Κόσμος

Σε πανικό οι Τούρκοι: Για «κίνδυνο διχοτόμησης της Μεσογείου» προειδοποιεί η φιλοκυβερνητική Yeni Safak

H «απάντηση» στον EastMed Gas Forum όπου η Τουρκία δεν ήταν προσκεκλημένη

Ενοχλημένη εμφανίζεται η Άγκυρα από τον αποκλεισμό της από το Ενεργειακό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στην Αίγυπτο με συμμετοχή των Υπουργών Ενέργειας Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ,  Αιγύπτου και εκπροσώπους της Ιταλίας, των Παλαιστινίων και της Ιορδανία. Υπενθυμίζεται ότι στο Κάιρο αποφασίστηκε η σύσταση του οργανισμού EastMed Gas Forum, με σκοπό τη δημιουργία περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου, τη μείωση του κόστους  των υποδομών και  την προσφορά ανταγωνιστικών τιμών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το sigmalive, η Yeni Safak κάνει λόγο για κίνδυνο διχοτόμησης της Μεσογείου, με τον Πρόεδρο του Κέντρου Ερευνών Ενεργειακής Πολιτικής της χώρας κ. Gurkan Kumbaroglu να δηλώνει ότι η Τουρκία, το ψευδοκράτος, ο Λίβανος και η Συρία θα μπορούσαν να προχωρήσουν στην ίδρυση του ‘‘Φόρουμ Βορειοανατολικής Μεσογείου’’.

«Η Ρωσία, η οποία έχει το δικαίωμα να ασχολείται με τις γεωτρήσεις στα ύδατα της Συρίας, θα μπορούσε να διαπραγματευτεί εξ ονόματος της Συρίας», ανέφερε. Ο κ. Kumbaroglu πρόσθεσε, μάλιστα, ότι το Φόρουμ αυτό θα μπορούσε να έχει τη βάση του στη «Βόρεια Κύπρο», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος. «Χρησιμοποιώντας το πλήρες δυναμικό της, η Τουρκία θα μπορούσε να μεταφέρει όλα τα προγραμματισμένα εθνικά και διεθνή μεσογειακά γεγονότα στο ψευδοκράτος, με τρόπο που θα εξυπηρετούσε τα δικά της εθνικά συμφέροντα», είπε.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, μετά και τη διάσκεψη στο Κάιρο, η Αίγυπτος και το Ισραήλ βρίσκονται πλέον σε προχωρημένες συνομιλίες για την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών από το κοίτασμα Λεβιάθαν.

Φλερτ Λιβάνου-Τουρκίας

Από τη διάσκεψη έλειπαν η Τουρκία και ο Λίβανος. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι χθες, Τετάρτη, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου  είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογο του Λιβάνου Γκριμπράν Μπασίλ, με τον οποίο συζήτησε τρόπους «αποθάρρυνσης» της προγραμματισμένης μετεγκατάστασης αρκετών ξένων πρεσβειών στην Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών του Λιβάνου, οι δυο Υπουργοί αντάλλαξαν και απόψεις για το μέλλον της Συρίας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Προβληματισμός Ισραηλινών

Η ισραηλινή Haaretz εκτιμά ότι η συμμετοχή στο φόρουμ συνεπάγεται επίσης ορισμένα μειονεκτήματα για το Tel Aviv. Θα μπορούσε, όπως σημειώνει, να χρησιμοποιηθεί ως ένας τρόπος άσκησης πιέσεων στο Ισραήλ πολιτικά. Ειδικότερα, η Παλαιστινιακή Αρχή θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τη συμμετοχή της στην οργάνωση για να υπονομεύσει την αυξανόμενη πολιτική συνεργασία και την ασφάλεια του Ισραήλ με την Αίγυπτο. Τo Φόρουμ και τα υπόλοιπα μέλη του, προκειμένου να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη ροή του ενεργειακού εφοδιασμού, θα μπορούσαν να πιέσουν το Ισραήλ να επιτρέψει την ανάπτυξη του θαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου της ανοικτής θάλασσας της Γάζας, ο οποίος βρίσκεται έξω από τη Γάζα και ελέγχεται από τη Χαμάς.

Ένα άλλο πρόβλημα, συνεχίζει η Haaretz, θα είναι η δυνατότητα του Φόρουμ να δέσει τα χέρια του Ισραήλ για άλλες επιλογές μελλοντικής ανάπτυξης του φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης και της κατασκευής σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου, καθώς η Αίγυπτος επιδιώκει να καταστεί ο κόμβος της αναδυόμενης περιφερειακής αγοράς, που θα την κάνει το πιο ισχυρό μέλος της ομάδας.

Το φόρουμ θα μπορούσε επίσης να δώσει στο Κάιρο λόγο στην ιδέα κατασκευής του αγωγού East Med, μήκους 2.000 χιλιομέτρων, και να φέρει το Ισραήλ σε δύσκολη θέση, με την έννοια ότι θα είναι υποχρεωμένο να μεταφέρει τα κοιτάσματά του στους σταθμούς υγροποίησης της Αιγύπτου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...