Βαλκάνια

Μετά τους Σκοπιανούς, έρχονται & οι Αλβανοί - Λύση τύπου «Πρεσπών» στο Ιόνιο θέλει η Δύση - Τελεσίγραφο από ΗΠΑ!

«Μαύρη εργολαβία» ΣΥΡΙΖΑ στα εθνικά μας θέματα και έτσι μετά την συμφωνία των Πρεσπών έρχεται η συμφωνία για το Ιόνιο με την Αλβανία μετά από εντολή ΗΠΑ-ΕΕ.

Το Μέγαρο Μαξίμου βιάζεται να κλείσει άρον-άρον το ένα μετά το άλλο ζήτημα, δημιουργώντας μία εκρηκτική κατάσταση στα εθνικά μας θέματα.

Διπλωματία της «κακιάς ώρας» εν ολίγοις από την ελληνική κυβέρνηση, καθώς αφού υπαναχώρησε σε όλα μπροστά στους Σκοπιανούς, τώρα ετοιμάζει συμφωνία στο Ιόνιο.

Χθες ξεκίνησαν επίσημα οι εργασίες της νατοϊκής αεροπορικής βάσης στο Kucove στην νότια Αλβανία και καταλαβαίνουμε όλοι τι σημαίνει αυτό. Στο Ιόνιο όλα πρέπει να έχουν διευθετηθεί  ενόψει επερχόμενων ενεργειακών σχεδίων.

Υπενθυμίζουμε μάλιστα δηλώσεις του τέως υπουργού εξωτερικών Ν.Κοτζιά πριν μερικούς μήνες, για «συνομιλίες που γίνονται με την Αλβανία, κάνοντας λόγο τότε και για «οριοθέτηση συνόρων».

Την ίδια στιγμή ζυμώσεις και συγκρούσεις ενόψει της επικείμενης συμφωνία για το Ιόνιο πέλαγος έχουμε  στην γειτονική χώρα, όπου η κόντρα του Προέδρου Ιλιρ Μέτα και του Έντι Ράμα, για την τοποθέτηση από τον δεύτερο ως υπουργού εξωτερικών τον Γκεντ Τσάκα καλά κρατεί .

Μετά την αποπομπή του Ντιμίρ Μπουσάτι, ο οποίος είχε ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την επίτευξη μιας «ιστορικής» συμφωνίας και στην συνέχεια την μη αποδοχή του Τσάκα από τον Αλβανό πρόεδρο, η καρέκλα στο υπουργείο αυτό έγινε πολύ «καυτή».

Εμπόδιο στην υπογραφή του συμφώνου μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας είναι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ιλιρ Μέτα, ο οποίος εκφράζει την άλλη πλευρά των Αλβανών πολιτικών, αλλά ΗΠΑ-Γερμανία και ΕΕ θέλουν λύση τύπου «Πρεσπών» εδώ και τώρα γιατί υπάρχουν μπίζνες στο ορίζοντα.

Σύμφωνα με το αλβανικό νόμο, κάθε διεθνής συμφωνία βρίσκεται στα χέρια του Προέδρου της αλβανικής Δημοκρατίας, ο οποίος έχει το δικαίωμα να συνάψει συμφωνία ή να μεταβιβάσει αρμοδιότητα στα αντίστοιχα υπουργεία.

Σύμφωνα με πηγές στον αλβανικό τύπο, ο Αλβανός πρόεδρος θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα να είναι ο τελευταίος που θα διαπραγματευθεί με την Ελλάδα συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων στο Ιόνιο, διότι ο Ράμα ανέλαβε ο ίδιος το πόστο του ΥΠΕΞ και ο Μέτα δεν τον εμπιστεύεται.

Αν ο Ράμα δεν αποδεχθεί κάτι τέτοιο, οι πηγές ανέφεραν σε αλβανικές εφημερίδες, ότι ο Μέτα θα εισέλθει ο ίδιος στο παιχνίδι και θα αναλάβει προσωπικά την ηγεσία της διαπραγματευτικής ομάδας, για να συνεχιστούν τάχιστα οι συνομιλίες με την ελληνική πλευρά, μιας και αυτό ζητούν οι δυτικοί και ειδικά οι ΗΠΑ.

Πληροφορίες του αλβανικού τύπου ομιλούν μάλιστα για μυστικό τελεσίγραφο Αμερικανών αξιωματούχων για την ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, διότι οι ίδιοι έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα δεχτούν στην ΕΕ,  χώρες που δεν έχουν λύσει τα προβλήματα με τους γείτονες.

Πρόκειται για μια δέσμη 10 θεμάτων, μεταξύ των οποίων και η οριοθέτηση των συνόρων και των θαλάσσιων ζωνών».

Σύμφωνα με προ μηνών δηλώσεις του  Έλληνα πρωθυπουργού, συζητιούνται οι θαλάσσιες ζώνες, τα σχολικά εγχειρίδια, τα κοιμητήρια, τα δικαιώματα της μειονότητας και επ’ ουδενί υπάρχει ζήτημα νέας χάραξης των συνόρων.

Η ουσία όμως παραμένει ειδικά για το θέμα των Τσάμηδων. Οι Αλβανοί θα  θέσουν επιτακτικά  το ζήτημα στην ελληνική πλευρά σύμφωνα με την πάγια τακτική τους.

Το ερώτημα είναι αν η ελληνική πλευρά θα υποκύψει στα παράνομα αιτήματα των Αλβανών και εάν θα προσπαθήσει να "διευθετήσει" με το γνωστό τρόπο οτιδήποτε που θα προκαλούσε το εθνικό αίσθημα, ειδικά μετά την συμφωνία των Πρεσπών και την κινητοποίηση των αποκαλούμενων «Μακεδόνων» εντός ελλαδικού χώρου.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...