Εκκλησία

Με “καρφιά” έφυγαν οι Φαναριώτες από το υπουργείο Παιδείας - Η δήλωση με νόημα για τους κληρικούς - Γαβρόγλου: Εμείς έχουμε τον τελικό λόγο (ΒΙΝΤΕΟ)

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση της αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τον υπουργό Παιδείας.

Στις δηλώσεις εκφράστηκε δυσφορία από πλευράς Πατριαρχείου για το γεγονός πως έμεινε εκτός των συζητήσεων μεταξύ κυβέρνησης και Ελλαδικής Εκκλησίας, επισημάνθηκε πως εκφράστηκαν οι ενστάσεις για την συνταγματική αναθεώρηση και  ο εκπρόσωπος του Φαναρίου Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος ανέφερε πως το κείμενο που τους δόθηκε θα επεξεργαστεί και το Πατριαρχείο θα αποφανθή. “Δεν μπορώ να πω πως έτσι μας εκφράζει το κείμενο. Θα συνεχιστεί ο διάλογος” είπε ο επικεφαλής της φαναριώτικης αντιπροσωπείας.

“Ευχόμεθα να προσεχθεί μειζόνος το θέμα της μισθοδοσίας του κλήρου. Ως Μητέρα Εκκλησία αγκαλιάζουμε όλον τον κλήρο” κατέληξε.

Ο κ. Γαβρόγλου από την σκοπιά του είπε πως υπάρχουν το νομικό ζήτημα, το πολιτικό και το ζήτημα της πνευματικής διακαιοδοσίας. Πρόσθεσε πως στόχος της συνάντησης ήταν να δοθούν απαντήσεις για το πλαίσιο συμφωνίας Εκκλησίας-Πολιτείας. “Περιμένουμε συγκεκριμένες ενστάσεις” απάντησε στους προβληματισμούς των Φαναριωτών. “Σήμερα αρχίσαμε να συζητάμε για τις ιδιαίτερότητες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Κρήτης, σίγουρα θα συνεχιστεί ο διάλογος, αλλά η Πολιτεία έχει πάντα την τελική ευθύνη”

https://www.facebook.com/ecumenicalpatriarchate/videos/2101251939961783/

 

 

Χθες εκ μέρους της Ελλαδικής Εκκλησίας ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος και δήλωσε ότι έθεσαν διάφορα ζητήματα και ζήτησαν διευκρινίσεις, οι οποίες δόθηκαν . Είπε επίσης ότι η επιτροπή θα συνεδριάσει ενδεχομένως αύριο Πέμπτη και την επόμενη Τρίτη θα επαναληφθεί η συνάντηση με τον υπουργό.

Η ανακοίνωση του Μητρ. Ναυπάκτου

Ανταποκριθήκαμε στο αίτημα του κυρίου Υπουργού και ήρθαμε σήμερα στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων. Η προηγούμενη συνάντηση έγινε στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας και η επόμενη, την επόμενη Τρίτη, θα γίνει πάλι στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, οπότε έχουμε εναλλάξ χώρους συζητήσεων.

Σήμερα είχαμε τη χαρά σε μία πολύ ειλικρινή συζήτηση, και θα έλεγα, αντηλλάγησαν πολλές απόψεις και διαβάστηκε -δεν μας δόθηκε απλώς- λέξη προς λέξη το προτεινόμενο πλαίσιο της Συμφωνίας της Εκκλησίας και Πολιτείας.

Από πλευράς μας θέσαμε διάφορα ερωτήματα. Ζητήσαμε διευκρινίσεις, οι οποίες δόθηκαν, και στη συνέχεια θα συναντηθούμε και εμείς, νομίζω μεθαύριο την Πέμπτη, η επιτροπή προκειμένου να καταγράψουμε τις προτάσεις τις οποίες εμείς θα έχουμε σε όσα ζητήματα θα θέλουμε να προτείνουμε, γιατί εργαζόμαστε βάσει της αποφάσεως της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος της 16ης Νοεμβρίου, και βέβαια εργαζόμαστε συνολικά ως επιτροπή γιατί έχουμε το συνοδικό σύστημα με το οποίο συνεδριάζουμε. Σήμερα, λοιπόν, επιφυλασσόμαστε για αυτά τα οποία ακούσαμε, θα καταθέσουμε τις προτάσεις και γραπτώς θα συνεχιστεί αυτός ο διάλογος. Νομίζω αυτό πρέπει να λεχθεί για να φύγουν όλες οι άλλες ειδήσεις ότι δήθεν θα κατατεθεί στη Βουλή πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση και πριν λάβει απόφαση η Ιεραρχία».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...