Κόσμος

Εμπόλεμη ζώνη η Γαλλία: Σφαίρες και χημικά κατά των «Κίτρινων Γιλέκων» - Έρχονται τα «Κόκκινα Φουλάρια» του Ε.Μακρόν - Κλίμα εμφυλίου

Εμπόλεμη ζώνη είναι για ακόμη ένα Σαββατοκύριακο η Γαλλία, από τις σφοδρές συγκρούσεις των Κίτρινων Γιλέκων με τη γαλλική αστυνομία. Παράλληλα, φαίνεται πως το επόμενο διάστημα θα επικρατήσει κλίμα εμφυλίου στη χώρα, καθώς σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ έρχεται ένα νέο κίνημα στο προσκήνιο με το όνομα "Κόκκινα Φουλάρια".

Πρόκειται για τους υποστηρικτές του Μακρόν, οι οποίοι οργάνωσαν αντισυγκέντρωση στην κινητοποίηση των Κίτρινων Γιλέκων στις 27 Ιανουαρίου. Είναι προφανές πως όλο αυτό ενορχηστρώνεται από το καθεστώς Μακρόν, και θα αποτελέσει την σπίθα για μια φωτιά βίας που θα ξεσπάσει στις γαλλικές πόλεις.

Σοβαρά επεισόδια βρίσκονται σε εξέλιξη σε πολλές γαλλικές πόλεις, όπου είχαν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις τα Κίτρινα Γιλέκα. Πεδίο μάχης είναι το κέντρο της Τουλούζης, ενώ συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία καταγράφονται στη Χάβρη και το Μπορντώ.

Επεισόδια όμως, ξέσπασαν και στην Αψίδα του Θριάμβου, στο Παρίσι, όπου έφτασαν οι διαδηλωτές των Κίτρινων Γιλέκων, αφού έκαναν μία πορεία τριών ωρών στην γαλλική πρωτεύουσα κι ενώ πραγματοποιούν ένα νέο κύκλο κινητοποιήσεων.

Η γαλλική αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες στις πρώτες συμπλοκές που έγιναν σήμερα με τους διαδηλωτές.

Τα επεισόδια ξέσπασαν όταν οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και μπουκάλια κατά της αστυνομίας που βρίσκονταν κοντά στην Αψίδα. Στο πλαίσιο αυτό, η αστυνομία προχώρησε σε συνολικά 50 συλλήψεις.

https://twitter.com/mdenaxa/status/1084129039810527235

Σύμφωνα με την εφημερίδα, LeParisien, στις 17.30 το απόγευμα (τοπική ώρα) περίπου 200 διαδηλωτές των Κίτρινων Γιλέκων συγκεντρώθηκαν κοντά στη βίλα του Εμανουέλ και της Μπριζίτ Μακρόν στην παραλία Τουκέ, πραγματοποιώντας μία γενικότερα ειρηνική διαμαρτυρία, ωστόσο η αστυνομία προχώρησε σε δύο συλλήψεις.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην 11:00 σήμερα τοπική ώρα, έξω από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, ενώ έφτασαν στην Αψίδα του Θριάμβου πριν από μία ώρα. Καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας το πλήθος φώναζε συνθήματα, καλώντας σε παραίτηση τον Γάλλο πρόεδρο.

Το ένατο σαββατοκύριακο διαδηλώσεων έρχεται λίγες ημέρες πριν ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν ανοίξει εθνικό διάλογο για να κατευνάσει την οργή από τις τελευταίες βίαιες διαδηλώσεις, χωρίς, ωστόσο, να αποσύρει τις μεταρρυθμίσεις που ισχυρίζεται ότι χρειάζεται η χώρα.

https://twitter.com/mdenaxa/status/1084128547659235329

Η κυβέρνηση έχει κινητοποιήσει 80.000 αστυνομικούς σε εθνικό επίπεδο και 5.000, μόνο στο Παρίσι. Πολλοί κεντρικοί δρόμοι του Παρισιού, κοντά σε κυβερνητικά κτίρια, έχουν κλείσει, ενώ η αστυνομία διενεργεί έρευνες σε ανθρώπους στο δρόμο, αλλά και στα τραίνα που κατευθύνονται στην γαλλική πρωτεύουσα.

Τηλεοπτικά δίκτυα έδειξαν τους διαδηλωτές με τα κίτρινα γιλέκα να κάνουν πορεία, ξεκινώντας από το υπουργείο Οικονομίας και κατέληξαν στην Αψίδα του Θριάμβου.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες γαλλικές πόλεις. Ειδικότερα, περίπου 5.000 διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους της Μπουρζ, ενώ περίπου 800 με 1.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις στην πόλη Νίμ, όπου σημειώθηκε ένταση.

Στην Μπουρζ μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν, όταν διαδηλωτές πέταξαν αντικείμενα στους αστυνομικούς και πυρπόλησαν κάδους απορριμμάτων.

Επίσης, τεταμένη ήταν η ατμόσφαρια και και στην Τουλούζη, τη Χάβρη, το Μπορντώ. Ειδικότερα, στην Place Pey Berland, στο Μπορντώ οι διαδηλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους αστυνομικούς, οι οποίοι τους απώθησαν με ρίψεις νερού.

https://twitter.com/mdenaxa/status/1084123216279412736

Τα «Κόκκινα Φουλάρια» του Μακρόν και ο επικείμενος «εμφύλιος» 

Τα «κόκκινα φουλάρια» - ένα δημιούργημα του Μακρόν - προσφέρουν στον Laurent συγχωνεύσει για τις πρωτοβουλίες τους, εστιάζοντας σε ένα σημείο: ότι οι διαδηλώσεις είναι υπέρ της Δημοκρατίας, όπως αναφέρει η Le Monde. "Πρέπει να φτάσει το μέγιστο αριθμό ανθρώπων, στο πλευρό μας βρίσκονται από όλες τις παρατάξεις, εξηγεί ο Theo Poulard, ο οποίος δηλώνει ότι ανταποκρίνονται σε όλες τις κοινωνικές τάξεις. Ο Laurent δέχεται εύκολα: "Αυτό είναι που θέλει η καρδιά μου: να υπερασπιστώ τη Δημοκρατία, τις ελευθερίες μας. Είναι μια έκκλήση προς τον πολίτη που ζει με τον φόβο. Τα "Κίτρινα Γιλέκα" υποστηρίζουν τους πολίτες: αλλά ένα μεγάλο μέρος του λαού σήμερα παραμένει σιωπηλό.

Η Ρεπουμπλικανική πορεία υπέρ των Ελευθεριών έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 27 Ιανουαρίου στο Παρίσι. Στη RTL, ο Υπουργός Παιδείας Jean-Michel Blanquer δήλωσε ότι υπάρχει η πιθανότητα να συμμετάσχουν μέλη της κυβέρνησης. Ο Theo Poulard διασφαλίζει ότι θα υπάρχει προστασία και ασφάλεια προκειμένου να αποφευχθεί η σύγκρουση με "κίτρινα γιλέκα".

Μένει ένα πρόβλημα: μια άλλη πορεία έχει προγραμματιστεί στον ίδιο χώρο - στην πλατεία Δημοκρατίας – την ίδια ώρα. Η Αγορά για το κλίμα, ηχώ της πορείας που διοργανώθηκε στις 8 Δεκεμβρίου στο Παρίσι. "Αν συγκεντρωθούμε πολλοί, θα υποστηρίξουν ότι είναι μεγάλος αριθμός ανθρώπων παρεβρισκόταν εκεί για το κλίμα", εκφράζει με πικρία ο Laurent ο οποίος τονίζει ότι είχαν δηλώσει εκείνη πρώτοι την συγκέντρωσή τους στην Νομαρχία της Αστυνομίας - η οποία τώρα αρνείται να σχολιάσει

«Η ημερομηνία είχε δημοσιευθεί εδώ και καιρό στο Facebook, για να επαναληφθεί η πορεία για το κλίμα που έχει προγραμματιστεί για την ίδια ημέρα", δήλωσε ο Benjamin Ball, ένας από τους διοργανωτές της Αγοράς για το κλίμα. Μια λύση ίσως είναι να μετακινηθεί μία από τις δύο συγκεντρώσεις αλλού στο Παρίσι.

Στις 8 Δεκεμβρίου, η περιβαλλοντική πορεία πραγματοποιήθηκε ομαλά παρά την κινητοποίηση των "κίτρινων γιλέκων" στην πρωτεύουσα. "Αλλά επιθυμούμαι να συνδέσουμε το θέμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη με τα κοινωνικά προβλήματα και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει αλληλοστήριξη ανάμεσα σε εμάς και τα κίτρινα γιλέκα, βέβαια δεν μπορούν να ταυτιστούν με τα " κόκκινα κασκόλ ": υποστηρίζουμε νομικές ενέργειες εναντίον του Κράτους για αδράνεια απέναντι στην αλλαγή του κλίματος, δεν θα είναι μια διαδήλωση υπέρ του Macron! Λέει ο Μπέντζαμιν Μπωλ.

Διαδήλωση «κίτρινων γιλέκων» και στο Λονδίνο

Ακολουθώντας το παράδειγμα του γαλλικού κινήματος των κίτρινων γιλέκων, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Λονδίνο διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική λιτότητας της βρετανικής κυβέρνησης. Οι διαδηλωτες, μεταξυ των οποίων Πολιτικοί και συνδικαλιστές από όλη τη χώρα, ανταποκρίθηκαν στην έκκληση της εκστρατείας «Λαϊκή Συνέλευση κατά της Λιτότητας».

Η λιτότητα και το Brexit έχουν διαιρέσει το έθνος ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι διοργανωτές της κινητοποίησης. «Ο αριθμός των άστεγων ανθρώπων έχει διπλασιαστεί», δήλωσε ο Στιβ Τέρνερ του συνδικάτου Unite. «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας του NHS, η περίθαλψη και τα σχολεία έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες από την κρίση» τόνισε ο Τέρνερ και πρόσθεσε: «Έχουμε να κάνουμε εδώ με μια κυβέρνηση που είναι εντελώς ξένη προς τις καθημερινές ανησυχίες των ανθρώπων».

Εκπρόσωποι των Κίτρινων Γιλέκων από τη Γαλλία συμμετείχαν επίσης στη διαδήλωση στο Λονδίνο. «Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να ενταχθούν σε αυτόν τον αγώνα κατά της λιτότητας", δήλωσαν οι Γάλλοι διαδηλωτές στο βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων PA.

Δείτε βίντεο από το Λονδίνο:

https://www.youtube.com/watch?v=6g0d-3nziWQ&feature=player_embedded_uturn

Φωτογραφίες και βίντεο από την Ένατη Πράξη των "Κίτρινων Γιλέκων":

20551280

20551340

https://twitter.com/mdenaxa/status/1084128025992744962

https://www.youtube.com/watch?v=HKjy9VTEM3U

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ