Εκκλησία

Έρχεται Αθήνα ο μη αναγνωρισμένος Μητροπολίτης Κιέβου; Τι τρέχει με την αναγνώριση της OCU από την Ελληνική Εκκλησία;

Ενώ η Εκκλησία της Ελλάδος ανακοίνωσε πρόσφατα πως θα κινηθούν οι διαδικασίες προκειμένου να συγκληθεί η Σύνοδος της Ιεραρχίας για να υπάρξει επίσημη θέση σχετικά με όσα συμβαίνουν στο ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα, μέσα ενημέρωσης της Ουκρανίας προπαγανδίζουν πως ο επικεφαλής της -μη αναγνωρισμένης από καμία αυτοκέφαλη Εκκλησία- Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (OCU), Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας, Επιφάνιος, αναμένει σύντομα την αναγνώριση από την πλευρά της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας, και μετά την οποία θα επισκεφθεί την Αθήνα και θα πραγματοποιηθεί συλλείτουργο με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.

"Τώρα περιμένουμε την αναγνώριση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας από την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία. (...) Αν αναγνωριστεί, θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψή μου στην Αθήνα για κοινή λειτουργία με τον αρχηγό της Ελληνικής Εκκλησίας. Θα ήθελα επίσης να επισκεφτώ και πάλι τον Άθω - ένα χώρο μοναδικής σημασίας για τον Ορθόδοξο κόσμο ", δήλωσε ο Μητροπολίτης Επιφάνιος.

Προβλέπει δε ότι στο μέλλον θα αναπτυχθεί μια «καλή και παραγωγική σχέση» μεταξύ της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της νέας ουκρανικής.

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόσφατα ο Έξαρχος του Φαναρίου στο Κίεβο Παμφύλου Δανιήλ δήλωσε πως σύντομα η νέα ουκρανική εκκλησιαστική δομή θα αναγνωριστεί από Ρουμανία και Ελλάδα, οπότε προβληματισμός επικρατεί για το τι μέλλει γενέσθαι στο παρασκήνιο.

Ακόμη δεν έχει υπάρξει ανακοίνωση ημερομηνίας για το πότε η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας θα συναντηθεί για να αποφασίσει ποια στάση θα κρατήσει. Κανένας Έλληνας Ιεράρχης δεν αναγνώρισε επισήμως αυτοκέφαλο στους Ουκρανούς, αντιθέτως πολλοί αντιτίθενται μεταξύ των οποίων οι Μητροπόλεις Πειραιώς και Κυθήρων, αλλά στη Φλώρινα και τη Ζάκυνθο μνημονεύτηκε αυθαίρετα ο Επιφάνιος.

Υπενθυμίζεται πως αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου ήρθε την περασμένη άνοιξη μόνο για να ανακοινώσει στην Εκκλησία της Ελλάδας ότι θα παραχωρούσε έναν Τόμο αυτοκεφαλίας στους Ουκρανούς. Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν θέλει να πάρει θέση ακόμη, αλλά αναμένει την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας. Παρόλο που πριν από δύο χρόνια συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Ονούφριο στην Αθήνα και εξέφρασε την πλήρη συμπαράστασή του για τον ουκρανικό λαό και στον ίδιο.

Ως γνωστόν οι σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Φαναρίου βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων ετών, οπότε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μπορεί να «παζαρέψει» την αναγνώριση της ουκρανικής αυτοκεφαλίας, αλλά όχι να εκβιάσει τους Έλληνες με τις «Νέες Χώρες» και την «Μακεδονική Εκκλησία», γιατί σε εκείνη την περίπτωση θα στρέψει εναντίον του τον πιστό λαό.

Τιε επόμενες μέρες αναμένεται και αντιπροσωπεία του Φαναρίου στην ελληνική πρωτεύουσα και βέβαια θα υπάρξει πίεση στην Αθήνα για να αναγνωρίσει την ουκρανική αυτοκεφαλία αλλά η αντιπροσωπεία έχει σοβαρότερα ζητήματα να ασχοληθεί, όπως ο νέος νόμος της ελληνικής κυβέρνησης για τον διαχωρισμό Κράτους- εκκλησίας και ο μισθός των κληρικών που ανήκουν μεταξύ άλλων και στο Πατριαρχείο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...