Ελληνοτουρκικά

Στην Eλληνική υφαλοκρηπίδα στέλνει το Barbaros η Άγκυρα - Σε ετοιμότητα το ΠΝ - Δείτε χάρτη

Aποφασισμένοι να προκαλέσουν θερμό επεισόδιο είναι οι Τούρκοι, καθώς οι τελευταίες κινήσεις, αλλά και τα λεγόμενα του Μ. Τσαβούσογλου χθες, αυτό δείχνουν ξεκάθαρα.

Βαθιά στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. εκεί που εκτείνεται κατά την τουρκική θεωρία η «Γαλάζια πατρίδα», στέλνει το ερευνητικό σκάφος Barbaros για σεισμογραφικές έρευνες η Τουρκία, δείχνοντας αποφασισμένη όχι μόνο να διατηρήσει αλλά και να κλιμακώσει την ένταση με την Ελλάδα.

Νωρίς το πρωί (στις 09.37 π.μ.), οι Τουρκικές Αρχές εξέδωσαν NAVTEX 0017/19 με την οποία ανακοινώνουν την διεξαγωγή σεισμογραφικών ερευνών από το BARBAROS HAYREDDİN PAŞA, και τα συνοδευτικά M/V TANUX-1 και R/V APOLLO MOON από σήμερα Πέμπτη μέχρι και τις 5 Ιανουαρίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που επικαλύπτει τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ και μεγάλο μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Πρόκειται για περιοχή η οποία εκτείνεται ακόμη και πέραν του 28ου Μεσημβρινού τον οποίο επισήμως έχει θέσει μονομερώς ως το ελάχιστο όριο της διεκδίκησης της επί της υφαλοκρηπίδας της Ανατολικής Μεσογείου η Τουρκία, που βάσει της γνωστής προσέγγισης εξαφανίζει όλη την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα στην Μεσόγειο ,θεωρώντας ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν υφαλοκρηπίδα και θαλάσσιες ζώνες μόνο όσες αντιστοιχούν στα χωρικά ύδατα τους (12 νμ για την Κύπρο και 6 ν.μ για την Ελλάδα), αναφέρει ο Ν. Μελέτης για το Liberal.

Το μόνο σίγουρό είναι πως το Ελληνικό ΠΝ βρίσκεται σε ετοιμότητα και θα απαντήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση της Τουρκίας στην περιοχή.

Όλο το προηγούμενο διάστημα είχε προκαλέσει εντάσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η προηγούμενη NAVTEX που έστελνε το Barbaros για έρευνες στα Οικόπεδα 4 και 5 της Κυπριακής ΑΟΖ και στα όρια του τριμερούς σημείου Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου το οποίο αμφισβητεί η Τουρκία θεωρώντας ότι το μοναδικό σύνορο στην Μεσόγειο είναι η μέση γραμμή μεταξύ των τουρκικών και των αιγυπτιακών ακτών.

Μάλιστα, όπως ανέφερε πρώτο το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, σήμερα η Τουρκία θα πραγματοποιήσει άσκηση στην περιοχή με τις ΗΠΑ!

Χθες γράψαμε πως το αντιτορπιλικό των ΗΠΑ USS PORTER, σύμφωνα και με τον επίσημο λογαριασμό του Αμερικανικού Ναυτικού, βρίσκεται στην Μαρμαρίδα για επίσκεψη, ενώ αύριο - (δηλαδή σήμερα) , σύμφωνα με τα Τουρκικά ΜΜΕ, θα λάβει χώρα ναυτική άσκηση σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο.

Τι γράφαμε πριν λίγες ημέρες.

Η “βροχή” NAVTEX από την Τουρκία συνεχίζεται. Δύο μαζί εξέδωσαν για τις 3 Ιανουαρίου, αλλά η μία προκαλεί ερωτήματα.

Οι Τούρκοι δεσμεύουν περιοχή δυτικά της Κύπρου, περίπου στο λεγόμενο τριεθνές όπως έχει επικρατήσει να λέγεται το σημείο όπου συναντώνται η κυπριακή και αιγυπτιακή ΑΟΖ με το όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Τα ερωτήματα για τη συγκεκριμένη NAVTEX δεν σταματούν εδώ όμως. Όπως γράφουν οι Τούρκοι δεσμεύουν την περιοχή για να κάνουν άσκηση με “συμμαχικά πλοία”. Δεν αναφέρει από ποια ή ποιες χώρες είναι αυτά τα πλοία. Να υπενθυμίσουμε ότι πριν λίγες ημέρες το τουρκικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει ότι το τουρκικό ναυτικό έκανε άσκηση μαζί με πλοίο των ΗΠΑ σε περιοχή που αμφισβητούσε την κυπριακή ΑΟΖ. Η Λευκωσία διέψευσε την άσκηση.

Τώρα έχουμε αυτή τη NAVTEX των Τούρκων για “άσκηση με συμμαχικά πλοία”.

Η δεύτερη NAVTEX αφορά σε περιοχή δυτικά της Λέσβου, στην “καρδιά του Αιγαίου”, όπου οι Τούρκοι θέλουν να κάνουν ασκήσεις με πυρά.

Οι NAVTEX και οι χάρτες:

ΝΑVTEX 1427/18

TURNHOS N/W : 1427/18

MEDITERRANEAN SEA

BILATERAL NAVAL EXERCISE WILL BE CONDUCTED BY TURKISH AND ALLIED NAVAL UNITS ON 03 JAN 19 FROM 0300Z TO 1200Z IN AREA BOUNDED BY;

35 53.22 N – 028 28.55 E

35 53.22 N – 030 27.14 E

34 40.00 N – 030 27.14 E

34 40.00 N – 028 28.55 E

CAUTION ADVISED.

Έτσι λοιπόν, όπως θα δείτε στα twitter του Αμερικανικού Ναυτικού, αλλά και στην επίσημη ιστοσελίδα του, το USS PORTER βρίσκεται στη Μαρμαρίδα.

Δείτε χάρτη:

Η τουρκική NAVTEX

TURNHOS N/W : 0017/19
MEDITERRANEAN SEA
SEISMIC SURVEY, BY R/V BARBAROS HAYREDDİN PAŞA, M/V TANUX-1 AND R/V APOLLO MOON FROM 030500Z JAN 19 TO 050700Z JAN 19 IN AREA BOUNDED BY;
35 50.00 N - 031 58.00 E
33 58.00 N - 031 58.00 E
33 58.00 N - 028 56.00 E
35 50.00 N - 028 56.00 E
5 NM BERTH REQUESTED.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ BARBAROS

Η καταγγελία της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις παράνομες έρευνες του Barbaros εντός της κυπριακής ΑΟΖ κυκλοφορεί, πλέον, ως επίσημο έγγραφο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την επιστολή που υπογράφεται από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβη Κορνήλιο Κορνηλίου, η Λευκωσία δηλώνει ότι τέτοιες κινήσεις είναι παράνομες διότι παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και συνιστούν απειλή για την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα προειδοποιεί ότι όλα τα στοιχεία τα οποία έχουν συλλεγεί από το τουρκικό ερευνητικό «ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Επισημαίνεται, ακόμη, ότι αποτελεί μια κίνηση η οποία πρακτικά αποσκοπεί στο να μπλοκαριστεί η αξιοποίησή τους από ξένη εταιρεία ή από ξένο γεωτρύπανο που ίσως μισθωθεί από την Τουρκία.

Συγχρόνως όμως η Λευκωσία, λόγω και των πιέσεων που ασκούνται από εξωτερικούς παράγοντες, με μια διπλωματική κίνηση καλεί την Τουρκία σε «συνομιλίες για οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δυο χωρών», φέρνοντας έτσι την Τουρκία σε δύσκολη θέση καθώς είναι δεδομένο ότι θα απορρίψει αυτή την πρόταση αυτή, χωρίς ωστόσο να έχει πειστικά επιχειρήματα.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Κορνηλίου είχε καταγγείλει με επιστολή του προς το γ.γ. του ΟΗΕ τις τουρκικές παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και την παράνομη χρήση από τα τουρκικά πολεμικά πλοία, λιμανιών τα οποία παραμένουν κλειστά και σημειώθηκαν κατά τον μήνα Οκτώβριο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...