Βαλκάνια

ΕΚΤΑΚΤΟ - Κινητοποίηση Σέρβων κομάντος - Εισήλθαν εντός Κοσόβου - Το Βελιγράδι στέλνει προειδοποιήσεις

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΕΣ

Μεθοριακό επεισόδιο φέρεται να είχαμε με την είσοδο στο Κοσσυφοπέδιο, όπως ισχυρίζονται ΜΜΕ του Κοσόβου,  Σέρβων κομάντος της στρατοχωροφυλακής για «έλεγχο» των κινήσεων στην περιοχή.

Αργότερα ειπώθηκε ότι οι Σέρβοι περιπολούσαν για συλλογή πληροφοριών και έλεγχο για παράνομο εμπόριο όπλων, ναρκωτικών, λευκής σαρκός κά από τα οποία απασχολούν την σερβική ηγεσία στο Βελιγράδι.

Η παρουσία τους σίγουρα θα  κινητοποίησε την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου αλλά Αμερικανούς και Κροάτες  στρατιωτικούς οι οποίοι ελέγχουν την περιοχή.

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας του χωριού Karaçeva, Selver Lenjani, μιλώντας στον τοπικό τύπο δήλωσε ότι πρέπει να βρεθεί το συντομότερο δυνατό λύση στο πολύ μεγάλο πρόβλημα.

Η ουσία όλων αυτών των δηλώσεων απ΄πο πλευράς Κοσόβου ,αφορά όμως….αλβανικές ιδιοκτησίες οι οποίες με την επιβολή των διοικητικών συνόρων από την KFOR, παρέμειναν στο έδαφος της Σερβίας, σύμφωνα πάντα με τον Αλβανό τοπικό αξιωματούχο.

Ο ίδιος δηλώνει ακόμη ότι οι Κοσοβάροι κάτοικοι βρίσκονται σε κίνδυνο εάν εισέλθουν στο έδαφος που η Σερβία ισχυρίζεται ότι της ανήκει. Ο κοινοτάρχης Λενζάνι προειδοποιεί ότι μπορεί να συλληφθεί από τη σερβική χωροφυλακή ανά πάσα στιγμή.

Πρόκειται πιθανόν για παραπλανητικές δηλώσεις οι οποίες αφορούν αμφισβητούμενες περιοχές εντός σερβικού  εδάφους, στο οποίο υπάρχουν σπίτια και ιδιοκτησίες Κοσοβάρων, για τα οποία εγείρονται τώρα ενστάσεις, ενώ το ίδιο μπορούν να ισχυριστούν και οι Σέρβοι κάτοικοι του Κοσόβου.

Αυτό από μόνο του όμως αυτό το σκηνικό είναι πολύ επικίνδυνο για την περιοχή.

Ο Αλβανικός τύπος κατά καιρούς αναφέρει ότι οι Σέρβοι κομάντος της στρατοχωροφυλακής εισέρχονται στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου, και οι κάτοικοι τρομοκρατούνται από την παρουσία τους.

Πράγματι τέτοια περιστατικά έχουν καταγραφεί αρκετές φορές και αφορούν προειδοποιήσεις από το Βελιγράδι για την συμπεριφορά των αρχών του Κοσόβου στους Σέρβους πολίτες.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση τα δημοσιεύματα αναφέρονται στο χωριό Karačeva, ένα χωριό στο δήμο Kamenica, που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα με  λαθρέμπορους κά.

Οι  ντόπιοι ανέφεραν σήμερα ότι στην περιοχή περιπολεί η σερβική χωροφυλακή εισερχόμενη και εντός του χωριού, με κανονική παρουσία.

Οι Κοσοβάρροι κάτοικοι αναφέρουν ότι ζουν τρομοκρατημένοι και φοβούνται γι 'αυτό.

Η κατάσταση ασφαλείας  εντός των περιοχών του Β. Κοσσυφοπεδίου φαίνεται ότι είναι σε μια μεγάλη «ένταση», και πολλοί φοβούνται σχέδιο πογκρόμ κατά των Σέρβων με κάποια δικαιολογία, κάτι όμως που δεν θα αποδεχθούν ποτέ Βελιγράδι και Μόσχα σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις.

Ενώ έχουμε όλα αυτά, έχουμε ανακατατάξεις και εντός της KFOR.

Την ίδια περίοδο μετά την αποστολή Κροατών στο Κόσοβο και συγκεκριμένα στην βάση Bonsteel,  το ΝΑΤΟ θα  ορίσει θέσεις για Σκοπιανούς στρατιωτικούς για την επάνδρωση της  αποστολής της  KFOR στο Κοσσυφοπέδιο.

Έγινε γνωστό ότι ο επικεφαλής αυτής της ομάδας που θα διοριστεί εκεί θα είναι αλβανικής καταγωγής.

Αυτή η ανησυχία όμως στα σύνορα Κοσόβου και Σερβίας έχει και τις παρενέργειες της σε όλες τις πλευρές.

Η Σερβία ως γνωστόν,  με την συνδρομή των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών έχει κινητοποιηθεί στην περιοχή του Β.Κοσυφοπεδίου για δύο λόγους.

Πρώτον, για τον έλεγχο μεταφοράς όπλων στο Πρέσεβο (εντός Σερβίας) στους Αλβανούς που ζουν εκεί και δεύτερονδιότι ετοιμάζουν διπλή απόσχιση α. του Βόρειου Κοσσυφοπεδίου που κατοικείται στην πλειοψηφία από Σέρβους και β. της σερβικής δημοκρατίας της Βοσνίας.

Υπενθυμίζουμε ότι ο σερβικός στρατός έχει μετακινήσει εδώ και δύο μήνες αδιευκρίνιστο αριθμό αρμάτων μάχης στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, τα οποία ανήκουν στο Β’ Σώμα στρατού που έχει υπό την εποπτεία του την περιοχή αυτή.

Επίσης, είναι γνωστό ότι μετά την ανακήρυξη της δημιουργίας του στρατού του Κοσσυφοπεδίου, τα σερβικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Βούτσιτς ζήτησε από την Ανώτατη Διοίκηση του Σερβικού Στρατού να συγκροτήσει μια επίλεκτη ισχυρή δύναμη μελών των ειδικών δυνάμεων «για να ανταποκριθεί σε κάθε αποστολή που θα τις δοθεί».

Πρόκειται για ένα σκηνικό στο οποίο Ράμα,  Χαραντινάι και Ζάεφ με τις ευλογίες και του Ερντογάν, ετοιμάζουν τα σχέδια τους στην περιοχ , με σκοπό την  στρατιωτική περικύκλωση της Ελλάδος από Βόρεια και δυτικά, ενώ Ρωσία και ΗΠΑ αναμένεται να δώσουν την τελική μάχη για το ποιος θα επικρατήσει τελικά στα Βαλκάνια, με όλα τα σενάρια να είναι ανοικτά μιας και οι διπλωματικές λύσεις όλο και λιγοστεύουν συνεχώς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές