Εκκλησία

ΗΠΑ και Φανάρι «δηλητηριάζουν» το Άγιο Όρος σπέρνοντας το ζιζάνιο του διχασμού-Οι τελευταίες κινήσεις και ο αναβρασμός-Ποια μοναστήρια έκλεισαν τις πόρτες στους Ουκρανούς

Την πιο αγνή μορφή της Ορθοδοξίας, τον αγιορείτικο μοναχισμό, επιχειρούν να δηλητηριάσουν ΗΠΑ και Φανάρι με αφορμή το ουκρανικό ζήτημα και την μόνιμη αντιπαράθεση Αμερικής-Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Την προηγούμενη εβδομάδα το “χτύπημα” ήταν διπλό και ηχηρό. Από την μια ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιτ ο οποίος συναντήθηκε με τον πολιτικό διοικητή του Αγίου Όρους Κωνσταντίνο Δήμτσα για να...δώσει γραμμή σε συνέχεια της επίσκεψής του τον περασμένο Απρίλιο στην Αθωνική Πολιτεία. Όπως ανέφεραν οι σχετικές ανακοινώσεις οι κ.κ. Δήμτσας και Πάιατ συζήτησαν την... άρρηκτη σύνδεσή του με το Οικουμενικό Πατριαρχείο....

Με λίγα λόγια ο Αμερικανός “εκατόνταρχος” επιχειρεί να “στρατολογήσει” τους Αγιορείτες στην “λεγέωνα” του κόντρα στην “κακιά” Ρωσία.

Και την ίδια στιγμή το Φανάρι προχώρησε σε μια απαράδεκτη κίνηση να στείλει τους μη αναγνωρισμένους Επισκόπους της νεάς ουκρανικής Εκκλησίας να επισκεφθούν το “περιβόλι της Παναγιάς” μεγιστοποιώντας τον διχασμό της αγιορείτικης κοινότητας, η οποία επισήμως αρνήθηκε να στείλει αντιπροσωπεία στην ενθρόνιση Επιφάνιου.

Σαν να μοιάζει να θέλει να εκδικηθεί τους Αγιορείτες το Φανάρι έστειλε τους μη αναγνωρισμένους από καμία Εκκλησία ρασοφόρους, οι οποίοι μάλιστα τέλεσαν και λειτουργία σε κάποιες μονές.

Αλλά το σχέδιο του Φαναρίου ειχε διαφανεί από την περασμένη εβδομάδα. Όταν με το ζόρι ή χωρίς έστειλε δύο ηγούμενους αγιορείτικων μονών που είχαν καλές σχέσεις με την Ρωσία στην ενθρόνιση Επιφάνιου. Και όταν η υγεια του Βατοπαιδινού ηγουμένου Εφραίμ τον πρόδωσε, είχε και Plan B με παρουσία ενός μοναχού για να εκπροσωπήσει το Βατοπαίδι.

Στο όποίο Βατοπαίδι τον περασμένο Απρίλιο μοίραζε χαμόγελα ο Τζεφρι Πάιατ... Έτσι για να κλείνει ο κύκλος των...συγκυριών...

Και φτάσαμε στο σημείο Αγιορείτες μοναχοί να εγκαταλείψουν τη Μονή Βατοπαιδίου μετά την επίσκεψη από την ουκρανική αντιπροσωπεία.

Σύμφωνα με μια πηγή στο Πατριαρχείο της Μόσχας, επτά Ρώσοι, Ουκρανοί και Μολδαβοί μοναχοί έφυγαν και αποφάσισαν να πάνε στη Μονή του Αγίου Παντελεήμονα. Στην οποία ρώσικη μονή υπήρξε κατηγορηματική άρνηση υποδοχής της ουκρανικής αντιπροσωπείας

Υπάρχουν επίσης πληροφορίες ότι πολλοί από τους Έλληνες μοναχούς που ζουν στο Βατοπαίδι είναι επίσης αρκετά δυσαρεστημένοι με τη θέση που έχει πάρει η ηγεσία του μοναστηριού και θεωρούν ότι οι εκπρόσωποι της νέας ουκρανικής δομής είναι σχισματικοί.

Όσον αφορά την ρώσικη μονή Παντελεήμονος ο Αρχιμανδρίτης Ευλογιος(Ιβάνωφ), ηγούμενους της Μονής , δεν επέτρεψε στον Επίσκοπο των Ουκρανών Παύλο Γιούρι, να εισέλθει στο ρωσικό μοναστήρι στο Άγιο Όρος.

Πηγές από την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ενημέρωσαν ότι ο ηγούμενος απλώς έκλεισε τις πύλες της μονής ενώπιον των εκπροσώπων της νέας εκκλησίας της Ουκρανίας και δεν τους επέτρεψε να εισέλθουν και να προσκυνήσουν τα ιερά λείψανα, εξηγώντας ότι δεν αναγνωρίζονται στο μοναστήρι.

Ανώτεροι αξιωματούχοι του Πατριαρχείου Μόσχας που αναφέρονται στην Ορθόδοξη διδασκαλία επεσήμαναν περισσότερο από μία φορά ότι οι άνθρωποι που συλλειτουργούν με σχισματικούς πέφτουν οι ίδιοι σε σχίσματα.

Δύο ακόμη μοναστήρια σύμφωνα με πληροφορίες έκλεισαν τις πύλες τους στην ουκρανική  αντιπροσωπεία. Οι μονές Δοχειαρίου και Ζωγράφου αρνήθηκαν τελείως να τους επιτρέψουν να εισέλθουν στα μοναστήρια τους και μια ακόμη μονή, η Σιμωνόπετρα, τους επέτρεψε μόνο να προσκυνήσουν τα λείψανα της μονής.

Σήμερα αναμένεται να υπάρξει συνάντηση της Ιεράς Κοινότητας για να συζητήσει το επίμαχο ζήτημα της Ουκρανίας.

Το Φανάρι και οι ΗΠΑ λοιπόν με προβοκατόρικο τρόπο και με βάση τους πρόθυμους που έχουν βρει στο Άγιο Όρος έχουν επιφέρει τον υπέρτατο διχασμό στο “περιβόλι της Παναγιάς”.

Κι ενώ καμία άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αναγνώρισε τη νέα ουκρανική εκκλησιαστική πραγματικότητα ούτε συμφώνησε να στείλει μια αντιπροσωπεία στην ενθρόνιση,Φανάρι και ΗΠΑ επιχειρούν να δώσουν την εντύπωση πως στο Άγιο Όρος η νέα Εκκλησία είναι αποδεκτή.

Η Ιερή Κοινότητα όμως πρόσφατα καταψήφισε επίσημα την αποστολή αντιπροσωπείας στην ενθρόνιση Επιφάνιου, με 13 μοναστήρια να καταψηφίζουν. Αντιθέτως 7 αγιορείτικα μοναστήρια έχουν μέχρι στιγμής δείξει στήριξη στους Ουκρανούς της νέας εκκλησίας, είτε με θετική ψήφο στην ψηφοφορία για να παρακολουθήσουν την ενθρόνιση του επικεφαλής τους, είτε υποδεχόμενοί τους στα μοναστήρια τους. Αυτές οι μονές είναι οι: Ιβήρων, Σταυρονικήτα, Ξενοφώντος, Κουτλουμουσίου, Παντοκράτορας, Βατοπαιδίου και η νέα αδελφότητα της Μονής Εσφιγμένου

Από την ρωσική πλευρά έχει υπάρξει η πρώτη αντίδραση.

Ο Πρύτανης της Θεολογικής Ακαδημίας της Μόσχας Αρχιεπίσκοπος Βερέγιας Αμβρόσιος έγραψε:

«Μπροστά στα μάτια μας, το ένα μετά το άλλο Αγιορείτικο Μοναστήρι ενώνεται με τους σχισματικούς, διαπράττοντας μία ασύλληπτη προδοσία κατά των Ορθοδόξων στην Ουκρανία, οι οποίοι εκδιώκονται, εκβιάζονται, ξυλοκοπούνται και εξωθούνται από τις εκκλησίες τους».

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος διέταξε την σχισματική αντιπροσωπεία να επισκεφθεί και τα 20 μοναστήρια στο Άγιον Όρος, έγραψε.

«Η Ξενοφώντος, η Παντοκράτορος και η Νέα Εσφιγμένου έχουν ήδη εισέλθει σε κοινωνία με σχισματικούς και αυτοχειροτόνητους, σφίγγοντας τα χέρια των διωκτών της Εκκλησίας στην Ουκρανία … Πόσο πανούργα χλευάζει τους ανθρώπους ο εχθρός της ανθρωπότητας !».

Αξίζει να σημειωθεί πως στις αρχές του Νοεμβρίου, απαγορεύτηκε η είσοδος του Αρχιεπισκόπου Αμβροσίου στο έδαφος της Ουκρανίας, στο πλαίσιο της απόφασης του Ποροσένκο ότι όλοι οι κληρικοί της Κανονικής Εκκλησίας δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ουκρανία.

Τέλος στα γραφεία του ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έφτασε κείμενο με πληροφορίες από Αγιορείτες Πατέρες που επιβεβαιώνει εν πολλοίς το παραπάνω ρεπορτάζ και αναφέρει :

"Πολλές ψευδείς ειδήσεις «fake news» γράφτηκαν τις τελευταίες μέρες για την πρόσφατη επίσκεψη ομάδας Ουκρανών με επικεφαλής τον «Επίσκοπο Οδησσού» Παύλο στο Άγιο Όρος. Τα παρακάτω γράφονται μετά από έγκυρες πληροφορίες από Αγιορείτες Πατέρες, προς αποκατάσταση της αλήθειας:
Κατ΄ αρχήν το Άγιο Όρος ΔΕΝ υποδέχθηκε τους Ουκρανούς της νέας «Εκκλησίας» της Ουκρανίας. Τους υποδέχθηκαν μόνο μερικές Μονές (κυρίως αυτές που έχουν στενούς «δεσμούς» με το Οικουμενικό Πατριαρχείο).

Η υποδοχή τους ήταν καθαρά τυπική και διαδικαστική. Η Ιερά Επιστασία ΔΕΝ χορήγησε το συστατήριο έγγραφο που δίνεται συνήθως στους Αρχιερείς, όπου γράφει: «...γνωρίζομεν Υμίν ότι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ... ευρίσκεται εις τον Ιερόν ημών Τόπον δια λόγους προσκυνηματικούς, εφωδιασμένος μέντοι γε δια της νενομισμένης συστάσεως του Σεπτού Οικουμενικού Πατριαρχείου και επ΄ αδεία έχων ιερουργείν ενταύθα συμφώνως προς τα θέσμια και την τάξιν του Αγιωνύμου ημών Όρους. Όθεν, φιλαδέλφως προτρεπόμεθα Υμίν όπως επιφυλάξητε την προσήκουσαν πρόφρονα δοχήν και ξενίαν...». (Τυπικό Συστατήριο φαίνεται στην παρακάτω εικόνα). Αν υπάρχει τέτοιο έγγραφο, ας το παρουσιάσουν οι Ουκρανοί!

Επομένως οι Μονές φέρθηκαν κατά βούληση, όπως είναι ελεύθερες να ενεργήσουν. Η Μονή Παντοκράτορος τους επέτρεψε να λειτουργήσουν. Στο κονάκι της Μονής Εσφιγμένου τους υποδέχθηκε μόνο ο ηγούμενος, χωρίς να φοράει ούτε το ράσο του! Η Μονή Αγ. Παντελεήμονος δεν τους δέχθηκε. Τις επόμενες μέρες θα πληροφορηθούμε πως φέρθηκαν οι υπόλοιπες 2-3 Μονές που επισκέφθηκαν.

Η ουκρανική προπαγάνδα παρουσίασε το γεγονός σαν αποδοχή της «νέας Εκκλησίας» από το Άγιο Όρος.
Η αλήθεια είναι διαφορετική: Η Ιερά Κοινότητα δεν έστειλε αντιπροσωπεία στην ενθρόνιση του νέου «Αρχιεπίσκοπου» και η Ιερά Επιστασία δεν χορήγησε Συστατήριο έγγραφο. Η επίσημη θέση του Αγίου Όρους δεν έγινε ακόμα γνωστή".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ