Κίνα

Κβαντικά ραντάρ: Έτσι η Κίνα σκοπεύει να «παροπλίσει» τα stealth F-22 και F-35 των ΗΠΑ

Με την ανάπτυξη κβαντικών ραντάρ η Κίνα σκοπεύει να ξεσκεπάσει", στο μέλλον, τα αμερικανικά stealth μαχητικά F-35 και F-22, όταν αυτά έρθουν αντιμέτωπα με τα δικά της αεροσκάφη και την αεροπορική της άμυνα.

Τα κβαντικά ραντάρ αποτελούν μια πολύ πρόσφατη τεχνολογική και επιστημονική εξέλιξη, η οποία ακόμα δεν είναι πλήρως κατανοητή στους επιστήμονες, οι οποίοι μόλις αρχίζουν να την μελετούν.

"Η κβαντική φυσική λέει ότι εάν δημιουργήσετε ένα ζευγάρι εμπλεγμένων φωτονίων διαιρώντας το αρχικό φωτόνιο με ένα κρύσταλλο, μια αλλαγή σε ένα εμπλεγμένο φωτόνιο θα επηρεάσει άμεσα το δίδυμο του, ανεξάρτητα από την απόσταση μεταξύ τους"

Θα μπορούσε η τεχνολογία κβαντικού ραντάρ του Πεκίνου να καταστήσει παρωχημένα τα stealth αεροσκάφη;

Θεωρητικά, εάν υπήρχε ένα τέτοιο ραντάρ, θα ήταν σε θέση να ανιχνεύσει και να εντοπίσει τα stealth αεροσκάφη με απόλυτη ακρίβεια. Όμως, δεν είναι σαφές κατά πόσο η Κίνα έχει προχωρήσει αρκετά την γνώση της σε αυτή την τεχνολογία.

Η κινεζική αμυντική βιομηχανία έχει ισχυριστεί ότι έχει επιτύχει μια σημαντική ανακάλυψη στην ανάπτυξη της κβαντικής τεχνολογίας ραντάρ, αλλά οι αξιωματούχοι των δυτικών αμυντικών βιομηχανιών θεωρούν πως η ανάπτυξη ενός τέτοιου ραντάρ είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Ακόμα και αν η Κίνα είχε κατακτήσει πλήρως αυτή την τεχνολογία, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην κατασκευή και λειτουργία τέτοιων ραντάρ, πόσο μάλλον η αξιόπιστη δοκιμή τους εκτός εργαστηρίου.

Ένα πιο ρεαλιστικό σενάριο είναι η κατασκευή ενός δικτύου ραντάρ χαμηλής συχνότητας που θα μπορεί να εντοπίζει stealth αντικείμενα μεγέθους ενός αεροσκάφους.

Πράγματι, πριν από λίγα χρόνια, η China Electronics Technology Group Corporation (CETC) ανακοίνωσε την επιτυχή δοκιμή ενός τέτοιου ραντάρ με εύρος περίπου 60 μιλίων.

Ενώ τα 60 μίλια δεν είναι ένα ιδιαίτερα τεράστιο κατόρθωμα, το γεγονός ότι ένα τέτοιο σύστημα ραντάρ μπορεί να εντοπίζει με ακρίβεια και αξιοπιστία stealth μαχητικά υψηλής ποιότητας, είναι εντυπωσιακό.

Τα περισσότερα ραντάρ που λειτουργούν στις συχνότητες, όπως η X ή η Ku, είναι σε θέση να εντοπίζουν τα stealth μαχητικά μόνο σε πολύ κοντινές αποστάσεις.

Και πράγματι, οι κινεζικές πηγές ισχυρίζονται ότι το εύρος για μια επιχειρησιακή έκδοση ενός κβαντικού ραντάρ είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερο.

Σύμφωνα με τη South China Morning Post, η CETC έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ανάπτυξη ανιχνευτών μονού φωτονίου. Πράγματι, όταν η τεχνολογία ωριμάσει, οι Κινέζοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε η τεχνολογία αυτή να έχει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογής στην τεχνολογία κβαντικών ραντάρ.

Ωστόσο, ακόμη και οι Κινέζοι ερευνητές είναι σκεπτικοί σχετικά με την πρόοδο που επικαλείται η CETC.

Πάντως, το γεγονός ότι το Πεκίνο εργάζεται σκληρά για να αντιμετωπίσει και να εξουδετερώσει την τεχνολογία stealth δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη.

onalert.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...