Κόσμος

Διαφθορά, εμπόριο κοκαΐνης, ξέπλυμα χρήματος: Ετσι παραμένει στην εξουσία ο «σύντροφος» του Αλέξη, Μαδούρο

Καθώς η έντονη διεθνής πίεση που ασκούν οι Ηνωμένες Πολιτείες με στόχο την ανατροπή του Maduro υπέρ του «προσωρινού προέδρου» Juan Guaido - και ω το «ανοιχτό μυστικό» των άμεσων προσπαθειών της Ουάσινγκτον να προωθήσει ένα στρατιωτικό πραξικόπημα - ένα βασικό ερώτημα είναι πόσο συνεπής και πιστός θα παραμείνει ο στρατός στον πρόεδρο Maduro.
Όπως και με άλλες πρόσφατες προσπάθειες των ΗΠΑ να οικοδομήσουν  πολιτικές αναταραχές για να επιτύχουν ένα πολιτικό αποτέλεσμα μέσω συγκεκαλυμμένων μέσων, κυρίως στη Συρία, για παράδειγμα, είναι απίθανο η κυβέρνηση να πέσει χωρίς να αλλάξει η αφοσίωση από τον στρατό.
Ενώ οι κατώτερες τάξεις του στρατού της Βενεζουέλας προσπαθούν να επιβιώσουν με το ποσό των 10 δολαρίων το μήνα, οι στρατηγοί παραμένουν πιστοί καθώς αποκομίζουν τεράστια οικονομικά οφέλη από εγκληματικές δραστηριότητες οι οποίες  χορηγούνται από τον πρόεδρο Maduro.

Οι εγκληματικές δραστηριότητες κυμαίνονται από την εμπορία ναρκωτικών, συμβάσεις για κατασκευές εκατοντάδων έργων  κοινωνικής στέγασης, επίβλεψη των λιμανιών, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κτλ.
Σύμφωνα με την έκθεση Bloomberg ο Vladimir Padrino είναι υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας.
Ο Gerardo Rangel είναι σημαντικός στρατηγός στο στρατό.
Ο Nestor Reverol είναι πρώην διοικητής της Εθνικής Φρουράς που επιβλέπει το Υπουργείο Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.
Εκτός από τις παραπάνω ιδιότητες, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ,  είναι και διακινητές ναρκωτικών και  μοσχευμάτων που λειτουργούν στο πλαίσιο των εγκληματικών επιχειρήσεων του καθεστώτος του ς Nicolas Maduro.
«Αν πέσει ο Maduro, πέφτουν και αυτοί», όπως ανέφερε ένας αναλυτής.
Οι μοίρες των στρατιωτικών διοικητών έχουν ενσωματωθεί τόσο πολύ στην πολιτική επιβίωση του Maduro, που ακόμη και αν  στρατιωτικοί αξιωματούχοι κατώτερων βαθμίδων αυτομολήσουν, «θα ήταν εξαιρετικά αφελές να πιστέψει κανείς ότι οι στρατηγοί θα άρουν την εμπιστοσύνη τους στον Maduro.
Τον Μάιο του 2018 ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin τόνισε ρητά την ικανότητα του Καράκας να αντιμετωπίζει και να παρακάμπτει τις προηγούμενες κυρώσεις που βασίζονται στο εκτεταμένο εμπόριο ναρκωτικών.
Ο Mnuchin περιέγραψε τις «εκτεταμένες δραστηριότητες διακίνησης ναρκωτικών και ξέπλυμα μαύρου χρήματος» μεταξύ των κορυφαίων ηγετικών στελεχών της Βενεζουέλας, συμπεριλαμβανομένης της «συστημικής διαφθοράς και κατάρρευσης του κράτους δικαίου», που επιτρέπει στην περιφρόνηση της κοινωνίας να ληστεύεται από εκείνους που απολαμβάνουν την μαφία-κρατική εγκληματική επιχείρηση.
Το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι στους ιδιώτες που έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ «διευκόλυναν τη μετακίνηση κοκαΐνης από και προς τη Βενεζουέλα» και τους επέτρεψε να «πουλήσουν την κοκαΐνη σε άλλες οργανώσεις διακίνησης ναρκωτικών και σε διεφθαρμένους αξιωματούχους της Βενεζουέλας».

Από το 2015, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις σε δώδεκα σημερινούς και πρώην υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Βενεζουέλας  σχετικά με ισχυρισμούς περί διαφθοράς, εμπορίας κοκαΐνης και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης και ο αναγνωρισμένος από τις ΗΠΑ «πρόεδρος» Juan Guaido κάλεσε τους στρατιωτικούς να στραφούν προς την πλευρά τους μετά από μια τοπική και βραχύβια απόπειρα 27 αξιωματικών να προχωρήσουν σε ένοπλη εξέγερση τη Δευτέρα (21/1).
Προκειμένου να ενθαρρυνθούν περισσότερες τέτοιες προσπάθειες, ο Guaido προσέφερε πλήρη αμνηστία σε κάθε αξιωματικό που είχε κατηγορηθεί προηγουμένως για δωροδοκία ή για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε περίπτωση που αποσκιρτήσουν και άρουν την εμπιστοσύνη τους στο καθεστώς Maduro.
Ωστόσο, δεδομένου του πολύ άμεσου και ανοικτού τρόπου με τον οποίο η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζήτησε αλλαγή καθεστώτος, αυτό επέτρεψε στον Maduro να κατηγορήσει  την αντιπολίτευση ότι αποτελεί μαριονέτα στα χέρια ξένων δυνάμεων.
Αυτό σημαίνει ότι οι εθνικές ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας, που εξακολουθούν να είναι ο σημαντικότερος θεσμός που θα καθορίσει τελικά τη μοίρα αυτής της κρίσης, πιθανόν να παραμείνουν πιστοί στο Maduro.

bankingnews.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...