Σκοπιανό

Εκχωρούν την Μακεδονία για τις αγορές; - Τι ανταλλάγματα περιμένει η Ελληνική Κυβέρνηση - Το απόλυτο θρίλερ με την Συμφωνία των Πρεσπών

Βουίζει η δημοσιογραφική πιάτσα, αλλά και η οικονομική, ότι εδώ και μήνες, πίσω από την συμφωνία για την εκχώρηση της Μακεδονίας, υπάρχουν ανταλλάγματα. Πολλοί λένε ότι οι δύο χώρες που ήθελαν λύση του ζητήματος, Γερμανία-ΗΠΑ, υποσχέθηκαν πολλά στον Τσίπρα.

Η κυβέρνηση προσέφερε στα Σκόπια όνομα και ταυτότητα, της έδωσαν υπόσταση. Ούτε στα πιο τρελά όνειρα των Σκοπιανών τέτοιο δώρο…

Έδωσαν επίσης την δυνατότητα στον Ζάεφ και τον Ντιμιτρόφ να μας δουλεύουν άγρια. Συμφωνήσαμε για «Βόρεια» Μακεδονία αλλά στο τέλος θα μείνει σκέτο Μακεδονία.

Η συμφωνία στήθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε ακόμη κι αν ακυρωθεί τα Σκόπια να έχουν αποκτήσει το όνομα, την ταυτότητα, την εθνότητα, την ιστορία που δεν τους ανήκει. Κι αυτό δεν θα μπορέσει να το αλλάξει καμιά κυβέρνηση, είναι τετελεσμένο.

Το ερώτημα είναι τί αντάλλαγμα πήραν για να γίνουν Εφιάλτες; Ένας ακόμα λόγος που, για τους ενοίκους του Μαξίμου, που θέλουν να κλείσει άμεσα το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι οι αγορές!

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει δηλώσει πως η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει 7 και πλέον δισεκατομμύρια ευρώ από τις αγορές το 2019 όμως έχει το περιθώριο να επιλέξει πότε θα εκδώσει ομόλογα χάρη στο δημοσιονομικό «μαξιλαράκι» που συνέστησε τον προηγούμενο χρόνο.

ΤΥΧΑΙΑ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ;

Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι τις επόμενες μέρες η ελληνική Βουλή θα εξασφαλίσει τη σταθερότητα της χώρας, γιατί είμαστε σε μια πολύ σημαντική περίοδο, είμαστε στο μονοπάτι της ανάπτυξης και η πολιτική σταθερότητα είναι πολύ σημαντική».

Αυτό ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στον σύντομο διάλογο που είχαν με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, κατά την έναρξη της συνάντησής τους. «Είμαι αισιόδοξος», σημείωσε, «ότι θα ξεπεράσουμε τις πολιτικές δυσκολίες, όπως καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις οικονομικές δυσκολίες στο παρελθόν».

Ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι η επίσκεψή του αφορά περισσότερο την οικονομία και πως στις συναντήσεις που θα έχει με τους επικεφαλής του επιχειρηματικού και τραπεζικού τομέα το μήνυμά του είναι θετικό.

«Γιατί βλέπουμε ότι η Ελλάδα τώρα προχωρά ως κανονικό μέλος στην Ευρωζώνη» τόνισε, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα και ο λαός της αξίζουν και δικαιούνται ένα πλήρες successs story».

ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΗΠΑ

Με βάση πολύ καλά ενημερωμένη πηγή "στο πλαίσιο αυτό άπαξ και θα επικυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών με 151 θετικές ψήφους κατ΄ ελάχιστο, οι αμερικανοί θα επιχειρήσουν να στηρίξουν υπό την μορφή των ανταλλαγμάτων την ελληνική κυβέρνηση.

Η επιτυχημένη έκδοση 5ετούς ομολόγου και η ιταλική πρόταση για την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων έως 20 δισεκ. ευρώ NPEs αλλά και το κυπριακό μοντέλο, μπορούν να αποτελέσουν ορισμένες καλές αφορμές για αναβάθμιση της οικονομίας, αναφέρει το bankingnews.gr

Στις 18 Ιανουαρίου 2019 αργά το βράδυ η Standard and Poor’s θα ανακοινώσει την αξιολόγηση της για την ελληνική οικονομία διατηρώντας αμετάβλητη την πιστοληπτική ικανότητα.

Δεν αναμένεται κάποια αναβάθμιση θα διατηρήσει την βαθμολογία αμετάβλητη σε Β+ με θετικές προοπτικές αλλά θα εστιαστεί στις προειδοποιήσεις για την μακρά προεκλογική περίοδο και τις επιδράσεις στην οικονομία.

Η πιθανότητα επιβεβαίωσης αυτού του σεναρίου είναι στο 99,99%.

Στις 22 Ιανουαρίου 2018 είχε φημολογηθεί ότι η Ελλάδα θα έβγαινε στις αγορές με έκδοση 5ετούς με στόχο επιτόκιο 3,60% με στόχο να αντλήσει 2,5 δισεκ. ευρώ.

Το νέο 5ετές θα αποπληρώσει το παλαιό 5ετές της περιόδου Σαμαρά με επιτόκιο 4,95%. Ωστόσο καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι είναι απίθανο να υπάρξει έξοδος στις αγορές στις 22 Ιανουαρίου 2018.

Ωστόσο στις 8 Φεβρουαρίου έρχεται η δεύτερη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Fitch. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα ήδη αξιολογείται στην κλίμακα ΒΒ- από την Fitch.

Την 1η Μαρτίου θα ακολουθήσει η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Moody’s και δεν αποκλείεται να υπάρξει αναβάθμιση κατά 1 κλίμακα σε Β2 από Β3.

Σε μια τέτοια περίπτωση η αναβάθμιση της Ελλάδος θα είναι ουδέτερη είδηση.

Το βασικό σενάριο θέλει ότι στο δεύτερο κύμα αξιολογήσεων στις 26 Απριλίου από την Standard and Poor’s, στις 3 Μαίου από την DBRs, στις 2 Αυγούστου από την Fitch, στις 23 Αυγούστου από την Moody’s δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί ακόμη και αναβάθμιση έως ΒΒ+ αρκεί να έχει εγκριθεί από τις θεσμικές αρχές το ιταλικό μοντέλο για την εξυγίανση των προβληματικών δανείων.

Οι αμερικανοί στηρίζουν τον Τσίπρα λόγω των Πρεσπών, ωστόσο για τις αναβαθμίσεις απαιτούνται σοβαρά οικονομικά κίνητρα.

AΠΙΣΤΕΥΤΗ ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ΑΠΟ ΣΥΡΙΖΑ

Κινήσεις και επιλογές, πρωτόγνωρες για τα κοινοβουλευτικά χρονικά, αναζητεί εναγωνίως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ούτως ώστε κυρίως ενόψει της συζήτησης της Συμφωνίας των Πρεσπών στην αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, αλλά και γενικότερα σε όλες τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές να εξακολουθεί να διαθέτει την πλειοψηφία και να μην δημιουργηθούν εμπόδια στο έργο και την προώθηση των σχεδιασμών.

Το πρόβλημα, αμιγώς θεσμικού χαρακτήρα, δημιουργείται ως γνωστόν, μετά από την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από το κυβερνητικό σχήμα και την διαμόρφωση μιας νέας κυβέρνησης η οποία πλέον στηρίζεται στην παράξεων «δεδηλωμένη» που συνδιαμορφώνουν ο μειοψηφικός ΣΥΡΙΖΑ (145 έδρες) και έξι ανεξάρτητοι προερχόμενοι από άλλα κόμματα. 

Σύμφωνα με τον Κανονισμό, η σύνθεση των Επιτροπών της Βουλής πρέπει να είναι έτσι διαμορφωμένη ώστε «να διατηρείται η κατ’ αναλογία εκπροσώπηση όλων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων», και «να μην θίγεται η απόλυτη πλειοψηφία της ΚΟ που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή». Για να συμβεί αυτό, δίδεται εκ του Κανονισμού η δυνατότητα στον Πρόεδρο της Βουλής να αυξομειώνει τον αριθμό των μελών της κάθε Επιτροπής.

Αυτή η αυξομείωση αναμένεται και τώρα, αλλά με τα μέχρι τώρα δεδομένα, σίγουρα επιτεύξιμος θεωρείται ο πρώτος εκ των δύο προαναφερόμενων στόχων («αναλογική εκπροσώπηση ΚΟ»). Πώς, όμως, να επιτευχθεί ο δεύτερος, δεδομένου ότι υπάρχει μεν «δεδηλωμένη» υπέρ κυνέρνησης πλειοψηφία, αλλά αυτή δεν στηρίζεται σε ΚΟ που διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία, αλλά σε μια ετερόκλητη σύνθεση;

Ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, ερωτηθείς από δημοσιογράφους απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε απάντηση αναφορικά με το πώς σκέφτεται να χειριστεί το πρόβλημα, λέγοντας ότι το μείζον ζήτημα της ημέρας είναι η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από την εθνική αντιπροσωπεία.

«Οταν έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών για να ξεκινήσει η διαδικασία στην επιτροπή, θα έχετε ενημερωθεί για όλη την διαδικασία που θα ακολουθηθεί» είπε ο κ. Βούτσης. «Ολες οι διαδικασίες όπως πάντα θα γίνουν σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό. Δεν είναι σήμερα αυτή η ατζέντα» συνέχισε ο κ. Βούτσης, σημειώνοντας παράλληλα: «Εγιναν μετακινήσεις βουλευτών, διαμορφώθηκαν νέες συνθέσεις ΚΟ, θα ήταν προθύστερο, και για μένα προπέτεια, να προλέξω από σήμερα τί ακριβώς και να μπούμε σε σενάρια και ενδεχόμενα. Οταν θα έχουμε επακριβώς το χάρτη των συγκροτημένων ΚΟ, όλα θα γίνουν σύμφωνα με Σύνταγμα και Κανονισμό».

Η τελευταία αυτή αποστροφή της λακωνικής τοποθέτησης του κ. Βούτση, δημιούργησε συγκυριακά την αίσθηση ότι μετά από την αποψινή ψηφοφορία, ενδεχομένως υπάρξουν προσχωρήσεις στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κάποιων εκ των ανεξαρτήτων που προσφέρουν στήριξη στην κυβέρνηση. Αυτό θα βοηθούσε, όπως χαρακτηριστικά λέγεται, σε μια ομαλή αλλαγή-ανασύνθεση των Επιτροπών στη συνέχεια.

Τί θα γίνει αύριο Πέμπτη

Αν και ο κ. Βούτσης παρέπεμψε, όπως ελέχθη, τη ρύθμιση κάποια στιγμή στο προσεχές μέλλον, «θέμα» προκύπτει άμεσα, καθώς για το πρωί της Πέμπτης είναι προγραμματισμένες συνεδριάσεις δύο Επιτροπών: Δημοσίας Διοίκησης για νομοσχέδιο που αφορά το ΑΣΕΠ, και Κοινωνικών υποθέσεων για έκφραση γνώμης επί του προτεινομένου από την κυβέρνηση νέου προέδρου του ΕΟΠΥΥ.

Η πρώτη εκ των δύο αυτών Επιτροπών χρήζει άμεσης ανασύνθεσης, καθώς η διαγραφή του κ. Σπ. Δανέλλη καθιστά αναγκαία την τοποθέτηση ενός επιπλέον μέλους, εκπροσώπου του Ποταμιού. Θα είναι μόνο αυτή η αλλαγή, ή θα γίνουν και άλλες;

«Αυτό σας απασχολεί; Ελεος», ήταν η απάντηση του Προέδρου της Βουλής όταν ρωτήθηκε σχετικά ακριβώς με το τί πρόκειται να συμβεί ενόψει των αυριανών συνεδριάσεων.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...