Ελληνοτουρκικά

Έρχονται «καυτοί» μήνες: «Γαλάζια Πατρίδα» από Τουρκία - Νέα προκλητική άσκηση - Η Άγκυρα δεσμεύει περιοχές σε Αιγαίο & Α. Μεσόγειο

Nα δημιουργήσει τετελεσμένα επιθυμεί η Άγκυρα. Το ΠΝ βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα, όμως ο ενευρισμός της Τουρκίας μετα τις τελευταίες εξελίξεις με Κούρδους και Συρία, αναγκάζουν τον Ερντογάν να στρέψει το βλέμμα του στην Ελλάδα. 

Ασκηση με την επωνυμία «Γαλάζια Πατρίδα» (Mavi Vatan), σχεδιάζει η Aγκυρα για την περίοδο ανάμεσα στις 27 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου, σε περιοχές που περιλαμβάνουν τμήματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Η επωνυμία «Γαλάζια Πατρίδα» παραπέμπει ευθέως στη σχετική φρασεολογία του υπουργού Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ για τις 462.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα που περιγράφονται ως «επικράτεια» και χρησιμοποιείται για πρώτη φορά από την Αγκυρα για μια αεροναυτική άσκηση.

Δεδομένου ότι στα τέλη Ιανουαρίου θα έχει ήδη μεσολαβήσει η πάντα δύσκολη περίοδος της επετείου των Ιμίων, μια άσκηση προβολής των τουρκικών αξιώσεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο δημιουργεί διπλωματικό σκεπτικισμό στην Αθήνα, αναφέρει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

TI EINAI H ''ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ''

Με τον όρο «γαλάζια πατρίδα», η Τουρκία εξηγεί την σημασία που δίνει στις ναυτικές της δυνάμεις, σαν μοχλό διεκδίκησης κερδών στην εξωτερική πολιτική.

Με λίγα λόγια εννοούν ότι δεν θα αφήσουν κανέναν να κάνει ο,τιδήποτε στη θάλασσα χωρίς προηγουμένως να ερωτηθεί και να συμφωνήσει η Αγκυρα.

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΜΕ BARBAROS - ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ ΤΟ ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ερευνητικό Barbaros κινήθηκε και πάλι προς την Ελληνική υφαλοκρηπίδα το πρωί της Δευτέρας. H Eλληνική πλευρά δεν άφησε όμως πολλά περιθώρια στην Τουρκία.

Το αποτέλεσμα ήταν να βρει απέναντί του και πάλι Ελληνικό πλωτό τείχος από φρεγάτα του ΠΝ. Αργότερα το Barbaros περιορίστηκε ξανά εντός της περιοχής της Κυπριακής ΑΟΖ, εκεί δηλαδή που παρανόμως έχει εκδώσει ναυτική οδηγία για έρευνες έως τον Φεβρουάριο.

Η Τουρκία έχει επεκτείνει το πεδίο της έρευνας στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως έχουμε αναφέρει στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, από το Σαββατοκύριακο οι Τούρκοι προκαλούν συνεχώς με νέες NAVTEX.

Μάλιστα η Τουρκική Aksam γράφει το εξής:

Το ερευνητικό Barbaros βρίσκεται με την συνοδεία πλοίων στην Α. Μεσόγειο σε περιοχές που βρίσκονται υπό την κατοχή της Ελλάδας!

Δείτε χάρτη:

 

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ Α. ΜΕΣΟΓΕΙΟ

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΜΕ

Η Τουρκία διεύρυνε τις έρευνες φυσικού αερίου της στην ανατολική Μεσόγειο καλύπτοντας και την περιοχή νοτίως του Καστελορίζου και ανατολικά της Ρόδου, με τη νέα NAVTEX που εξέδωσε, γράφει η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι το Μπάρμπαρος συνοδευόμενο από τουρκικές φρεγάτες και κορβέτες για ένα διάστημα έκανε έρευνες ανοικτά της κατεχόμενης Μόρφου και ότι λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών στράφηκε σε αυτές τις περιοχές για να διεξάγει έρευνες υπό πιο ομαλές συνθήκες.

Προσθέτει ότι για τρεις μέρες το Μπαρμπαρός θα συνεχίσει τις έρευνές του σε αυτή την περιοχή και μετά από την αξιολόγηση που θα γίνει και πάλι μπορεί να γυρίσει ξανά στα ανοιχτά της Μόρφου. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, επιπλέον σχεδιάζεται οι έρευνές του στην τουρκική υφαλοκρηπίδα να επεκταθούν και σε νέες περιοχές σε όλη την ανατολική Μεσόγειο.

Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι πέραν του Μπαρμπαρός, συνεχίζονται οι γεωτρήσεις της κρατικής εταιρείας πετρελαίου στην περιοχή και πως εκτός από τη γεώτρηση του Πορθητή στο Αλάνια-1 τώρα και το δεύτερο γεωτρύπανο που αγόρασε η Τουρκία Deap Sea Metro θα ξεκινήσει γεώτρηση όχι στη Μαύρη Θάλασσα, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, αλλά Μεσόγειο.

Προστίθεται ότι τις επόμενες μέρες σχεδιάζεται να ξεκινήσει η γεώτρηση ανακοινώνοντας τη νέα περιοχή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης