Κόσμος

Άρχισαν τον ψυχολογικό πόλεμο οι ΗΠΑ: Θέμα Στενών από την Ουάσιγκτον & σοκ στην Άγκυρα - Χάρτης της συνθήκης των Σεβρών προκαλεί πάταγο

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας

Σε κίνηση έχουν τεθεί οι μηχανισμοί ψυχολογικών επιχειρήσεων κατά της τουρκικής δημοκρατίας από τις ΗΠΑ, σε μια αδυσώπητη κόντρα για τους ρωσικούς πυραύλους S-400, ενώ έκανε την εμφάνιση του χάρτης της συνθήκης των Σεβρών από Τούρκο μεγαλο-δημοσιογράφο θέλοντας ο ίδιος να δείξει τα σχέδια της δύσης.

Οι Η.Π.Α. διεξάγουν ένα τεράστιο ψυχολογικό πόλεμο ενάντια στην Τουρκία, αναφέρει η Yeni Safak,  κινούμενες όμως τώρα ένα βήμα παραπέρα, με μια πρόκληση που προκάλεσε πάταγο στην Άγκυρα, σύμφωνα με τους Τούρκους ειδικούς επί των ψυχολογικών επιχειρήσεων .

Αξιωματικοί του ναυτικού των Η.Π.Α. ανέβασαν στον επίσημο λογαριασμό του αμερικανικού ναυτικού  στο Twitter, φωτογραφία  πολεμικού πλοίου των ΗΠΑ να διέρχεται από το Βόσπορο στην Κωνσταντινούπολη, προκαλώντας άσχημους συνειρμούς στους Τούρκους για την τύχη των Στενών και την δράση της δύσης στα σχέδια του Ερντογάν.

Η κίνηση έρχεται μετά από το γεγονός της εμφάνισης χάρτη από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος παρουσίαζε μια διχοτομημένη Τουρκία, προκαλώντας αρχικό μούδιασμα στην Άγκυρα για την σημασία που υποκρύβει μια τέτοια κίνηση.

Ο Μ. Πομπέο παρουσίασε τον χάρτη για να δείξει στον επίσημο λογαριασμό του, πόσες χώρες «αποδέχονταν» και υποστήριζαν ως νέο πρόεδρο, τον αρχηγό της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουάιντο.

Ο χάρτης έδειχνε χώρες που δεν υποστήριξαν το πραξικόπημα στη Βενεζουέλα με ξεθωριασμένα χρώματα, ωστόσο, η  Τουρκία παρουσιάστηκε χωρισμένη στην μέση κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από την τουρκική ηγεσία.

Το ακόμα πιο περίεργο είναι η εμφάνιση στο Twitter,  από τον Τούρκο γνωστό δημοσιογράφο Ali Özkök, υποστηρικτή του Ερντογάν, του χάρτη της συνθήκης των Σεβρών, ο οποίος διαμελίζει την Τουρκία σε πολλά κομμάτια.

https://twitter.com/Ozkok_/status/1093617241059483656

 

« Ο τελευταίος μου χάρτης: Η συνθήκη των Σεβρών και  πώς οι ιμπεριαλιστές προσπάθησαν να χωρίσουν την Τουρκία», αναφέρει ο ίδιος.

Γιατί όμως όλα αυτά και γιατί τώρα ;

Η Τουρκία αναμένει την παράδοση των ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400 φέτος, ανέφερε  ο Τσελ Σάμι Τσουφέκσι, Αντιπρόεδρος της Υποεπιτροπής Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας (SSM), κατά την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Έχουμε την τάση να λέμε το 2019, φέτος», δήλωσε ο αξιωματούχος μετά από μια ομιλία στο Ίδρυμα Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (SETA) στην Ουάσινγκτον. Ο Τουφεκτσί πρόσθεσε ότι η σχετική απόφαση έχει ήδη ληφθεί στο ανώτατο επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην SETA, ο Τουφκετσί δήλωσε ότι η Τουρκία αποφάσισε να αγοράσει ρωσικά συστήματα επειδή δεν ήταν ικανοποιημένη από τους όρους της πρότασης της Ουάσινγκτον για τα αμερικανικά συστήματα Patriot.

«Αυτό που οδήγησε την Τουρκία στην απόκτηση του S-400 ήταν η άστοχη πρόταση που έκαναν  οι ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων η τιμή ήταν ένα θέμα, η θέση παραγωγής ήταν ένα άλλο ζήτημα και η μεταφορά τεχνολογίας ήταν ένα τρίτο ζήτημα», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον Τούρκο αξιωματούχο, χρειάστηκαν πολύ χρόνο για να ολοκληρώσουν τις λεπτομέρειες της ρωσικής πρότασής της, η οποία έγινε αποδεκτή ουσιαστικά  από την Τουρκία μόλις τον περασμένο μήνα.

Εκτιμήσεις ειδικών αναφέρουν ότι όντως η Τουρκία θα παραλάβει τελικά ρωσικούς πυραύλους S-400, εκτός απροόπτου πάντα.

Κάτι τέτοιο όμως θα επιφέρει πραγματικά την τεράστια οργή της Ουάσιγκτον, σύμφωνα και με τον Ν.Τραμπ, διότι αναμφίβολα θα διαταράξει τις συμφωνίες για τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ σχετικά με την αγορά οπλικών συστημάτων και συμβατότητας αυτών.

Οι Αμερικανοί έχουν δηλώσει επανειλημμένως ότι η τελική επιλογή ανήκει στην Άγκυρα μαζί με τις επιπτώσεις όμως, οι οποίες κατά τους ίδιους θα είναι πραγματικά μεγάλες.     

Νομίζουμε ότι εδώ ίσως κολλάει ότι όποιος «βγει από το μαντρί τον τρώει ο λύκος».  

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ