Ελληνοτουρκικά

Άκαρπη η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν: Θράκη, Αιγαίο, «8» και ΑΟΖ στις διεκδικήσεις της Άγκυρας - Δηλώσεις μίσους από τα Κατεχόμενα

Η "παγωμένη" συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν περιείχε όλη την ατζέντα των τουρκικών διεκδικήσεων. Θράκη, μουφτήδες, Αιγαίο, κυπριακό, ενεργειακά έφεραν τον Έλληνα σε δύσκολη θέση, μη μπορώντας να απαντήσει ορθά στα λεγόμενα του "Σουλτάνου".

Τη στιγμή της συνάντησης, βέβαια, από την τουρκοκυπριακή πλευρά, μας ήρθε μια νέα πρόκληση με δηλώσεις για τον Κ.Ατατούρκ και σφαγές όσων αγαπούν τους Ελληνοκυπρίους. Αυτό είναι το "θετικό" κλίμα που προσπαθεί να προωθήσει η κυβέρνηση.

Στα ελληνοτουρκικά δεν πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις. Το καθεστώς Ερντογάν έχει μια σειρά δικδικήσεων από την Ελλάδα, στην οποία θα εμμείνει πάση θυσία.

Το αγκάθι των 8 Τούρκων αξιωματικών που βρήκαν άσυλο στην Ελλάδα συνεχίζει να βαραίνει στις σχέσεις των δυο χωρών και ο Ερντογάν δεν δείχνει διατεθειμένος να ξεχάσει την ιστορία, όπως φάνηκε και από την επικήρυξη των 8, λίγες ώρες πριν φθάσει ο κ. Τσιπρας στην Άγκυρα. Το μήνυμα είχε σταλεί πριν καν πατήσει το πόδι του στην Τουρκία ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Ερντογάν συνεχίζει να απαιτεί την έκδοση τους, αν και γνωρίζει ότι κάτι τέτοιο υπερβαίνει τις δυνάμεις του Αλέξη Τςιπρα. Οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού ότι «οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα» μπορεί να ακούγονται θετικά στην Άγκυρα, αλλά το πρόβλημα παραμένει και ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε την Αθήνα, για το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον με ανάλογες περιπτώσεις.

«Δεν θα πρέπει οι φυγάδες να βρίσκουν καταφύγιο στην Ελλάδα», είπε, και πρόσθεσε ότι περιμένει από την Ελλάδα να σεβαστεί την μνήμη αυτών που έχασαν την ζωή τους στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Προφανώς και στα δικά του αυτιά, τα όσα είπε ο κ. Τσιπρας στην συνέχεια για την διάκριση των εξουσιών ακούστηκαν σαν παραδοξολογίες.

Κατά τα λοιπά ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρεξέκλινε ούτε στιγμή από την πάγια πολιτική των τουρκικών κυβερνήσεων από την μεταπολίτευση και μετά. Κάθε πιθανή αποδοχή ελληνικού αιτήματος, ακόμα και του πιο προφανούς, ακόμα και αυτού που έχει την απόλυτη αποδοχή των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και της Ουάσινγκτον, όπως είναι η επαναλειτουργία της Θεολογικής σχολής της Χάλκης- την οποία επισκέπτεται σε λίγες ώρες ο Αλέξης Τσιπρας- θα συνοδεύεται από ελληνικές υποχωρήσεις σε σχέση με την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. «Θέλετε την Σχολή, δώστε μας τους μουφτήδες», ήταν το μήνυμα του Ταγιπ Ερντογάν.

Οι σημερινοί συμβολισμοί της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην Χάλκη και στον Οικουμενικό Πατριάρχη καθώς και η ξενάγηση μετά στην Αγιά Σοφιά, θα του επιτρέψουν να περάσει το μήνυμα ότι «έξω πάει καλά», ενώ θα δώσουν την ευκαιρία στον Ταγιπ Ερντογάν να απαντήσει στις επικρίσεις των Ευρωπαίων, ότι δεν σέβεται στις θρησκευτικές ελευθερίες. Στο ανατολίτικο παζάρι στο οποίο ειδικεύονται οι γείτονες, τίποτα δεν είναι δωρεάν. Ένα δίνεις, ένα παίρνεις.

Κυπριακό - Προσφυγικό

Ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στο Κυπριακό, τόνισε την ανάγκη για δίκαιη και βιώσιμη λύση προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού που θα καθιστά την επανενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρο μια κανονική χώρα της ΕΕ.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο σημειώνουν πως και ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στο Κυπριακό με όρους επανένωσης της νήσου και πως αυτό φάνηκε και στις συνομιλίες, υπογραμμίζοντας, όμως το θέμα της πολιτικής ισότητας. Οι επόμενες συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν, χωρίς να έχει οριστεί ακόμα το επίπεδο των αξιωματούχων που θα διαβουλευτούν, θα αποτελέσουν τον οδηγό για την ατζέντα των συνομιλιών.

Όσον αφορά το προσφυγικό οι ίδιες πηγές, που έχουν γνώση των συζητήσεων που έγιναν, επεσήμαναν πως από την ελληνική πλευρά έγινε αναφορά συγκεκριμένων σημείων όπου υπάρχουν ζητήματα αυξημένων ροών και αφορούν τόσο στον Έβρο όσο και σε νησιά του Αιγαίου.

«Ο Ατατούρκ θα κρεμούσε όσους αγαπούν τους Ελληνοκύπριους»

Ο Γιαβούζ Εκμεκτσί, μέλος της κεντρικής διοικούσας επιτροπής του κόμματος της Αναγέννησης (των εποίκων) «ξέρασε μίσος» ενάντια σε όσους θέλουν ενωμένη Κύπρο, χρησιμοποιώντας μάλιστα το όνομα του Κεμάλ Ατατούρκ, γράφει πρωτοσέλιδα η Αφρίκα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Εκμεκτσί σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγραψε ότι «αν ο Ατατούρκ ήταν ζωντανός θα κρεμούσε στην Πύλη Κερύνειας όσους αγαπούν τους Ελληνοκύπριους» και χαρακτήρισε όσους επιθυμούν ενωμένη Κύπρο ως «διασταύρωση των Ελληνοκυπρίων», «προδότες» και «λάτρεις των Ελληνοκυπρίων».

Υποστήριξε, δε, ότι θα στείλουν στον «νότο» όσους δεν είναι ευχαριστημένοι με την κατάσταση στα κατεχόμενα και δεν θεωρούν τον εαυτό τους Τούρκο.

Νέες συναντήσεις

Θετικό ήταν το γεγονός πως ο Τούρκος πρόεδρος δεσμεύτηκε για την πραγματοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας το οποίο είχε "παγώσει" από την προφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, αλλά και από τα περιστατικά έντασης που είχαν λάβει χώρα στο Αιγαίο από τις αρχές του 2018.

Συναντήσεις το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν μεταξύ του Γιώργου Κατρούγκαλου και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για το Κυπριακό, αλλά και των γενικών γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών που δεν συζητούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ραντεβού θα κλείσει και ανάμεσα στον Δημήτρη Βίτσα και τον ομόλογό του υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σόιλου για το προσφυγικό.

Στο παλάτι χθες ο Στέργιος Πιτσιόρλας είχε συνάντηση με την υπουργό Εμπορίου της Τουρκίας για όλα τα project που προωθούνται με έμφαση στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Κωνσταντινούπολη, ώστε το πρώτο καράβι να πιάσει λιμάνι μέσα στο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκαν επαφές των δύο υπουργείων Οικονομίας για τη σύνδεση Θεσσαλονίκης - Σμύρνης, αλλά και για επενδύσεις με την παράλληλη διοργάνωση ενός επιχειρηματικού φόρουμ. Για τον turkish stream έμφαση δόθηκε στη συνεργασία της Τουρκίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας και κατ’ επέκταση της Ρωσίας.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...