Αρχείο

Τελεσίγραφο ΗΠΑ στην Τουρκία: «Δεν θα ανεχθούμε την αγορά των S-400» - Δεν κάνει πίσω η Άγκυρα - Ολοταχώς για σύγκρουση

Τελεσίγραφο έστειλε στον Ερντογάν ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μ.Πένς ο οποίος τόνισε ότι η Ουάσιγκτον δεν θα μπορέσει να εγγυηθεί την ειρήνη στη Δύση εάν οι σύμμαχοι εξαρτώνται αμυντικά από την Ανατολή και την Ρωσία.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν συμμάχους τους να αγοράζουν όπλα από αντιπάλους, αναφερόμενος στην αγορά από την Τουρκία πυραύλων S-400 από τη Ρωσία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα παρακολουθούν τους συμμάχους τους να αγοράζουν όπλα από αντιπάλους», ανέφερε ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Michael Pence το Σάββατο στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.

«Δεν θα εξετάσουμε το πώς οι σύμμαχοί μας αγοράζουν όπλα από τους αντιπάλους μας», δήλωσε ο Pence. «Δεν θα μπορέσουμε να εγγυηθούμε ειρήνη στη Δύση εάν οι σύμμαχοί μας εξαρτώνται από την Ανατολή», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγιέπ Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι η Άγκυρα θα αγοράσει συστήματα αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 από τη Ρωσία, παρά τις πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Έχουμε συνάψει μια συμφωνία με τη Ρωσία για τους S-400. Δεν σκοπεύουμε να την αρνηθούμε», δήλωσε. «Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι οι προμήθειες των S-400 θα γίνουν τον Ιούλιο, όπως μας είχαν υποσχεθεί».

Ο Ερντογάν σχολίασε επίσης την πιθανή αγορά πυραυλικών συστημάτων Patriot από τις ΗΠΑ.

«Η συμπαραγωγή, η παροχή πίστωσης και η έγκαιρη παράδοση αποτελούν κριτήρια στα οποία αποδίδουμε μεγάλη σημασία, παρά το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν θετική στάση απέναντι στις πρώιμες παραδόσεις, δεν μπορούν να μας εγγυηθούν την παροχή πιστώσεων και συμπαραγωγής», δήλωσε ο Ερντογάν στους Τούρκους δημοσιογράφους στο αεροσκάφος επιστρέφοντας από το Σότσι, όπου συμμετείχε σε τριμερή συνάντηση των προέδρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Τουρκίας και του Ιράν στη Συρία.

Επαναβεβαίωσε την πρόθεση της Τουρκίας να αποκτήσει ρωσικά συστήματα πυραυλικής άμυνας S-400, παρά την αντίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Έχουμε συνάψει συμφωνία με τη Ρωσία για τους  S-400, οπότε δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόοδος, η ερώτηση έχει απαντηθεί και προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι οι S-400 θα αναπτυχθούν τον Ιούλιο, όπως μας υποσχέθηκαν» , πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Νωρίτερα, ο Οργανισμός Συνεργασίας Άμυνας και Ασφάλειας του Πενταγώνου ανέφερε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε πιθανή συμφωνία με την Τουρκία για την πώληση συστημάτων πυραυλικής άμυνας Patriot με τον αντίστοιχο εξοπλισμό, αξίας συνολικά 3,5 δισ. Δολάρια.

Η Τουρκία ζήτησε την άδεια να αγοράσει τέσσερις πυροβολαρχίες με 20 εκτοξευτήρων και 80 πυραύλους.

Η εφημερίδα Yeni Safak, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, ανέφερε νωρίτερα ότι η Τουρκία είχε απορρίψει πρόταση από τις Ηνωμένες Πολιτείες να εγκαταλείψει την αγορά των S-400, σε αντάλλαγμα για την προμήθεια συστημάτων αεροπορικής άμυνας Patriot, καθώς δεν περιελάμβανε την έκπτωση που αιτήθηκε η Άγκυρα και την μεταφορά τεχνολογίας.

Σημειώθηκε ότι τα ρωσικά συστήματα πυραυλικής άμυνας θα κοστίζουν στην Τουρκία τρεις φορές φθηνότερα από τα αμερικανικά.

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα αρνηθεί να αγοράσει ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400, ακόμα κι αν αγοράσει συστήματα Patriot από τις ΗΠΑ, διότι τα θέματα αυτά δεν σχετίζονται μεταξύ τους.

Αυτά σημαίνουν ότι μέχρι τον Ιούλιο όλα τα σενάρια μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας θα είναι ανοικτά και θα μυρίζουν "μπαρούτι".   

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...