Κυπριακό

Επαφές Αναστασιάδη-Ακιντζί για επανέναρξη διαπραγματεύσεων

Φαίνεται πως έπιασαν τόπο οι επαφές της Ειδικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, κ.Λουτ, τόσο με τον Ακιντζί όσο και με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη. Πληροφορίες αναφέρουν πως σύντομα θα υπάρξει επαφή μεταξύ των δύο ανδρών με στόχο την προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού.

Μία ώρα και δεκαπέντε περίπου λεπτά διήρκησε η σημερινή συνάντηση της Τζέιν Χολ Λουτ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
Η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ έφτασε στις 16.30 στο Προεδρικό Μέγαρο για τη νέα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, με αντικείμενο τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε γύρω στις 17:45, ενώ κατά την έναρξη ήταν επίσης παρών και ο Ε/κ διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, ανέφερε πως ο διάλογος συνεχίστηκε και απόψε, ενώ πρόσθεσε ότι όπως ήταν φυσικό έχουν εγερθεί θέματα που αφορούν και τις εγγυήτριες δυνάμεις.
Τις επόμενες μέρες η κ. Λουτ θα έχει συναντήσεις με τις εγγυήτριες.

Όπως δήλωσε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε για ακόμη μία φορά την προθυμία του να έχει συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Μάλιστα αποκάλυψε πως μέσα στις επόμενες μέρες θα επικοινωνήσει με τον κ. Ακιντζί, με σκοπό να επιδιώξει να πραγματοποιηθεί κάποια συνάντηση.
Ερωτηθείς αν θα έχει απευθείας επικοινωνία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον κ. Ακκιντζί, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε εκφράσει και στο παρελθόν την ετοιμότητα του να έχει συνάντηση με τον κ. Ακκιντζί. Επαναβεβαιώθηκε αυτό και μέσω της κας Λουτ και τις επόμενες των ημερών θα έχει επικοινωνία με τον κ. Ακκιντζί».

Σε ερώτηση πότε θα έχει η κα Λουτ επαφές με τις εγγυήτριες δυνάμεις, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτό εναπόκειται στην κα Λουτ. Δεν είμαι σε θέση να σας δώσω εγώ ημερομηνίες. Έτσι θα προχωρήσουν τα πράγματα».
Κληθείς να πει αν υπάρχει ημερομηνία επιστροφής της κας Λουτ στην Κύπρο, ο κ. Προδρόμου απάντησε αρνητικά.
Σε ερώτηση αν στη συνάντηση που ενδέχεται να έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον κ. Ακκιντζί θα είναι παρούσα και η κα Λουτ, ο Εκπρόσωπος είπε «όχι δεν προβλέπεται, δεν χρειάζεται. Θα δούμε τις επόμενες μέρες πώς μπορεί να γίνει μια συνάντηση».

Ερωτηθείς αν μετά τις τελευταίες επαφές της κας Λουτ έχει προχωρήσει η διαδικασία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «συνεχίστηκε ο διάλογος, έχουν εγερθεί, όπως ήταν φυσικό, θέματα που αφορούν και τις εγγυήτριες δυνάμεις και η κα Λουτ θα έχει τώρα επαφές με τις εγγυήτριες δυνάμεις».

Σε δηλώσεις του νωρίτερα σήμερα στο Παραλίμνι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε πει ότι είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε και σήμερα το διάλογο από εκεί που διεκόπη τον Ιούλιο του 2017. Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι η ανταπόκριση και μηνύματα από την τουρκική και την τουρκοκυπριακή πλευρά να είναι θετικά.

Χθες, η κ. Λουτ είδε τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στα κατεχόμενα, ενώ το απόγευμα της Κυριακής είχε τρίωρη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο. Σε δηλώσεις μετά τη χθεσινή συνάντηση, ο κ. Προδρόμου έκανε λόγο για μια παραγωγική συνάντηση, είπε όμως ότι «η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη».

Νωρίτερα σήμερα, η κ. Λουτ είχε και δεύτερη συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη, η οποία διήρκησε από τις 14:00 μέχρι τις15.45. Η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να αναχωρήσει απόψε από το νησί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...