Κόσμος

Όλα στη φόρα σε ένα μπαρ στις Βρυξέλλες: Η Μέι, το Brexit και το εκβιαστικό δίλημμα στο Κοινοβούλιο

Όταν δεν σε θέλει η τύχη όλα μπορούν να συμβούν και αυτό η Μέι το κατάλαβε καλά. Τα σχέδιά της αποκαλύφθηκαν τυχαία σε ένα μπαρ στις Βρυξέλλες...

Όσο απίστευτο και αν ακούγεται ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Μέι για το Brexit, Όλι Ρόμπινς, ούτε λίγο ούτε λίγο ούτε πολύ πιάστηκε να λέει σε ένα μπαρ στις Βρυξέλλες το κόλπο ή καλύτερα τον πολιτικό εκβιασμό που θα ακολουθήσει η βρετανίδα πρωθυπουργός στο Κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα η κ. Μέι θα σχεδιάσει να θέσει ένα εκβιαστικό δίλημμα στο βρετανικό κοινοβούλιο για το Brexit καθώς σύμφωνα με όσα ξέφυγαν από τον Ρόμπινς, η Μέι θα πει στους βουλευτές την τελευταία στιγμή το ακόλουθο. Ή ψηφίζετε τη συμφωνία για το Brexit ή ζητάμε παράταση της προθεσμίας που λήγει στις 29 Μαρτίου και αφήνουμε την αποχώρηση για το μέλλον.

Η κ. Μέι πάντως επιμένει να λέει πως θέλει να τηρήσει αυστηρά την προθεσμία για το Brexit ενώ προσπαθεί να διαπραγματευθεί αλλαγές στο ιρλανδικό backstop. Έτσι αν δεν καταφέρει να πείσει τους βουλευτές να εγκρίνουν τη συμφωνία της, τότε θα πρέπει να αποφασίσει γρήγορα αν θα καθυστερήσει το Brexit ή αν θα αποχωρήσει χωρίς συμφωνία.

Ο δημοσιογράφος της ITV άκουσε τα όσα έλεγε σε ιδιωτική συζήτησε σε μπαρ στις Βρυξέλλες ο Βρετανός επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για το Brexit, ο οποίος έκανε λόγο για το πως θέλει να φοβήσει τους βουλευτές η Τερέζα Μέι.

«Πρέπει να τους κάνουμε να πιστέψουν ότι στην εβδομάδα που αρχίζει στο τέλος του Μαρτίου μία παράταση είναι δυνατή, αλλά εάν δεν ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας, τότε η παράταση θα είναι μακρά», δήλωσε κατά την διάρκεια ιδιωτικής συνομιλίας ο Ολι Ρόμπινς, σύμφωνα με το ITV και έκανε σαφές ότι πιστεύει πως ο φόβος μίας μακράς παράτασης του άρθρου 50 μπορεί να αλλάξει την γνώμη των βουλευτών.

Το θέμα έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στη Βρετανία με τον υπουργό του Brexit, Στιβ Μπάρκλεϊ να δηλώνει ότι δεν θέλει να σχολιάσει συζητήσεις «από δεύτερο χέρι σε θορυβώδη μπαρ», αλλά επανέλαβε την θέση του Λονδίνου περί αποχώρησης στις 29 Μαρτίου.

Αντικείμενο συζήτησης είναι πάντως στη χώρα πως ένας τόσο έμπειρος διπλωμάτης λέει τέτοια πράγματα σε ανοικτό χώρο και μάλιστα στις Βρυξέλλες και η ανησυχία για τα όσα δήλωσε όσον αφορά το Brexit είναι μεγάλη. Και αυτό γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να υπονομεύσει την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να οδηγήσει σε μια αναβολή.

Το βρετανικό κοινοβούλιο θα συζητήσει το Brexit και πάλι την Πέμπτη και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν ψηφοφορίες επί νομοθετικών πρωτοβουλιών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...