Εκκλησία

Ένοχη σιωπή από Αρχιεπισκοπή και Φανάρι για την αντεθνική συμφωνία των Πρεσπών – Πως επηρεάζεται η εκκλησιαστική πραγματικότητα

Το ράσο φώναξε ΟΧΙ στην συμφωνία των Πρεσπών με κάθε τρόπο και σε κάθε τόνο, αλλά Αρχιεπίσκοπος και Διαρκής Ιερά Σύνοδος κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους.

Για την Εκκλησία και επομένως για την Ιερά Σύνοδο είναι υπέρτατη ανάγκη τώρα να επαναπροσδιορίσει την στάση της για το Σκοπιανό.

Η ίδια η Ιερά Σύνοδος ήταν που σε περσινή συνεδρίαση αποφάσισε πως “δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου του ως συστατικού ονόματος άλλου Κράτους, το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης εκκλησίας της «Μακεδονίας»”

Ο λαός είναι “στα κάγκελα” με την παθητική της στάση απέναντι σε όλες τις κυβερνητικές προκλήσεις με τους νόμους για τους ομοφυλόφιλους, το μάθημα των Θρησκευτικών και άλλα πολλά. Δεν πρόκειται όμως να συγχωρέσει παθητικότητα και στο Σκοπιανό.

Η ίδια της η ανακοίνωση λοιπόν θέτει την ΔΙΣ προ των ευθυνών της . Είναι υποχρεωμένη πλέον εκ των πραγμάτων να συγκαλέσει έκτακτη Ιεραρχία με μόνο θέμα το Μακεδονικό και με ψηφοφορία επί του θέματος!

Το θέμα έχει ξεκάθαρα και εκκλησιαστικές διαστάσεις ειδικά και μετά την παρέμβαση Βαρθολομαίου για τους σχισματικούς των Σκοπίων.

Το γράψαμε και σε προηγούμενο άρθρο πως το Φανάρι στήνει περίεργες γέφυρες με τους σχισματικούς. “Αποστολικόν χρέος, λοιπόν, επιτελεί η Μήτηρ Εκκλησία, όταν μελετά τρόπους σωτηρίας διά τους αδελφούς μας Ουκρανούς και Σκοπιανούς. Αποτελεί χρέος και ευθύνην μας να επαναφέρωμεν πάντα τα έθνη εις την αλήθειαν και την κανονικότητα της Εκκλησίας. Διότι ο,τι έχει το Οικουμενικόν μας Πατριαρχείον το διαθέτει προς χάριν ολοκλήρου του κόσμου και το προσφέρει εις όλους ανεξαιρέτως τους λαούς” ανέφερε στην ομιλία του κατά τους εορτασμούς των ονομαστηρίων του πριν από κάποιους μήνες ο κ. Βαρθολομαίος.

Και το ερώτημα που τίθεται με αυτά τα δεδομένα είναι το εξής:

Αν η γραμμή από εκείνους που κινούν τα νήματα είναι να δοθεί “μακεδονική γλώσσα” και “μακεδονική εθνότητα” όπως ορίζεται στην συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ τότε γιατί όχι και “μακεδονική εκκλησία”; ….

Η περσινή ομιλία του πρόσφατα κεκοιμημένου Μητροπολίτη Σισανίου & Σιατίστης Παύλου, στο συλλαλητήριο στο χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας – Πισοδερίου, ήταν συγκλονιστική. Δείτε εδώ.

Το Φανάρι παίζει περίεργο ρόλο. Από την μια βλέπει όλους τους “Νεοχωρίτες” Ιεράρχες να ξεσπαθώνουν, από την άλλη όμως επεξεργάζεται το ζήτημα της σκοπιανής σχισματικής εκκλησίας.

Το φθινόπωρο έφτασε στα δημοσιογραφικά γραφεία η πληροφορία πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης απάντησε αρνητικά σε επιστολή της εκκλησίας των Σκοπίων, με την οποία ζητούσε να της απονεμηθεί αυτοκέφαλο υπό την ονομασία “Αρχιεπισκοπή Αχρίδας και Πρώτης Ιουστινιανής”.

Μόνο που το θέμα ασφαλώς και δεν κλείνει εδώ... Αρνήθηκε την αυτοκεφαλία με το συγκεκριμένο όνομα, αλλά με κάποιο άλλο ίσως;;;

Ως γνωστόν στα Βαλκάνια μένεται ο “ψυχρός πόλεμος” ισχύος ΗΠΑ-Ρωσίας. Με τον Πούτιν να κάνει θριαμβευτική την παρουσία του πριν από λίγες ημέρες στην Σερβία το μήνυμα εστάλη.

Οι αξιωματούχοι της Σερβικής Εκκλησίας εκφράζουν ανοιχτά το φόβο τους πως οι κινήσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ουκρανία θα οδηγήσουν σε αναγνώριση της αποσχισθείσας “μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας” αλλά και για το Μαυροβούνιο με σκοπό την αποδυνάμωση της Ρωσίας.

Συνεπώς, παρόλες τις διαβεβαιώσεις Βαρθολομαίου το επόμενο επεισόδιο σχετικά με τους σχισματικούς των Σκοπίων δεν το έχουμε δει ακόμη. Και για αυτό θα πρέπει και η “ωραία κοιμωμένη” Ελλαδική Εκκλησία να είναι έτοιμη για να μην τρέχει κατόπιν όπως πάντα πίσω από τις εξελίξεις....

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ