στην άσκηση.

Από το στρατό ξηράς, θα συμμετάσχουν τα ελικόπτερα ΑΤΑΚ και από την πολεμική αεροπορία άνω των 30 μαχητικών αεροσκαφών όλων των τύπων.

Μονάδες SAT και SAS μαζί με Τούρκους πεζοναύτες θα πραγματοποιούν αποβάσεις σε διάφορες περιοχές ..

Στην άσκηση θα συμμετάσχει μεγάλος αριθμός μη επανδρωμένων οχημάτων , όπως TB2 UAV Bayaktar , ΑΝΚΑ, Karayl κά.

Πρόκειται σαφώς για μια μελετημένη και καλά σχεδιασμένη άσκηση από την Άγκυρα , που έχει στόχο τα πολύχρονα σχέδια της Τουρκίας σε Αιγαίο και Κύπρο. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε και να υποβαθμίζουμε την σημασία του, άλλωστε με Τούρκους έχουμε να κάνουμε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...