Σκοπιανό

Καλλιτέχνες του ΣΥΡΙΖΑ και νομπελίστες της Ελλάδος. Η θλιβερή σύγκριση

Γράφει ο Χρήστος Μαντζιάρης

Κάποιοι «καλλιτέχνες» του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν ότι αποδέχονται την εκχώρηση της Μακεδονίας, άρα και τον ακρωτηριασμό της Ελλάδος που τους καλοτρέφει. Από την άλλη, το 1940, κάποιοι άλλοι συγγραφείς της Ελλάδος, μεταξύ των οποίων οι δύο νομπελίστες μας (Γ. Σεφέρης και Ο. Ελύτης), υπέγραψαν μανιφέστο σύμφωνα με το οποίο έδιναν και την ζωή τους ακόμη υπέρ της ελευθερίας της Ελλάδος και του κόσμου όλου, στον πόλεμο της Ελλάδος εναντίον του Ιταλικού φασισμού.

Διαβάστε το Μανιφέστο και τα ονόματα, και μετά κάνετε συγκρίσεις.  

«ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ

»Οι νέοι συγγραφείς της Ελλάδας, που αντιπροσώπευαν τα τελευταία χρόνια τις νεώτερες αναζητήσεις του ελληνικού πνεύματος, απευθύνονται στους συναδέλφους και συνοδοιπόρους τους του κόσμου ολόκληρου.

»Η μάχη της Ελλάδας είναι μια μάχη παγκόσμια. Ο ελληνικός στρατός είναι σήμερα μια προφυλακή των εθνών στον αγώνα τους εναντίον της καινούργιας μορφής της σκλαβιάς.

»Για να κερδίσουμε αυτή τη μεγάλη μάχη, θα κάνουμε όλες τις θυσίες, όπως έκαναν πάντα οι Έλληνες όταν πολεμούσαν για την ελευθερία. Δεν θα συλλογιστούμε ούτε την ζωή μας, ούτε την ζωή των δικών μας, ούτε τις πόλεις μας που βομβαρδίζονται, ούτε τον πλούτο του τόπου μας που καταστρέφεται. Το έμβλημά μας είναι το ίδιο έμβλημα των πατέρων μας του 1821: Ελευθερία ή θάνατος.

»Ο Μουσολίνι δεν μας ήξερε καλά. Δεν κατάλαβε ποτέ την ιστορική παράδοση, την ηθική ζωή, το ψυχικό σθένος της μικρής Ελλάδας. Δεν πρόβλεψε την μεγάλη χαρά που κυρίεψε τον τόπο μας, όταν αντήχησαν τα πρώτα πυρά κι έφεραν την είδηση ότι ήρθε ξανά στην Ελλάδα η ώρα της μοίρας, της θυσίας και της δόξας.

»Ο ιταλικός φασισμός βαδίζει προς τον θάνατο κι εμείς οι Έλληνες σκάβουμε τον τάφο του. Μπορεί να πεθάνουμε, αλλά θα πεθάνει κι αυτός. Θα τον σκοτώσει το ελληνικό πνεύμα, που έχει σκοτώσει εχθρούς μεγαλύτερους και φοβερώτερους απ’ αυτόν.

»Ελεύθεροι άνθρωποι όλων των εθνών, συγγραφείς, ποιητές, καλλιτέχνες, φιλόσοφοι, ιδεολόγοι, μην ξεχνάτε η Ελλάδα πολεμά για τη μοίρα του κόσμου.

Έλλη Αλεξίου

Ηλίας Βενέζης

Νικόλαος Βρεττάκος

Αλκιβιάδης Γιαννόπουλος

Κωνσταντίνος Δημαράς

Οδυσσέας Ελύτης

Γεώργιος Θεοτοκάς

Άλκης Θρύλος

Λιλή Ιακωβίδη

Μ. Καραγάτσης

Σ. Καραντινός

Θρ. Καστανάκης

Γεώργιος Κατσίμπαλης

Γιώργος Κοτζιούλας

Λέων Κουκούλας

Φ. Μιχαλόπουλος

Γ. Μυλωνογιάννης

Λιλίκα Νάκου

Μ. Νικολαΐδης

Δημήτρης Νικολαρεΐζης

Τ. Μπάρλας

Ασημάκης Πανσέληνος

Σ. Παπαδάκης

Μ. Παπανικολάου

Κλέων Παράσχος

Θανάσης Πετσάλης

Γεώργιος Σεφέρης

Τατ. Σταύρου

Άγγελος Τερζάκης

Κωνστ. Τσάκος

Δημήτρης Φωτιάδης

Πέτρος Χάρης

Γιάννης Χατζίνης

Αιμίλιος Χουρμούζιος»

Τι θλιβερό για τον Ελληνισμό οι νομπελίστες ποιητές Γ. Σεφέρης και Οδ. Ελύτης να έχουν «απογόνους» ποιητές όπως ο Ν. Μωραΐτης και Τ. Κουράκης του ΣΥΡΙΖΑ. Οι μεν έδιναν την ζωή τους για την Ελλάδα, και οι δε δίνουν την Ελλάδα μπας και πάρει αξία η ζωή τους.

Χρήστος Μαντζιάρης

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...