Κόσμος

«Βόμβα» στα θεμέλια της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας - «Διαρροή» εγκεφάλων βάζει στον «πάγο» τα εξοπλιστικά προγράμματα

Συναγερμός σήμανε στο τουρκικό ΥΠΑΜ καθώς η φυγή 100 επιστημόνων στο εξωτερικό πάει πίσω πολλά υποσχόμενα εξοπλιστικά προγράμματα.

Στριμωγμένος φαίνεται να βρέθηκε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ μετά το δημοσίευμα της Cumhuriyet, σύμφωνα με το οποίο περισσότεροι από 100 μηχανικοί της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας κατέφυγαν στην Ολλανδία. Πρόκειται για μια εξέλιξη που ταράζει την τουρκική κυβέρνηση καθώς αναπτύσσει εξαιρετικά φιλόξοξα εξοπλιστικά προγράμματα. Τούρκος βουλευτής υπέβαλλε μάλιστα ερώτηση στην Εθνοσυνέλευση να ενημερωθεί τον λόγο που συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Οι εν λόγω μηχανικοί που απασχολούνταν στο Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης των Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας, στην Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία και στην ASELSAN, μιας θυγατρικής εταιρείας του Τουρκικού Ιδρύματος Ένοπλων Δυνάμεων, έχουν μεταβεί πρόσφατα στην Ολλανδία, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

Ο İlhami Özcan Aygun, βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), δήλωσε ότι η Ολλανδία προσέφερε υπηκοότητα στους Τούρκους μηχανικούς παρέχοντάς τους έτσι ισχυρό κίνητρο για να εγκαταλείψουν την Τουρκία. Ο κ. Aygun είπε ότι όχι μόνο κλιμακώθηκε η διαρροή εγκεφάλων (brain drain) στην Τουρκία αλλά και έθεσε σε κίνδυνο τη συνέχεια των στρατηγικών έργων της χώρας.

Ο Aygun ζήτησε από τον υπουργό Άμυνας Hulusi Akar να εξηγήσει τα μέτρα που είχε λάβει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τη διαρροή εγκεφάλων, δεδομένης της οικονομικής ύφεσης και της πτώσης της αξίας της λίρας. Σημειώνεται ότι πάνω από 250.000 Τούρκοι έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό μέσα στο 2017, σύμφωνα με το Τουρκικό Ινστιτούτο Στατιστικής. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης του 42% από το 2016.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...