Εκκλησία

Πάπας Φραγκίσκος: «Ο χριστιανικός και ο ισλαμικός κόσμος υπερασπίζονται κοινές αξίες»

Του Μανώλη Κείου

Σημαδιακό και με πολλούς συμβολισμούς ήταν το ταξίδι του Πάπα Φραγκίσκου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.  Όπως δήλωσε ο ίδιος χθες "έγραψε μια νέα σελίδα στην ιστορία του διαλόγου μεταξύ του Χριστιανισμού και του Ισλάμ και στη δέσμευση για προώθηση της ειρήνης στον κόσμο με βάση την ανθρώπινη αδελφοσύνη" .

Μιλώντας στο εβδομαδιαίο ακροατήριο, ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε ότι είχε επίγνωση ότι το ταξίδι του - η πρώτη παπική επίσκεψη στην Αραβική Χερσόνησο - έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της 800ης επετείου της συνάντησης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης με τον σουλτάνο al-Malik al-Kamil. «Σκέφτηκα τον Άγιο Φραγκίσκο κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού», είπε ο Πάπας. «Με βοήθησε να κρατήσω στην καρδιά μου το Ευαγγέλιο, την αγάπη του Ιησού Χριστού, όπως έζησα τις διάφορες στιγμές της επίσκεψης».

Ο ποντίφικας επισήμανε την υπογραφή του εγγράφου για την ανθρώπινη αδελφοσύνη με τον μεγάλο ιμάμη του τζαμιού Al-Azhar, το οποίο είπε ο Πάπας, πως αντιπροσωπεύει ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός. Σε αυτό το έγγραφο, είπε, "επιβεβαιώσαμε το κοινό καθήκον όλων των ανδρών και των γυναικών να είναι αδελφοί και αδελφές, στο μέτρο που όλοι είναι παιδιά του Θεού". Οι δύο ηγέτες καταδίκασαν επίσης «κάθε μορφή βίας, ειδικά εκείνες που ντύνονται με θρησκευτικά κίνητρα» και δεσμεύτηκαν «να εξαπλώσουν τις αυθεντικές αξίες και την ειρήνη σε ολόκληρο τον κόσμο». Ο Φραγκίσκος ενθάρρυνε τους ανθρώπους να διαβάσουν το Έγγραφο "επειδή δίνει τόση ώθηση να προχωρήσουμε στο διάλογο για την ανθρώπινη αδελφοσύνη".

Προστασία κοινών αξιών

Ο Πάπας Φραγκίσκος σημείωσε ότι υπάρχει "έντονος πειρασμός" στην εποχή μας "να βλέπουμε μια σύγκρουση μεταξύ χριστιανικού και ισλαμικού πολιτισμού και να θεωρούμε τις θρησκείες ως πηγή συγκρούσεων". Εξήγησε ότι η υπογραφή του εγγράφου έπρεπε να είναι ένα «σαφές και αποφασιστικό» σημάδι ότι «παρά την ποικιλομορφία των πολιτισμών και των παραδόσεων, ο χριστιανικός κόσμος και ο ισλαμικός κόσμος εκτιμούν και υπερασπίζονται τις κοινές αξίες».

Τέλος, όπως έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο ταξίδι που όπως είπε αντικατοπτρίζει τη συνάντησή του με το χριστιανικό λαό που ζει στα ΗΑΕ. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας στο Στάδιο Zayed Sports City, είπε, «προσευχηθήκαμε με ιδιαίτερο τρόπο για ειρήνη και δικαιοσύνη, με ιδιαίτερες προθέσεις για τη Μέση Ανατολή και για την Υεμένη» ειδικότερα.

Για τον Πάπα το συγκεκριμένο ταξίδι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα "σχετίζεται με τις εκπλήξεις του Θεού", όπως ανέφερε συμπερασματικά "Ας τον δοξάζουμε και την πρόνοια Του και ας προσευχόμαστε ότι οι σπόροι που σπέρνονται θα μπορούσαν να φέρουν καρπούς σύμφωνα με το άγιο θέλημά Του".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...