Σκοπιανό

Οι Μακεδόνες «σφυροκοπούν» τον Τσίπρα: Υπό «πολιορκία» τα γραφεία ΣΥΡΙΖΑίων - Καταλήψεις σε 55 σχολεία - Στη «μάχη» & οι αγρότες

Αργά το βράδυ αναμένεται η ψηφοφορία στη Βουλή, που καθώς φαίνεται θα κυρώσει την Συμφωνία των Πρεσπών και θα ονομάσει «Βόρεια Μακεδονία» το γειτονικό κράτος.

Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είναι σίγουρος, ότι τουλάχιστον 152 βουλευτές θα την υπερψηφίσουν.

Με βάση τους υπολογισμούς, και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, αναμένεται εκτός απροόπτου να συγκεντρώσει από 152 έως και 154 «ναι». Το άθροισμα βγαίνει από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συν τις ψήφους της Ελενας Κουντουρά, του Θανάση Παπαχριστόπουλου, των προερχόμενων από το Ποτάμι Σπύρου Δανέλλη και Σπύρου Λυκούδη, του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο, του Σταύρου Θεοδωράκη, του Γιώργου Μαυρωτά. Με τις ψήφους αυτές, αισίως φθάνουμε τις 152.

Αν σε αυτές προστεθεί και η ψήφος της κ. Παπακώστα και του προερχόμενου από τους ΑΝΕΛ, Βασίλη Κόκκαλη που διαγράφηκε όταν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η Συμφωνία θα περάσει με 154 «Ναι».

Όμως οι Έλληνες βρίσκονται στις επάλξεις.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την ελληνικότητα της Μακεδονίας πραγματοποιήθηκε σήμερα (24/1/2019) το πρωί στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας. Στην συγκέντρωση συμμετείχαν μαθητές αλλά και αγρότες με τα τρακτέρ τους.

Στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας και κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι μαθητές θυροκόλλησαν ψήφισμα της μαθητικής νεολαίας Λάρισας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στα γραφεία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ το επέδωσαν και στο πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρη Τάχο.

https://www.youtube.com/watch?v=Daf0TcjHSI0

https://www.youtube.com/watch?v=43guzb8qnV4

 MΠΛΟΚΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΜΑΧΩΝΑ

Ένταση στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, από διαδηλωτές που διαμαρτύρονται κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, λίγες ώρες πριν την έναρξη του νέου συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα.

Στον αποκλεισμού του τελωνείου των Ευζώνων τόσο στην είσοδο όσο και στην έξοδο προχώρησαν πριν από λίγο οι αγρότες που βρίσκονται στο σημείο προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή του στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο το χρονικό διάστημα που θα παραμείνει κλειστό το τελωνείο, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μέσω της Δοϊράνης.

Την ίδια στιγμή, περίπου 80 αγρότες έχουν συγκεντρωθεί στο χωριό Λευκώνα, λίγο έξω από την πόλη των Σερρών, οι οποίοι προχώρησαν στον αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Σερρών -Θεσσαλονίκης στο ύψος των φωτεινών σηματοδοτών του Λευκώνα.

Για το ίδιο περιστατικό το τοπικό ιστολόγιο serraikanea αναφέρει: Μία… έκπληξη περίμενε τους αγρότες που συγκεντρώθηκαν σήμερα στη διασταύρωση του Σιδηροκάστρου, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Αστυνομικές δυνάμεις ήταν παρατεταγμένες, εμποδίζοντας την διέλευσή τους και παρά τις διαβεβαιώσεις τους πως δεν θα προχωρήσουν σε κλείσιμο των συνόρων, δεν τους επετράπη να προχωρήσουν.

https://www.youtube.com/watch?v=XUxcWxxP2Uw

 

ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Συνολικά 55 σχολεία στην Κεντρική Μακεδονία τελούν σήμερα υπό κατάληψη, ως έκφραση διαμαρτυρίας ενόψει της αποψινής ψηφοφορίας στη Βουλή για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές, που έχουν στείλει οι διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των περιφερειακών ενοτήτων της Κεντρικής Μακεδονίας στην Κεντρική Περιφερειακή Διεύθυνση, τα περισσότερα σχολεία υπό κατάληψη -γυμνάσια, γενικά και επαγγελματικά λύκεια- είναι στην Πέλλα (22 σε σύνολο 49 σχολικών μονάδων).

Στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, υπό κατάληψη τελούν 11 σχολεία -δέκα στη δυτική και ένα στην ανατολική- ενώ το ίδιο ισχύει για τρία σχολεία στη Χαλκιδική, τέσσερα στο Κιλκίς και πέντε στην Πιερία.

Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας, Θωμάς Μπαχαράκης, διευκρίνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν υπήρξαν αναφορές συλλόγων γονέων ή διευθυντών, που να υπονοούν πως οι μαθητικές κινητοποιήσεις είναι καθοδηγούμενες ή υποκινούμενες από εξωσχολικούς παράγοντες.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΣΕ ΓΡΑΦΕΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Διαμαρτυρία έξω από το γραφείο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας, Γιάννη Σηφάκη στην Αριδαία πραγματοποιήθηκε από κατοίκους της περιοχής, χθες το απόγευμα.

Μέτα από κάλεσμα μέσω διαδικτύου, πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από το πολιτικό γραφείο του κ. Σηφάκη, φώναξαν συνθήματα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας και κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και στη συνέχεια αποχώρησαν.

Δείτε βίντεο από τη διαμαρτυρία και την πορεία οχημάτων στην πόλη, από το pella-in.blogspot.gr:

 

https://www.youtube.com/watch?v=tH2S1s-0CFU

 

ΠΙΕΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ

Πέραν των δημόσιων δηλώσεων στήριξης, η σημασία που δίνουν στη Συμφωνία των Πρεσπών στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ γίνεται φανερή και από την υπερδραστηριοποίηση των πρεσβειών. Η παρουσία τους, που στη μεταπολιτευτική περίοδο περιοριζόταν στις τυπικές διπλωματικές εκδηλώσεις, φαίνεται πως πλέον έχει πολυεπίπεδη στόχευση.

Οι κακές γλώσσες κάνουν λόγο για αλλαγή του στάτους της ίδιας της χώρας τα τελευταία χρόνια, η οποία κατά τη διάρκεια της κρίσης βρέθηκε σε δεινή οικονομική κατάσταση και, κατά κάποιον τρόπο, ευνόησε τις παρεμβατικές κινήσεις. Το τελευταίο διάστημα, με φόντο τη λύση του Μακεδονικού, οι πρεσβείες των μεγάλων δυτικών χωρών, και ειδικά των ΗΠΑ και της Γερμανίας, έχουν σηκώσει το βάρος της προβολής των δυτικών θέσεων όσον αφορά τη συμφωνία. 

Αντανακλούν, υπό μια έννοια, την πίεση που ασκείται στην ελληνική πλευρά για την κύρωση της συμφωνίας, που θα αναδιαμορφώσει το γεωστρατηγικό σκηνικό στα Δυτικά Βαλκάνια. Δημιουργούν, όμως, και αντιδράσεις για τη στάση τους τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο, καθώς, όσον αφορά ειδικά το διακύβευμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, από την αντιπολίτευση μιλούν για οσμή παρέμβασης στα ελληνικά πράγματα.
Με πολιτικούς αρχηγούς

Οπως αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ», η συνάντηση του αμερικανού πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ και του Σταύρου Θεοδωράκη, μεσούσης της κυβερνητικής κρίσης που κατέληξε στην αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, έγινε με αντικείμενο τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη στάση που προτίθεται να κρατήσει ο επικεφαλής του Ποταμιού. Το ραντεβού στην πρεσβευτική κατοικία συνέπεσε με τη μεγαλύτερη ενδοκυβερνητική κρίση επί Αλέξη Τσίπρα, η οποία είχε ως αφορμή τη συμφωνία για το ονοματολογικό των Σκοπίων.

Παρότι η δική τους συνάντηση ήταν η πιο πρόσφατη, ο Θεοδωράκης δεν ήταν ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός της αντιπολίτευσης που συναντήθηκε με τον αμερικανό πρεσβευτή. Από την υπογραφή της συμφωνίας και έπειτα, ο Πάιατ έχει κατά καιρούς συναντηθεί με τους περισσότερους, προσπαθώντας να κάνει σαφή την αμερικάνικη θέση για γρήγορη επίλυση. Ο Βασίλης Λεβέντης, μάλιστα, από το βήμα της Βουλής μίλησε για φορτική πίεση που του ασκήθηκε για να ψηφίσει θετικά στις Πρέσπες τόσο από τον Πάιατ όσο και από τον πρεσβευτή της Γερμανίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση με τον γερμανό πρεσβευτή έγινε πριν από έναν μήνα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης