Σκοπιανό

Το απόλυτο χάος στα Σκόπια - VMRO: «Θα ακύρωσουμε τις “Πρέσπες”» - «Πραξικοπηματικές οι κινήσεις Ζάεφ»

Ένα πολιτικό «χάος» άφησε πίσω της η περιβόητη συμφωνία των Πρεσπών και η διαδικασία ψήφισης της από την κυβέρνηση Ζάεφ στην ΠΓΔΜ, ενώ η «βόμβα» μας ήρθε από το VMRO και αφορά την δημοσίευση της συμφωνίας των Πρεσπών στην εφημερίδα της σκοπιανής κυβερνήσεως, χωρίς την υπογραφή του προέδρου Γ.Ιβανόφ .

Το VMRO λέει πως θα ακυρώσει την Συμφωνία όταν θα έρθει στην εξουσία. Μην ξεχνάμε πως οσονούπω θα έχουμε προεδρικές και βουλευτικές εκλογές  στην χώρα που βιώνει μεγάλη ένταση,…εν μέσω σκανδάλων.

Η συμφωνία των Πρεσπών με όλα τα άρθρα της δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της κυβερνήσεως μαζί με τον νόμο για την αναβάθμιση της αλβανικής γλώσσας, χωρίς την υπογραφή του Προέδρου του Κράτους, αναφέρει σκοπιανή ιστοσελίδα.

Την πληροφορία κατήγγειλε το κόμμα VMRO, τονίζοντας παράλληλα ότι η γενική εισαγγελία της χώρας εκβιάζεται από την κυβέρνηση, καθώς οι σκοπιανές μυστικές υπηρεσίες καταγράφουν τις συνομιλίες των εισαγγελέων, για να τους ελέγχουν ανά πάσα στιγμή.

«Χωρίς την ελεύθερη άσκηση των καθηκόντων τους οι Εισαγγελείς είναι όμηροι. Εδώ απαιτούνται  διώξεις κατά  εγκλημάτων από κρατικούς λειτουργούς, ενώ δεν υπάρχει πλέον κανένα κράτος  δικαίου.

Χωρίς τη διεκπεραίωση των ποινικών διώξεων δεν υπάρχει πίστη στο δικαστικό σύστημα. Το κοινό είναι μάρτυρας πολλών εγκλημάτων από την κυβέρνηση Ζάεφ, αλλά η αρμόδια εισαγγελία σιωπά.

Ο εισαγγελέας σιωπά και δεν ενεργεί με βάση τις υποβαλλόμενες εκθέσεις από το VMRO-DPMNE», καταγγέλλει η σκοπιανή αντιπολίτευση.

Ο γενικός εισαγγελέας  Ljubomir Joveski μέχρι στιγμής δεν έχει ασκήσει καμία δίωξη στις κατηγορίες που ανέφερε η αντιπολίτευση, ενώ δεν εξηγεί γιατί δεν έχει ξεκινήσει καν προκαταρτική έρευνα.

«Δεν εξήγησε αν η αδράνεια οφείλεται στην έλλειψη ικανότητας ή επειδή η εισαγγελία σε συνεργασία με την κυβέρνηση εκβιάζεται από παράνομα καταγεγραμμένες συνομιλίες εισαγγελέων  και σκόπιμα δεν κινείται τίποτα», συνεχίζει η ανακοίνωση του VMRO.

Η σκοπιανή αντιπολίτευση καταγγέλλει επίσημα ότι έχει τεθεί σε κίνδυνο η συνταγματική τάξη μετά την αυθαιρεσία, με την οποία ο Νόμος για την γλώσσα και η συμφωνία των Πρεσπών δημοσιεύθηκαν στην «Επίσημη Εφημερίδα» χωρίς την υπογραφή του Προέδρου του Κράτους.

«Με νόμιμο τρόπο στο νομικό σύστημα εισάγεται ένας νόμος που είναι αντίθετος προς το Σύνταγμα και ο Γενικός Εισαγγελέας της χώρας βλέπει όλα αυτά που λαμβάνουν χώρα  και δεν αντιδρά. Ο Ljubomir Joveski  πρέπει να παρατηθεί και να φύγει!", καταγγέλλουν Σκοπιανοί βουλευτές  της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με το νόμο, η εισαγγελία είναι ένα ανεξάρτητο σώμα που διώκει τους δράστες των εγκλημάτων και άλλους που διαπράττουν εγκληματικές πράξεις καταπατώντας το Σύνταγμα και τους νόμους και τις διεθνείς συμβάσεις.

Αλλά από ότι φαίνεται, σύμφωνα με τους ίδιους, ο εισαγγελέας της χώρας δεν ευρίσκεται πουθενά και είναι άφαντος!

Σε μόλις λίγους μήνες, έχουν ζητηθεί  6 ποινικές διώξεις εναντίον κρατικών υπαλλήλων για παράβαση του Συντάγματος και των νόμων, για την υπογραφή και την επικύρωση της Συνθήκης των Πρεσπών, καθώς και για εκλογικές παρατυπίες κατά την εκλογική διαδικασία, για δωροδοκία στην ίδια διαδικασία και για τη δημοσίευση του νόμου για την ανακήρυξη της αλβανικής γλώσσας ως επίσημης στην "Εφημερίδα της Κυβερνήσεως", χωρίς τις απαραίτητες υπογραφές και ειδικά χωρίς την υπογραφή του Προέδρου του Κράτους.

Οι εκπρόσωποι του VMRO εκτιμούν ότι συνειδητά και σκόπιμα, ο Ljubomir Joveski κάνει κατάχρηση της θέσης και της εξουσίας του.

Η «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» δημοσίευσε νόμο (συμφωνία των Πρεσπών)  που είναι ως επί το πλείστον σε αντίθεση με τις συνταγματικά άρθρα 5 και 8.

Επίσης δημοσιεύθηκε νόμος για την αναβάθμιση της αλβανικής γλώσσας σε επίσημης του κράτους, με τον οποίο όμως το VMRO καταγγέλλει ότι  με ύπουλο τρόπο «επαναπροσδιορίζεται» το κράτος, αλλάζοντας τον πυρήνα και τον χαρακτήρα του.

Ο λόγος αφορά το δικαστικό σύστημα στην χώρα και ειδικά στην δράση, ή καλύτερα στη μη δράση του Γενικού Εισαγγελέα ο οποίος όφειλε να κινηθεί αυτεπαγγέλτως, διότι δεν εναπόκεινται στη διακριτική του ευχέρεια να ενεργεί ή να μην ενεργεί σε πράξεις που παραβιάζουν το σκοπιανό σύνταγμα, τονίζει η αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ.

Το VMRO τονίζει ότι ο L.  Joveski, θα τιμωρηθεί σύμφωνα με το άρθρο 353 του Ποινικού Κώδικα της ΠΓΔΜ για κατάχρηση εξουσίας,  δεδομένης της σοβαρότητας της παράβασης με την οποία  προκάλεσε τεράστιες ζημιές στη χώρα, ενώ η παράγραφος 5 του άρθρου 353 προβλέπει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 5 ετών.

Πληροφορίες επιβεβαιώνουν το πολιτικό χάος στην χώρα και σύμφωνα με άρθρο μας υπάρχουν περίεργες «ειδήσεις» από τα Σκόπια που λένε  για την σχέση προέδρου και πρωθυπουργού σε συνδυασμό με την δράση της αμερικανικής πρεσβείας, την οποία κατονομάζει Σκοπιανός μεγάλο-δημοσιογράφος.

Πληροφορίες του σερβικού τύπου αναφέρουν την μαρτυρία του Σκοπιανού δημοσιογράφου Milenko Nedelkovski, ο οποίος δήλωσε ότι φέρονται επίλεκτες δυνάμεις της σκοπιανής αστυνομίας να έχουν ζώσει ασφυκτικά και να «φυλάνε» μέρα–νύχτα την προεδρική κατοικία του προέδρου Γκιόργκε Ιβάνοφ, λαμβάνοντας εντολές όμως μόνο από τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ.

Ο  πρόεδρος της ΠΓΔΜ είναι σε κατ΄ οίκο περιορισμό κατά κάποιο τρόπο. Μπορεί να αισθάνεται ελεύθερος, να επικοινωνεί μέσω τηλεφώνου, μόνο που το τηλέφωνο του παρακολουθείται συνεχώς, ενώ οι κινήσεις του και οι επισκέπτες του είναι περιορισμένοι και δεν είναι επιτρέπεται η πρόσβαση στους  δημοσιογράφους. Πρόκειται για ένα «είδος πραξικοπήματος» που συνεχίζεται εδώ και σχεδόν δύο χρόνια» δήλωσε ο Μιλένκο Νεντελκόφσκι στην σερβική εφημερίδα Informer.

«Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά, αυτό είναι ένα «πραξικόπημα», το οποίο διαχειρίζεται αποκλειστικά η αμερικανική πρεσβεία και ο  Πρέσβης Bailey», είπε ο Νεντελκόφσκι.

«Το διάταγμα για αυτήν την ψηφοφορία έστω και τυπικά οφείλει και πρέπει να το υπογράψει ο Πρόεδρος της χώρας Γ.Ιβανόφ.

Tι θα γίνει όμως στην περίπτωση που η σκοπιανή αντιπολίτευση με πιθανή ρωσική καθοδήγηση ξεκινήσει επεισόδια όπως αυτά του Απριλίου του 2017 κατά της κυβέρνησης Ζάεφ;

Tι θα γίνει αν ανέλθει στην κυβέρνηση το VMRO μετά τον Ζάεφ σε σχέση με την ουσία της επαίσχυντης συμφωνίας των Πρεσπών;

Εκτιμήσεις πολλών ειδικών και μη θεωρούν ότι η περιβόητη συμφωνία των Πρεσπών  θα έχει ισχύ όσο είναι στην εξουσία Ζάεφ και Τσίπρας, μετά ….

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...