Κόσμος

Υεμένη: Σπαραγμός! Ανθρω-ποια; Οι βρυκόλακες της Δύσης και οι φονιάδες με τις λευκές κελεμπίες αφήνουν πτώματα και οδύνη

Του Μάνου Χατζηγιάννη

Έγκλημα ενώπιον Θεού και ανθρώπων... Επειδή η Υεμένη δεν έχει Μαδούρο και πλουτοπαραγωγικές πηγές έχει καταδικαστεί από τους δήμιους της διπλανής πόρτας του βασιλείου της υποκρισίας που λέγεται Δύση σε αργό, επώδυνο, δραματικό θάνατο. Στην Υεμένη οι δολοφόνοι με τις λευκές κελεμπίες και οι συνεργοί τους διαπράττουν γενοκτονία!

Μια χώρα, εκατομμύρια άνθρωποι, σαρώνονται από τον πολεμικό οδοστρωτήρα μιας συμφεροντολογικής σύγκρουσης, που κρατάει τρία χρόνια και έχει κοστίσει σε ζωές όσο όλα τα πλούτη του κόσμου. Τα παρασιτικά αποβράσματα της Δύσης και της Αραβίας δεν συγκινούνται ούτε από τις εικόνες με κοκκαλισμένα σαρκία μωρών ούτε από τα ποτάμια αίματος. Οι βρυκόλακες των... πολιτισμένων εθνών αναπαράγουν ευχολόγια, χύνουν ενίοτε κροκοδείλια δάκρυα και ξαναβολεύονται στην πολυθρόνα της καλοπέρασης όσο στην Υεμένη ένας ολόκληρος λαός, γυναίκες, άνδρες, νέοι, γέροι και παιδιά πετάγονται χωρίς ίχνος ντροπής στο χωνευτήρι της οδύνης και του σπαραγμού.

Εκτιμάται ότι 24 εκατομμύρια άνθρωποι - σχεδόν το 80% του πληθυσμού - χρειάζονται βοήθεια και προστασία στην Υεμένη, προειδοποίησε ο ΟΗΕ την Πέμπτη. Με την πείνα που απειλεί εκατοντάδες χιλιάδες ζωές, η ανθρωπιστική βοήθεια γίνεται ολοένα και περισσότερο επιτακτική ανάγκη και η μόνη σωτηρία για εκατομμύρια ψυχές σε ολόκληρη τη χώρα.

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), η «σοβαρότητα των αναγκών εμβαθύνεται», με τον αριθμό των ατόμων που έχουν έντονη ανάγκη να φθάνει στο 27% περισσότερο από πέρυσι, όταν η κατάσταση στην χώρα αποτελούσε ήδη την πιο οξεία κρίση στην υδρόγειο.

Οι αναφορές για την ανάγκη ανθρωπιστικών αναγκών στην έκθεση της Υεμένης δείχνουν ότι 14,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν καταταχθεί ως έχοντες οξείες ανάγκες, ενώ περίπου 3,2 εκατομμύρια χρειάζονται θεραπεία για οξύ υποσιτισμό. Αριθμός που περιλαμβάνει δύο εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών και περισσότερα από ένα εκατομμύριο έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες.

Επισημαίνοντας ότι πάνω από 20 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρη τη χώρα χαρακτηρίζονται ως επισφαλείς όσον αφορά στα τρόφιμα, οι μισοί από αυτούς πλήττονται από ακραία επίπεδα πείνας, ενώ η έκθεση επικεντρώνεται σε ορισμένα βασικά ανθρωπιστικά θέματα: βασικές ανάγκες επιβίωσης, προστασία των αμάχων και των μέσων διαβίωσης και βασικές υπηρεσίες.

"Η κλιμάκωση της σύγκρουσης από τον Μάρτιο του 2015 έχει επιδεινώσει δραματικά την κρίση στην οποία εκατομμύρια αντιμετωπίζουν κινδύνους για την ασφάλεια και τα βασικά τους δικαιώματα", αναφέρουν οι αξιωματούχοι του OCHA.

Τα στοιχεία των οργανισμών του ΟΗΕ δείχνουν ότι συνολικά 17,8 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές νερό και αποχέτευση και 19,7 εκατομμύρια δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκή υγειονομική περίθαλψη. Η κακή υγιεινή και οι μεταδοτικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της χολέρας, άφησαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους πέρυσι.

Εν τω μεταξύ, τα σιτηρά που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην τροφοδότηση εκατομμυρίων ανθρώπων εξακολουθούν να κινδυνεύουν να σαπίσουν σε μια βασική εγκατάσταση αποθήκευσης της Ερυθράς Θάλασσας, επειδή οι συνθήκες είναι υπερβολικά επικίνδυνες για να την προσεγγίσουν, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Martin Griffiths και ο επικεφαλής της βοήθειας έκτακτης ανάγκης του ΟΗΕ Mark Lowcock.

Κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια έντονης σύγκρουσης μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών Χούθι, έχουν καταγραφεί δεκάδες χιλιάδες νεκροί ή τραυματίες, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 17.700 αμάχων, όπως επαληθεύτηκαν τα στοιχεία από τον ΟΗΕ.

Ο οργανισμός προσθέτει ότι περίπου 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν εκτοπισμένοι, από 2,2 εκατομμύρια που ήταν ο αντίστοιχος αριθμός πέρυσι. Σύμφωνα με την Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), ο αριθμός των τοποθεσιών που φιλοξενούν τους εκτοπισμένους έχει αυξηθεί σχεδόν κατά το ήμισυ τους τελευταίους 12 μήνες.

Σε μια προσπάθεια να ανταποκριθούν στις επείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες, τα Ηνωμένα Έθνη και οι κυβερνήσεις της Σουηδίας και της Ελβετίας θα συγκαλέσούν την τρίτη εκδήλωση δέσμευσης υψηλού επιπέδου για την ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη, αργότερα αυτό το μήνα.

Η εκδήλωση προγραμματίζεται για τις 26 Φεβρουαρίου στη Γενεύη και επιδιώκει να συγκεντρώσει υποστήριξη για την ανθρωπιστική αντίδραση και να ανακουφίσει τα δεινά του λαού της Υεμένης. Στις αρχές του τρέχοντος μηνός, ο Mark Lowcock δήλωσε ότι θα χρειαστούν 4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...