Ενέργεια

Σοκ και δέος στην Άγκυρα: Οι ΗΠΑ στέλνουν τελεσίγραφο για τον «Turk Stream» - Το σχέδιο για οικονομικό «πνιγμό» της Τουρκίας

Θα λάβουν την μορφή «χιονοστιβάδας» οι κυρώσεις των εξαγριωμένων Αμερικανών αξιωματούχων προς την Τουρκία, όχι μόνο για την επικείμενη αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400, αλλά και για τον αγωγό Turk Stream, ο οποίος αποτελεί «κόκκινο πανί» στα σχέδια της Ουάσιγκτον για την πώληση αμερικανικού υγροποιημένου αερίου με κύρια βάση στην Αλεξανδρούπολη.

Έρχονται σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα καταιγιστικές εξελίξεις στο θέμα αυτό κατά της Τουρκίας, η οποία βιώνει έναν αδυσώπητο πληθωρισμό και ραγδαία άνοδο των τιμών σε βασικά είδη διατροφής.    

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, κατά τη διάρκεια της περιοδείας τους στις ευρωπαϊκές χώρες την επόμενη εβδομάδα, θα  καλέσει» όλους τους αξιωματούχους των χωρών αυτών (εκτός Σερβίας  στην οποία ξεκίνησαν διαδηλώσεις κατά του Βούτσιτς), να εγκαταλείψουν την υποστήριξή τους στο έργο του αγωγού «Turk Stream», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών.

Ο Πομπέο  θα επισκεφθεί την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, την Πολωνία, το Βέλγιο και την Ισλανδία στις 11-15 Φεβρουαρίου.

«Στην Ουγγαρία θα συνεχίσουμε να επιμένουμε στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού στην Κεντρική Ευρώπη», δήλωσε ο ίδιος.

 Επιπλέον, ο Πομπέο θα καλέσει την Ουγγαρία να «σταματήσει να εμποδίζει τη συνεργασία του ΝΑΤΟ με την Ουκρανία».

«Προσπαθούμε να ενισχύσουμε τη διπλωματική, εμπορική, στρατιωτική και πολιτιστική μας δέσμευση σε όλη την Κεντρική Ευρώπη.

Οι ΗΠΑ κινούνται μετωπικά κατά της Άγκυρας για τρεις  λόγους:

α. το περιβάλλον του Ερντογάν προσπάθησε να παρουσιάσει ως «νορμάλ» τις τεταμένες σχέσεις των δύο πλευρών, μετά από τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Τραμπ  .

β. Διότι περατώνεται οσονούπω το χερσαίο τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου Turk Stream, ενώ Τούρκοι και Ρώσοι αναμένουν την διέλευση του είτε σε ελληνικό, είτε σε βουλγαρικό έδαφος, κάτι που οι ΗΠΑ …λογικά δε θα το επιτρέψουν σε καμία των περιπτώσεων.

γ. Ο Ερντογάν έχει συνάψει ουσιαστικά στρατιωτική συμφωνία με την Ρωσία και το Ιράν (Συρία), ενώ ασκεί μέσω του καθεστώτος του αντισημιτική πολιτική όσον αφορά την Ιερουσαλήμ εμφανίζοντας τον εαυτό του ως υπερασπιστή των Παλαιστινίων και όλων των μουσουλμάνων, ή τουλάχιστον αυτό επιδιώκει.

Η  θέση της Ουάσινγκτον για τα ενεργειακά θέματα δόθηκε εδώ και καιρό από τον Αμερικανό υπουργό ενέργειας Rick Perry, ο οποίος  προέτρεψε την Ουγγαρία και τους «γείτονές της» να αποφύγουν οποιαδήποτε συμμετοχή και συνεργασία με τη Ρωσία.

Ο Turk Stream έχει δύο γραμμές με μήκος 930 χιλιόμετρα και έχει δυναμικότητα 15,75 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Το όλο έργο εκτελεί η ρωσική εταιρεία Gazprom και αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη του 2019.

Ξεκινούν ήδη οι … «παρενέργειες» κατά του Ερντογάν από διεθνείς οργανισμούς

Την ίδια στιγμή η διεθνής επιτροπή IPU επαναλαμβάνει την έντονη ανησυχία της για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βουλευτών στην Τουρκία.

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU) δημοσίευσε έκθεση σχετικά με υποθέσεις 417 βουλευτών σε 37 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.

Σήμερα όμως Τούρκος εισαγγελέας διέταξε το κλείσιμο δύο πολιτικών κομμάτων στη χώρα λόγω του ονόματος του Κουρδιστάν το οποίο  φέρουν στην ονομασία τους.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα του Κουρδιστάν και το Κόμμα της Ελευθερίας του Κουρδιστάν έχουν πλέον κλείσει από τις τουρκικές αρχές, χωρίς να έχουν καμία πιθανότητα να συμμετάσχουν στην πολιτική διαδικασία στη χώρα.

Το Σύνταγμα της Τουρκίας απαγόρευσε τη χρήση της λέξης «Κουρδιστάν» σε οποιαδήποτε επίσημη πολιτική ρητορική.

Σύμφωνα με έκθεση της εφημερίδας Aydınlık, ορισμένα άλλα πολιτικά κόμματα προειδοποιήθηκαν να αλλάξουν τα επίσημα ονόματα των κομμάτων τους, αλλιώς θα  αντιμετωπίσουν την ίδια μεταχείριση.

Ωστόσο, τα πολιτικά κόμματα άσκησαν έφεση στο Τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο θα αποφανθεί τελεσίδικα στις 13 Φεβρουαρίου.

Η IPU, μια παγκόσμια οργάνωση που εργάζεται σε στενή συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη, ανέφερε λίστα με παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των βουλευτών παγκοσμίως στην έκθεση.

Η Επιτροπή, ένα ειδικό όργανο αφιερωμένο στην υπεράσπιση των εκλεγμένων διωκόμενων βουλευτών, επανέλαβε τις ανησυχίες της για την κατάσταση σε Τουρκία και  Καμπότζη.

«Η οργάνωση εξακολουθεί να ανησυχεί για την κατάσταση  βουλευτών στις χώρες αυτές», ανέφερε η έκθεση της .

Σε προηγούμενη έκθεσή της, η επιτροπή ανακοίνωσε ότι οι αποστολές παρουσίας μελών της σε δίκες απέτυχαν εξαιτίας της άρνησης άδειας εισόδου των τουρκικών  αρχών.

Τελικά τρεις αποστολές παρακολούθησης στην Τουρκία πραγματοποιήθηκαν το 2018. Ωστόσο, οι τουρκικές αρχές δεν έχουν ακόμη εξουσιοδοτήσει μια διερευνητική αποστολή που θα επιτρέψει στην UIP να επισκεφθεί Κούρδους βουλευτές που είναι υπό κράτηση.

Τον περασμένο μήνα, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης επέστησε την προσοχή στην επιδείνωση της κατάστασης Κούρδων  πολιτικών της αντιπολίτευσης στην Τουρκία.

15 πρώην Βουλευτές  από το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), συμπεριλαμβανομένων του πρώην αντιπροέδρου του κόμματος, και ενός βουλευτή από το   αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα των φυλακών στην Τουρκία.

Εκτιμήσεις ειδικών φέρουν τον Ερντογάν για το θέμα του αγωγού Turk Stream  και των πυραύλων S-400 να είναι πραγματικά στην «γωνία» , διότι θα τα «σπάσει» οριστικά είτε με την Μόσχα , είτε με την Ουάσιγκτον, με απροσδιόριστες συνέπειες και στις δύο περιπτώσεις.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...