Κυπριακό

«Βόμβα» Ακάρ: Σε ετοιμότητα τέθηκαν οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις στην Κύπρο

Σε άκρως ανησυχητικές δηλώσεις προέβη ο Χουλούσι Άκαρ ο οποίος πέρα από την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, βάζει στο παιχνίδι και την Κύπρο. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «λαμβάνονται κάθε είδους μέτρα», εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς, πολεμικές προετοιμασίες των τουρκικών δυνάμεων στην Κύπρο, τη στιγμή που ο «Αττίλας» προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στα Στροβίλια. Αυτό όμως είναι μόνο το κερασάκι στην τούρτα καθώς οι Τούρκοι επιχειρούν να δημιουργήσουν αστάθεια σε όλο το μήκος της γραμμής αντιπαράταξης με νέες σκοπιές και στήσιμο πολυβολείων.

“Λαμβάνονται κάθε είδους μέτρα στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο”, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στην Καισάρεια, μετά τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. 

Στην ομιλία του ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “προβαίνουμε σε κάθε είδους δραστηριότητα για την προάσπιση των δικαιωμάτων και του δικαίου μας στην 462 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων γαλάζια πατρίδα μας”.

“Λαμβάνονται κάθε είδους μέτρα στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο και τη Μαύρη Θάλασσα. Δεν έχει καμιά ευκαιρία επιτυχίας κανένα βήμα που δεν συμπεριλαμβάνουν την Τουρκία. Σε αυτά τα μέρη που ανέφερα, δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο”, ανέφερε.

Οι προηγούμενες δηλώσεις είναι άκρως ανησυχητικές καθώς η κατοχική δύναμη συνεχίζει την τακτική των εντάσεων και των προσπαθειών για την επιβολή νέων τετελεσμένων στην Κύπρο και συγκεκριμένα στα Στροβίλια.

Έγινε γνωστό ότι οι κατοχικές δυνάμεις προωθήθηκαν στην περιοχή των Στροβιλιών. Όπως έγραψε ο «Φιλελεύθερος, οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις προχώρησαν και απέκλεισαν με βαρέλια, κάγκελα και αλυσίδες την περιοχή στην οποία διαμένουν τρεις οικογένειες σε τρεις κατοικίες οι οποίες βρίσκονται στη νεκρή ζώνη.

Οι κατοχικές δυνάμεις απαιτούσαν επίδειξη ταυτοτήτων ή διαβατηρίων και δημιουργούσαν προβλήματα στην ομαλή διαβίωση των οικογενειών. Οι Ελληνοκύπριοι παρεμποδίζονταν συστηματικά στην ελεύθερη διακίνησή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ενέργειες προσπάθειας παραβίασης του status quo περιλαμβάνονται εκτός από τα Στροβίλια σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», και οι εξής ενέργειες:

– Η προώθηση σκοπιάς και νέων θέσεων στην περιοχή του Αστρομερίτη.

– Το στήσιμο πολυβολείων στην περιοχή της Δερύνειας.

– Οι συστηματικές παραβιάσεις του στάτους στην Πύλα με παρουσία στελεχών του κατοχικού στρατού και λεγόμενων αστυνομικών παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται.

Η ανακοίνωση του κυπριακού ΥΠΕΞ για τα Στροβίλια

Το κυπριακό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι: «Η Κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση και βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση και συνεργασία με την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, η οποία εργάζεται προς την κατεύθυνση της άρσης των παραβιάσεων με στόχο την πλήρη αποκατάσταση του status quo στην περιοχή».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Σε σχέση με τα πρόσφατα γεγονότα στην περιοχή Στροβιλιών και με αφορμή δημοσιεύματα, το Υπουργείο Εξωτερικών επιθυμεί να σημειώσει τα ακόλουθα:

«Την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου 2019, ο τουρκικός κατοχικός στρατός, επικαλούμενος ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς για δήθεν φαινόμενα λαθρεμπορίου στην εν λόγω περιοχή, τοποθέτησε σε αγροτικό δρόμο κιγκλιδώματα παρεμποδίζοντας τη διέλευση των κατοίκων από το συγκεκριμένο δρόμο, τον οποίο οι τελευταίοι χρησιμοποιούν για πρόσβαση στις καλλιέργειες τους.

Τις αμέσως επόμενες μέρες ο κατοχικός στρατός ενημέρωσε τους κατοίκους των Στροβιλιών ότι πλέον θα ισχύουν νέες «διαδικασίες» κατά την έξοδο τους από τα Στροβίλια προς τις Βρετανικές Βάσεις. Παράλληλα το κατοχικό καθεστώς ξεκίνησε να διενεργεί ελέγχους σε όσους επισκέπτονται την περιοχή των Στροβιλιών, περιλαμβανομένων και των μελών της Ειρηνευτικής Δύναμης, σε σημείο που εφάπτεται του ορίου των Βρετανικών Βάσεων.

Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, προέβη σε σχετικά διαβήματα προς την Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο, προς τη Γραμματεία του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, όπως επίσης προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών έχει, μετά από σχετική διερεύνηση, καταγράψει επισήμως ότι οι πρόσφατες ενέργειες του κατοχικού στρατού αποτελούν νέες παραβιάσεις του στρατιωτικού status quo στην περιοχή και προβαίνει σε σχετικά διαβήματα προς τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις.

Η Κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση και βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση και συνεργασία με την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, η οποία εργάζεται προς την κατεύθυνση της άρσης των παραβιάσεων με στόχο την πλήρη αποκατάσταση του status quo στην περιοχή».

«Ο τρόμος επέστρεψε στα Στροβίλια»

Είναι προφανές από την ανακοίνωση ότι η πρόκληση στα Στροβίλια είναι μεγάλη, καθώς αυθαίρετα ο «Αττίλας» κλέβει μέτρα από κυπριακό έδαφος κι επιχειρεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα στην περιοχή.

Όπως μεταδίδει ο «Φιλελεύθερος» της Κύπρου: «Ο τρόμος επέστρεψε στα Στροβίλια, προκαλώντας έντονη ανησυχία στους λιγοστούς κατοίκους, αλλά και σε Ε/κ γεωργούς που διατηρούν κτήματα κοντά στον οικισμό και προέρχονται από τη Δερύνεια, το Φρέναρος και Αχερίτου- Βρυσούλλες».

Η εφημερίδα μάλιστα σε οδοιπορικό της κατέγραψε συγκλονιστικά ντοκουμέντα που, όπως αναφέρει, παραπέμπουν σε οικιστική προέλαση του Αττίλα, μέχρι μόλις μερικά μέτρα από το φυλάκιο της Αστυνομίας των Βάσεων η οποία είναι υπεύθυνη για τη διέλευση των οχημάτων από το κατοχικό οδόφραγμα.

Πιο συγκεκριμένα, τουλάχιστον τέσσερα σπίτια Ελληνοκυπρίων, είναι ολοφάνερο ότι έχουν κατοικηθεί εδώ και ένα περίπου μήνα, καταγγέλλουν κάτοικοι.

«Και όσοι είναι δυνατόν να μην το πιστεύουν, να έρθουν στην περιοχή να τους τα δείξουμε ή το βράδυ να ακούσουν τις φωνές των παιδιών των Τούρκων και τα φώτα που ανάβουν», έλεγαν χαρακτηριστικά κάτοικοι της περιοχής.

Προσθέτοντας, ότι αυτό αποτελεί σαφή παραβίαση του μέχρι τώρα στάτους-κβο της νεκρής ζώνης, γιατί όπως ανέφεραν, το 1974 τον Αύγουστο μια ύλη τουρκικών αρμάτων μάχης είχε προελάσει πλησίον του οικισμού, πολύ κοντά στα σπίτια που έχουν κατοικηθεί αλλά ανακόπηκαν τότε από Βρετανούς στρατιώτες και ειρηνευτές.

Μετά από διαβουλεύσεις που διεξήχθησαν, οι ένοπλοι στρατιώτες και αξιωματικοί του Αττίλα, πείσθηκαν να αποσυρθούν πιο μέσα, νοτιανατολικά, αποδεχόμενοι ότι η περιοχή βρισκόταν πολύ κοντά στις Βρετανικές Βάσεις. Διατηρώντας φυλάκιο, (αυτό που υπάρχει σήμερα), πάνω στον παλιό δρόμο Λάρνακας – Αμμοχώστου, γύρω στα δέκα σπίτια των Στροβιλιών, παραμένουν έκτοτε ακατοίκητα.

Σπίτια, όμως, που όπως επισημαίνουν οι Ε/κ στην περιοχή, τώρα βρίσκονται πίσω από τις δύο ή και τις τρεις κατοικίες που επιδιόρθωσε και έδωσε προς κατοίκηση ο στρατός του Αττίλα.

Νέα εξέλιξη, που όπως τονίστηκε από τους ίδιους, εύλογα πλέον παραπέμπει στο ενδεχόμενο, ανά πάσα στιγμή στο επόμενο διάστημα, οι Αττίλες, να προχωρήσουν σε περαιτέρω, ή και πλήρη εποικισμό του οικισμού των Στροβιλιών.

Δυναμική αντίδραση

«Σθεναρή καταγγελία των νέων τετελεσμένων της αυθαιρεσίας του Αττίλα. Μέσα από πνεύμα ενότητας, καταγγελία της Τουρκίας, ώστε να αισθανθούν ότι δεν είναι μόνοι», ήταν μόνο μερικά από τα συγκλονιστικά μηνύματα που θέλησαν να στείλουν οι αγρότες της περιοχής, τους οποίους συνάντησε ο Φιλελεύθερος κατά το οδοιπορικό του, στην ερημική περιοχή, νότια των κατοικιών που εποίκησαν οι Αττίλες και πίσω από το τουρκικό φυλάκιο στο οδόφραγμα των Στροβιλιών.

«Πείτε τους πως έχουμε παράπονο γιατί μας ξέχασαν. Ούτε στα δελτία δεν μας δίνουν τόση σημασία. Να τους πείτε πως θέλουμε να μην μας ξεχνούν και έχουμε παράπονο», είπε μια γυναίκα που ήταν στο χωράφι «που της έδωσαν οι γονείς της», μαζί με τον σύζυγο της. Τα μηνύματα των ακριτών της κυπριακής γης, στα μαρτυρικά για μια ακόμη φορά στην ιστορία τους, Στροβίλια.

Έντονη ανησυχία των κατοίκων

Αποφεύγοντας να μιλήσουν επώνυμα οι γεωργοί της περιοχής, αλλά και κάποιοι κάτοικοι των Στροβιλιών, (για ευνόητους λόγους), μας κάλεσαν να μεταφέρουμε τις ανησυχίες τους:

Πρώτον, η αυθαίρετη ενέργεια των Τούρκων, έφερε ακόμα πιο κοντά το τουρκικό στοιχείο και μάλιστα στρατιωτικούς του Αττίλα, στα λιγοστά σπίτια των Ε/κ κατοίκων του μικρού οικισμού. Σε μια περιοχή όπου η Εθνική Φρουρά βρίσκεται μακριά και η μόνη τους ασφάλεια είναι οι ελάχιστοι άντρες που διατηρούν στο σημείο, η Αστυνομία των Βάσεων και το Τελωνείο τους, καθώς επίσης και τα Ηνωμένα Έθνη.

Επίσης στην περιοχή, οι ένοπλοι στρατιώτες του Αττίλα, βγάζουν σκοπιά λίγα μόλις μέτρα από τις αυλές των ε/κ κατοικιών.

Δεύτερον, ανησυχούν πλέον όμως πολύ έντονα και οι Ε/κ κτηματίες νοτιοανατολικά του οικισμού των Στροβιλιών και πιο πολύ αυτοί των οποίων τα χωράφια βρίσκονται παραπλήσια των ε/κ κατοικιών που παράνομα κατοίκησαν οι Τούρκοι.

Ανησυχίες που έχουν να κάνουν κυρίως με το ενδεχόμενο οι Τούρκοι να θελήσουν κάποια στιγμή να τους αποτρέψουν από το να εισέρχονται και να καλλιεργούν τα χωράφια τους, επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας για όσους δικούς τους, διαμένουν σε αυτές τις κατοικίες.

(Ούτως ή άλλως κάποιοι από αυτούς τους κτηματίες λόγω φόβου απέφευγαν για πολλά χρόνια να καλλιεργούν τη γη τους και ξεθάρρεψαν μόνο τα τελευταία χρόνια, κάτι που φαίνεται πλέον να ανατρέπεται).

Από το 2000 η επέκταση

Σύμφωνα με τον Συνταγματάρχη ε.α Άντη Λοΐζου από το 2000 ο «Αττίλας» επεκτείνει την κατοχή, προσαρτώντας εδάφη εντός της Νεκρής Ζώνης.

«Το 2000, επί Προεδρίας Γλαύκου Κληρίδη και Υπουργού Άμυνας Σωκράτη Χάσικου οι Τούρκοι έκαναν τις πρώτες τους κινήσεις στα Στροβίλια και προσάρτησαν ένα μικρό μέρος των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας στη νεκρή ζώνη. Έτσι, τροποποίησαν υπέρ τους τα όρια της νεκρής ζώνης», ανέφερε ο κ. Λοΐζου.

«Η Τουρκία κατάφερε να εκμεταλλευτεί την κατάσταση και να προχωρήσει στις παράνομες αυτές ενέργειες λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους των Βρετανικών Βάσεων και με την ανοχή των Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε ο κ. Λοΐζου.

Υπενθυμίζεται ότι τα Στροβίλια είναι χωριό το οποίο βρίσκεται εντός των Βρετανικών Βάσεων και εκτείνεται εντός της νεκρής ζώνης, δηλαδή σε έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Η πρώτη κατάληψη εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή έγινε το 2000. Από το 2000 τα Ηνωμένα Έθνη σε όλες τις εκθέσεις τους, καλούν την Τουρκία να αποκαταστήσει το έδαφος στα Στροβίλια», σύμφωνα με τον ίδιο ενώ όπως λέει «μετά το 2000 υπήρχαν κι άλλες πανομοιότυπες περιπτώσεις όπως για παράδειγμα στη Ζώδια και στον Πύργο όπως και σε άλλα σημεία εντός της Νεκρής Ζώνης, όπου οι Τούρκοι προχωρούσαν και καταλάμβαναν έδαφος με την μέθοδο της σαλαμοποίησης (κομματάκι – κομματάκι)».

Να σημειωθεί ότι η Νεκρή Ζώνη αποτελεί ξεκάθαρα έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας το οποίο παραχωρήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη για να φέρουν εις πέρας την αποστολής τους και την αποκλειστική ευθύνη στην περιοχή φέρει η Ειρηνευτική Δύναμη (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), σύμφωνα με τον ίδιο.

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο λεγόμενος «υπουργός Εξωτερικών» του κατοχικού καθεστώτος Κουντρέτ Οζερσάι, που σήκωσε το βάρος της προσπάθειας αλλαγής του στάτους της Ειρηνευτικής Δύναμης με επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, προέβη σε μια ακόμη κίνηση προκειμένου να αναβαθμίσει το ψευδοκράτος σε ισότιμο εταίρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Απέστειλε επιστολή στους επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών που είναι διαπιστευμένοι στην Κυπριακή Δημοκρατία ζητώντας τους να έχουν απευθείας επαφές με τον ίδιο στην περίπτωση που θέλουν να συζητήσουν ζητήματα που αφορούν την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Στην επιστολή του αναφέρει ότι δεν αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, επί του παρόντος δηλώνει ότι παρακολουθεί την κατάσταση σε συνεννόηση με την Ειρηνευτική Δύναμη. Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος χθες σε παρέμβασή του έκανε λόγο για προσπάθεια δημιουργίας αστάθειας, που έχει σχέση με τον ρόλο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Το ΔΗΣΥ μίλησε για πρόβα στην περίπτωση που αποχωρήσει η Ειρηνευτική Δύναμη, σε σχέση με το τι γίνεται στα Στροβίλια, ενώ εκ μέρους του ΑΚΕΛ ο Χρ. Χριστοφίδης μίλησε για κίνδυνο δημιουργίας δεκάδων Στροβιλιών, αν οι προκλήσεις μείνουν αναπάντητες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ