Κόσμος

Έφαγε «ξύλο» ο Ακάρ στο αμερικανικό Πεντάγωνο: Δεν τα βρήκαν ΗΠΑ-Τουρκία για S-400 & F-35 - «Ετοιμαστείτε για κυρώσεις»

Άκαρπη ήταν η συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Πάτρικ Σάναχαν με τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος επισκέφθηκε το αμερικανικό Πεντάγωνο συνοδευόμενος από τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλα στρατιωτικά στελέχη, αλλά και διπλωμάτες.

Η ανησυχία της Ουάσινγκτον για την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία, αλλά και οι ανοιχτές εκκρεμότητες στη Συρία, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπηρεσιακού υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, Πάτρικ Σάναχαν, με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ.

Η βασική διαφωνία μεταξύ των δύο χωρών αφορά την επιμονή της Τουρκίας να αγοράσει και να εγκαταστήσει στο έδαφός της το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400, το οποίο οι Αμερικανοί θεωρούν υψίστη απειλή για τον αμερικανικό οπλισμό που έχουν δώσει κατά καιρούς στους Τούρκους.

Η αμερικανική πλευρά πιστεύει επίσης ότι το ρωσικό σύστημα έχει την ικανότητα να κλέψει και τον απόρρητο μηχανισμό του μαχητικού F-35, στην κατασκευή του οποίου συμμετέχει και η Τουρκία.

Όπως είναι γνωστό, το νομοσχέδιο για τις κρατικές δαπάνες, που υπέγραψε ήδη ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, περιλαμβάνει τροπολογία με την οποία «παγώνει» η μεταφορά των F-35 στην Τουρκία, στην περίπτωση που επιμένει να εγκαταστήσει στο έδαφος της τους S-400.

Οι δύο πλευρές δεν υποχώρησαν από τις θέσεις τους και οι επιτελείς του αμερικανικού Πενταγώνου επανέλαβαν την προσφορά για ακύρωση της παραγγελίας των S-400 και αντικατάσταση τους από τα συστήματα Patriot. Τονίστηκε ότι η αγορά του ρωσικού συστήματος θα αναγκάσει την Ουάσιγκτον να ανακοινώσει την επιβολή κυρώσεων.

«Η σημερινή συνάντηση είναι πολύ σημαντική, διότι πρέπει να συνεχίσουμε τον εξαιρετικό σχεδιασμό μας και να βρούμε λύσεις, ιδίως στη Συρία. Νομίζω ότι όλοι αναγνωρίζουμε ότι είναι ένα πολύ περίπλοκο θέμα, αλλά έχουμε διαθέσιμους τους πιο ικανούς ανθρώπους για να δουλέψουμε πάνω σε αυτό το ζήτημα», δήλωσε ο Σάναχαν.

Από την πλευρά του, ο Ακάρ επισήμανε την ανάγκη να υπάρχει στενή συνεργασία και συντονισμός ανάμεσα στις δύο χώρες για την καταπολέμηση όλων των μορφών της τρομοκρατίας. «Από αυτή την άποψη, μοιραζόμαστε την αποφασιστικότητά μας για την καταπολέμηση όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως το PKK, το YPG, το PYD, το Ισλαμικό Κράτος, το FETO κλπ. Έχουμε κάθε σεβασμό, απλώς για να το επαναλάβουμε, στην πολιτική ενότητα και στην εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, του Ιράκ και άλλων γειτονικών χωρών», συμπλήρωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Μπροστά από τις κάμερες, περίσσευαν τα χαμόγελα από τον κ. Σάναχαν και τον κ. Ακάρ, οι οποίοι μίλησαν στους δημοσιογράφους πριν ξεκινήσει η συνάντηση, στη διάρκεια της οποίας αναδείχθηκαν οι μεγάλες διαφορές. Ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου επεφύλαξε και ειδικές τιμές με στρατιωτικό άγημα για τον Τούρκο υπουργό.

Εντός της αίθουσας όμως, η συζήτηση κυριαρχήθηκε από το θέμα των S-400 και τις νέες εξελίξεις για τη Συρία, όπου η Τουρκία πιάστηκε στον ύπνο για τα αμερικανικά και συμμαχικά σχέδια. Όπως έγινε γνωστό, ούτε οι Τούρκοι, ούτε οι Κούρδοι του YPG θα συμμετέχουν με δυνάμεις στη φύλαξη της «ζώνης ασφαλείας», που θα σχηματίσουν οι Αμερικανοί, οι Γάλλοι, οι Βρετανοί και άλλοι σύμμαχοι στα σύνορα της Τουρκίας και της Συρίας. Βέβαια, η απόφαση αυτή βάζει στην ίδια μοίρα την Τουρκία και το YPG, με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να διαμαρτυρηθούν, καθώς -όπως τόνισαν- η Τουρκία είναι νόμιμο κράτος μέλος του ΟΗΕ και οι Κούρδοι του YPG «είναι τρομοκράτες».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...