Ρωσία

Η Μόσχα απάντησε στην Αθήνα: «Υπάρχουν διεθνείς πιέσεις για το Σκοπιανό» - «Aρμοδιότητα του ΣΑ του ΟΗΕ η Συνθήκη των Πρεσπών»

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, διά στόματος του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάντρ Γκρουσκό, απαντά σήμερα στη χθεσινή ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία ζητούσε από τη Ρωσία να μην παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας και να αναγνωρίσει την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία».

Συγκεκριμένα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντρ Γκρουσκό, σχολιάζοντας σήμερα τη χθεσινή ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι η Ρωσία δεν παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη «Μακεδονία», αλλά θα συνεχίσει να εκφράζει την γνώμη της στο ζήτημα αυτό, επειδή εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Με κανέναν τρόπο δεν παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, αλλά σ’ εκείνα τα ζητήματα τα οποία εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ρωσία θα εκφράζει την γνώμη της», δήλωσε ο Γκρουσκό.

Ο Γκρουσκό, αναφερόμενος στη χθεσινή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία ασκείτο κριτική στην απόφαση της Βουλής των Σκοπίων να προβεί σε συνταγματικές τροπολογίες σε σχέση με την αλλαγή της ονομασίας της χώρας, είπε ότι υπήρξε η κύρια εκτίμηση για το «πώς διεξάγονταν οι συνομιλίες (μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων για την μετονομασία της Μακεδονίας), υπό ποιες διεθνείς πιέσεις» και για την άνευ προηγούμενου παρέμβαση που επέδειξε η Δύση για να επιτύχει τους καθόλα κατανοητούς γεωπολιτικούς της στόχους.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΧΘΕΣ Η ΑΘΗΝΑ

Η Συμφωνία των Πρεσπών συμβάλλει ήδη από την υπογραφή της στην εδραίωση της σταθερότητας και της ειρήνης στα Βαλκάνια. Αποτελεί ένα διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο επίλυσης διαφορών μεταξύ δυο ανεξάρτητων κυρίαρχων κρατών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ χωρίς παρεμβάσεις τρίτων. Διαφορών που επί μακρόν υπονόμευαν την προοπτική των λαών της περιοχής να συνυπάρχουν ειρηνικά και να συνεργάζονται προς όφελος της σταθερότητας και της ασφάλειας της περιοχής.

Οι διεθνείς μας εταίροι καλούνται να σεβαστούν το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας και να επικροτήσουν το γεγονός ότι οι πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών επέδειξαν το απαραίτητο πολιτικό θάρρος να φτάσουν στη λύση ενός ιδιαίτερα ακανθώδους ζητήματος, προασπίζοντας, την ίδια στιγμή, τα εθνικά τους συμφέροντα.

Η επίκληση πολιτικών εξελίξεων στο εσωτερικό φίλων χωρών από το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν συνάδει με το επίπεδο που χαρακτηρίζει τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας και τους διαχρονικούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των λαών μας. Παράλληλα, τροφοδοτεί έναν εύλογο προβληματισμό καθώς παραβλέπει την συντεταγμένη και αποτελεσματική δημοκρατική λειτουργία των θεσμών στην Ελλάδα, το Σύνταγμα της οποίας έχει σαφείς πρόνοιες για την αντιμετώπιση κάθε πιθανού ενδεχόμενου στην εσωτερική πολιτική τάξη, η οποία ασφαλώς και δεν αποτελεί πεδίο πρόσφορο για σχόλια από τη πλευρά τρίτων.

Εκφράζουμε τη βεβαιότητα ότι η Ρωσία, που αναγνωρίζει εδώ και χρόνια τη ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» θα σεβαστεί τις ευαισθησίες του ελληνικού λαού στη χρήση του ονόματος Μακεδονία, θα αποκαλεί από εδώ και στο εξής τη χώρα αυτή με τη νέα συνταγματική της ονομασία, δηλαδή «Βόρεια Μακεδονία»και το κυριότερο, θα αποστεί από ανάλογες δηλώσεις που αποτελούν παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας.

ΤΙ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι «πρέπει να βρεθεί μια βιώσιμη λύση, χωρίς εξωτερικές πιέσεις ή την επιβολή όρων και προϋποθέσεων από το εξωτερικό, η οποία θα βασίζεται στην ευρεία λαϊκή στήριξη — τόσο στην ΠΓΔΜ, όσο και στην Ελλάδα — και η οποία θα είναι αποκλειστικά εντός του νομικού πλαισίου».

Το σημαντικότερο κομμάτι της ανακοίνωσης βρίσκεται στο σημείο που αναφέρει πως δεν υπάρχει «ευρεία λαϊκή στήριξη.» Με λίγα λόγια μας λέει πως τόσο στην Ελλάδα, όσο και στα Σκόπια, οι λαοί δεν στηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Βέβαια για διαφορετικούς λόγους.

Οι Σκοπιανοί έχουν αλυτρωτικές βλέψεις, ενώ στη πατρίδα μας, ουδείς Έλληνας θέλει να χαριστεί, ή καλύτερα να ξεπουληθεί η Ιστορία μας σε ένα τεχνητό κρατίδιο.

Παράλληλα, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, το ζήτημα πρέπει να εξεταστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, «σύμφωνα με την παράγραφο 3 του ψηφίσματος 845 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή, πέρασε η συνταγματική αναθεώρηση από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, ανοίγοντας τον δρόμο για την εισαγωγή της Συμφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή. Αύριο, εν τω μεταξύ, ξεκινάει η συζήτηση στο ελληνικό κοινοβούλιο για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου, με στόχο η ψηφοφορία να διεξαχθεί το βράδυ της Τετάρτης. Αθήνα και Σκόπια υπέγραψαν τον Ιούνιο τη Συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ, επιτρέποντας έτσι στη γειτονική χώρα να ενταχθεί στο NATO και την ΕΕ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ