Βαλκάνια

Καταρρέει το αφήγημα Τσίπρα-Κοτζιά: Πάει εκτάκτως στην Άγκυρα ο Ντιμιτρόφ - Ο Ερντογάν αποκαλεί τα Σκόπια «Μακεδονία»

Τη εμμονή του με τα «σύνορα της καρδιάς του» έκανε για μία ακόμη φορά εμφανή ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του χθες στην κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) αναφέρθηκε σε όλη τη γεωγραφική περιοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, από τα Βαλκάνια μέχρι την Βόρεια Αφρική και τον Καύκασο έως την Υεμένη , ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στις αναστηλώσεις των ιστορικών μνημείων, σε Βοσνία Ερζεγοβίνη, αλλά και Σκόπια, τα οποία αποκάλεσε «Μακεδονία».

«Εμείς με την ιστορία μας, την κουλτούρα μας, τον πολιτισμό μας και τις καρδιές μας βρισκόμαστε σε όλες αυτές τις γεωγραφικές περιοχές. Εμείς με 20 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα εδαφών μικρύναμε και μικρύναμε, ώσπου φτάσαμε τα 780 τ/χλμ; Εμείς σε αυτά τα εδάφη έχουμε μία ιστορία, μ ία κουλτούρα. Εκεί πού πατήσαμε γράψαμε ιστορία, από εκεί φτάσαμε ως εδώ και όσοι δεν γνωρίζουν την ιστορία, δεν μπορούν να αναγνωρίζουν την αξία της. Εμείς αυτές τις γεωγραφικές περιοχές τις έχουμε στην καρδιά μας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Στα βαλκάνια, στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, ποιός αναστήλωσε όλα αυτά τα ιστορικά μνημεία; Εμείς. Στη "Μακεδονία" εμείς το καναμε αυτό. Γιατί έχουμε ιστορία», τόνισε ο Ερντογάν.

Στην ίδια ομιλία ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι βλέπει την επέκταση της «ζώνης ασφαλείας» κατά 32 χιλιόμετρα στην Συρία θετικά, προσθέτοντας επίσης ότι η «ζώνη» θα μπορούσε να επεκταθεί ακόμη περισσότερο.

Ο Ερντογάν δηλώσε νωρίτερα ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ φτάνοντας σε μία συμφωνία «ιστορικής σημασίας», όπως τη χαρακτήρισε, για το πώς θα λειτουργούν αυτές οι «ζώνες ασφαλείας».

KATAΡΡΕΕΙ ΤΟ ΑΦΗΓΗΜΑ ΤΣΙΠΡΑ-ΚΟΤΖΙΑ

Λίγες ώρες μετά την επίκληση από τον κ. Τσίπρα αλλά και του Ν. Κοτζιά του επιχειρήματος ότι η Συμφωνία των Πρεσπών, κλείνει την πόρτα στην αύξηση της επιρροής της Τουρκίας στη γειτονική χώρα, η απάντηση δόθηκε από τον ίδιο τον δημιουργό της Συμφωνίας, τον υπουργό Εξωτερικών, Νικόλα Ντιμιτρόφ που πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Άγκυρα για να υποβάλει τα... διαπιστευτήρια της κυβέρνησής του στην τουρκική ηγεσία.

Όπως έγινε γνωστό την επόμενη της ολοκλήρωσης των διαδικασιών για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, με την δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στα Σκόπια, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ αναχώρησε για επίσκεψη στην Άγκυρα όπου θα έχει συνομιλίες με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και άλλους Τούρκους αξιωματούχους μεταξύ αυτών και τον υπουργό Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ, αναφέρει το Liberal.

Στην ατζέντα της συνάντησης είναι η ενίσχυση των διμερών σχέσεων, η προώθηση της αμοιβαίας συνεργασίας και ανταλλαγή απόψεων σε μια σειρά από επίκαιρα περιφερειακά θέματα, ενώ θα υπογράψουν και μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δυο υπουργείων εξωτερικών στον τομέα των τεχνολογιών των πληροφοριών και των διπλωματικών αρχείων.

Η επιλογή του κ. Ντιμιτρόφ να πραγματοποιήσει την επίσκεψη αυτή ακριβώς τη συγκεκριμένη στιγμή και ενώ υπάρχουν οι συνεχείς δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, με τις οποίες επιχειρείται να εξωραϊστεί η Συμφωνία των Πρεσπών, με το επιχείρημα ότι ανακόπτει την τουρκική επιρροή στην πΓΔΜ, προκαλεί προβληματισμό.

Εκτός από τους συμβολισμούς δίνει την εντύπωση ότι αποσκοπεί στον καθησυχασμό της τουρκικής ηγεσίας, ότι η υιοθέτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν επηρεάζει τις άριστες στενές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ

Όπως έχει αναφέρει το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ πολλάκις, «τρίβει τα χέρια της» από ικανοποίηση η Τουρκία και ο Ρ.Τ.Ερντογάν αναμένοντας να επωφεληθεί το μέγιστο των σχέσεων της με το γειτονικό κρατίδιο το οποίο έχει «αγκαλιάσει» σφικτά εδώ και μερικά χρόνια σε όλους τους τομείς.

Το επιχείρημα της Κυβέρνησης και του Ν.Κοτζιά πως «λύνουμε το θέμα με Σκόπια λόγω Τουρκίας» μέχρι τώρα και με βάση τις πληροφορίες που έρχονται δεν ισχύει.

Αντιθέτως οι Τούρκοι εμφανίζονται πολλοί ευχαριστημένοι με την εξέλιξη αυτή καθώς δημιουργείται ένας άξονας Τουρκίας-Αλβανίας-Σκόπια φοβερά ανθελληνικός τόσο εντός όσο και εκτός ΝΑΤΟ. Σκεφτείτε τι θα συμβαίνει στις ψηφοφορίες στην Συμμαχία στο μέλλον.

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν δεν κρύβει την φιλοδοξία του να επεκτείνει την νεοοθωμανική του ατζέντα σε ολα τα Βαλκάνια.

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν «βλέπει» τα Σκόπια ως ακόμη έναν «δορυφόρο» της Τουρκίας και η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έχει δεχτεί τον εναγκαλισμό αυτό.

Πολύ λίγες φωνές στα Σκόπια αντιστέκονται και ασκούν κριτική στον Ρ.Τ.Ερντογάν υπό τον φόβο να γίνουν στόχοι απειλών.

Για πάνω από μια δεκαετία, ο Ρ.Τ.Ερντογάν επενδύει στην αύξηση της επιρροής στους αλβανικούς κύκλους των Σκοπίων, κατασκευάζοντας τζαμιά, τουρκικά σχολεία, χρηματοδοτώντας ΜΜΕ, θρησκευτικά ινστιτούτα και πρόσφατα, πολιτικά κόμματα.

Όποιος τολμά να επικρίνει τον Ερντογάν ή να συζητήσει τις προσωπικές του φιλοδοξίες στην ΠΓΔΜ δέχεται δημόσια επίθεση από την «διαδικτυακή ταξιαρχία» ως προδότης του ισλάμ .

Ολοι αυτοί ελέγχονται από τους κοντινούς συνεργάτες του.

Οποιος αντιδρά κατά της Τουρκίας και του Ρ.Τ.Ερντογάν, διώκεται ως προδότης.

Ο Ερντογάν χρησιμοποίησε και συνεχίζει να το πράττει εθνικά και πολιτικά προβλήματα μεταξύ των Σκοπιανών και των Αλβανών ως την «χρυσή ευκαιρία» για να παρουσιάσει τον εαυτό του ως τον μεγαλύτερο υπερασπιστή των Αλβανών.

Σε αυτήν την χώρα έρχεται λοιπόν σήμερα η ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσει πράγματα που δεν αναγνώρισαν άλλοι εδώ και 27 χρόνια , όπως οι Βούλγαροι κά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...